Φέρνοντας δεύτερη γάτα σπίτι: Ακολουθήστε 4 βήματα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ήρθε η στιγμή που αποφασίσατε να υιοθετήσετε μια δεύτερη γατούλα. Είτε γιατί θέλετε να κάνει παρέα στη γάτα που ήδη έχετε είτε γιατί βρήκατε ένα ζωάκι σε μεγάλη ανάγκη και θέλετε να το πάρετε σπίτι είτε για είδατε ότι η μία ίσον καμία, που λένε, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Η πρώτη λοιπόν σκέψη που περνάει από το μυαλό σας είναι πώς θα την εμφανίσετε στο σπίτι. Πώς θα τη συστήσετε στη γάτα σας. Οι γάτες, όπως ξέρουμε, είναι περίεργα πλάσματα και το μέρος που ζουν το θεωρούν βασίλειό τους.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει και διάφορες περιπτώσεις στις οποίες έγινε στην κυριολεξία χαμός, με επιθέσεις, γρατσουνιές και δαγκώματα και είστε διστακτικοί. Τι πρέπει να κάνετε; Μήπως αυτό που έχετε στο μυαλό είναι λάθος;

Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι πάντα υπάρχει τρόπος, ακόμα και με τις πιο δύσκολες γάτες. Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή και σχέδιο. Με άλλα λόγια δεν αφήνετε τα πράγματα στην τύχη και ό,τι βγει… γιατί σίγουρα θα καταλήξετε στον κτηνίατρο.

Βήμα πρώτο: Τις βάζουμε σε χωριστά μέρη 

Φέρνετε τη νέα γατούλα σπίτι και την πάτε σε ένα ξεχωριστό μέρος από εκεί που είναι η άλλη. Αυτή είναι η πρώτη κίνηση. Το μέρος αυτό θα το έχετε ανάλογα διαμορφώσει και θα είναι αυτό που αρχικά θα μένει. Εκεί θα έχετε τα μπολάκια με το φαγητό της, την αμμολεκάνη της, το ονυχοδρόμιό της, τα παιχνίδια της και γενικώς την προίκα της.

Με αυτόν τον τρόπο αρχικά δίνεται η δυνατότητα στη γάτα του σπιτιού να συνηθίσει στην ιδέα μια άλλης γάτας, κάτι που είναι πολύ βασικό. Επίσης δίνεται ο χρόνος στη νέα γατούλα να μυρίσει το σπίτι και γενικώς να πάρει μια ιδέα από το μέρος που θα μείνει. Και ένα άλλο βασικό είναι ότι χρειάζονται μερικές μέρες να μείνουν χωριστά για λόγους υγείας. Μέχρι δηλαδή να βεβαιωθείτε ότι η νέα σας γατούλα είναι απολύτως υγιής και δεν θα μεταδώσει κάτι στην άλλη.

Αυτό το χρονικό διάστημα η μία γατούλα θα μυρίζει την άλλη και θα την ακούει. Μπορείτε δε και να τις ταϊζετε ταυτόχρονα, τη μια μέσα στο δωμάτιο και την άλλη ακριβώς απέξω. Με αυτό θα συνδέσει η μια την άλλη με κάτι πολύ ευχάριστο, που είναι η τροφή.

Βήμα δεύτερο: Ανταλλάσσουμε μυρωδιές

Ξεκινήστε μετά από μερικές μέρες τη γνωριμία των δυο γάτων με το να δίνετε στη μια πράγματα της άλλης. Το κουβερτάκι, για παράδειγμα, που κοιμούνται ή το κρεβατάκι ή κάποιο παιχνίδι. Έτσι, σαν πρώτη γνωριμία, θα μυρίσει η μία την άλλη και η μυρωδιά αυτή θα γίνει σιγά σιγά οικεία.  Έτσι θα αρχίζει να συνηθίζει η παλιά γατούλα στην ιδέα ότι θα μένει πλέον μαζί και με άλλη γάτα.

Βήμα τρίτο: Αφήνουμε να κοιτάει η μία την άλλη

Πάντα φυσικά με κάτι ανάμεσά τους ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις. Έτσι θα βλέπει η μια την άλλη χωρίς να μπορεί να της επιτεθεί και σιγά σιγά θα αρχίσει να τη συνηθίζει. Αυτό κάντε το αρκετές φορές μέσα στη μέρα, καθώς είναι πολύ σημαντικό. Είπαμε, χρειάζεται υπομονή και σχέδιο.

Βήμα τέταρτο: Ανταλλάσσουμε χώρους

Το στάδιο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί θα δείτε τι έχετε κάνει μέχρι τώρα. Σε αυτό το στάδιο αρχικά αφήνουμε την καινούργια γάτα να βγει στο υπόλοιπο σπίτι ενώ την παλιά την περιορίζουμε είτε στο μέρος της άλλης είτε σε ξεχωριστό μέρος. Μετά από μερικές μέρες τις φέρνουμε σε επαφή. ‘Ολο το σπίτι δικό τους, για κάποια λεπτά. Πάντα όμως είμαστε εκεί και παρακολουθούμε. Δεν τις βάζουμε μαζί και φεύγουμε. Στη συνέχεια τις ξαναχωρίσουμε. Αυτό κάντε το αρκετές φορές τη μέρα.

Αν δείτε ότι την πρώτη φορά που τις φέρνετε σε επαφή είναι έτοιμες να τσακωθούν, δεν τις πιέζετε, δεν φωνάζετε και δεν κάνετε σπασμωδικές κινήσεις. Χωρίστε τις αμέσως και δοκιμάστε και πάλι άλλη στιγμή. Αν αυτές οι συναντήσεις πάνε καλά, μετά από μια εβδομάδα τις αφήνετε κανονικά μαζί.

Αυτό το σχέδιο θα σας πάρει περίπου έναν μήνα. Βέβαια κάποιες γάτες χρειάζονται λιγότερο χρόνο. Και κάποιες  περισσότερο. Είναι απολύτως λογικό καθώς εξαρτάται από το χαρακτήρα του κάθε ζώου. Το σημαντικό είναι να έχετε υπομονή γιατί μόνο έτσι θα πετύχετε το σκοπό σας.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο