petpet.newsΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΕίναι ο σκύλος μας ευτυχισμένος; 9 πράγματα που κάνουμε λάθος

Family Affairs

Είναι ο σκύλος μας ευτυχισμένος; 9 πράγματα που κάνουμε λάθος

Σύμφωνα με τους ειδικούς

Είναι δύσκολο να πούμε με λίγες λέξεις τι αρέσει και τι δεν αρέσει στους σκύλους. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον άνθρωπο, έτσι και τα ζώα αυτά διαφέρουν μεταξύ τους. Έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες και διαφορετική συμπεριφορά. Κάτι που αρέσει σε κάποιον σκύλο, πιθανόν σε έναν άλλο να μην αρέσει. Κάπως έτσι δηλαδή είναι τα πράγματα και αυτό είναι κάτι με το οποίο μάλλον όλοι συμφωνούμε.

Από την άλλη συχνά αναρωτιόμαστε τι χρειάζεται να κάνουμε για να είναι ευτυχισμένος ο σκύλος μας. Πολλές φορές μάλιστα κάνουμε και πράγματα που νομίζουμε ότι με αυτά θα είναι ευτυχισμένος αλλά στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και εδώ μπερδεύονται τα πράγματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις σχετικά με το τι κάνει και τι δεν κάνει ένα σκύλο ευτυχισμένο. Ας δούμε 9 από αυτές:

1. Οι σκύλοι πιστεύουν στην ιδέα του να μοιράζεσαι πράγματα με τους άλλους    

Ο άνθρωπος μπορεί να εκλογικέψει και να εκτιμήσει τα καλά του να μοιράζεσαι πράγματα με τους άλλους ανθρώπους. Στη φύση ενός σκύλου δεν υπάρχει αυτό. Το μου ανήκει κάτι αποκλειστικά είναι στη βασική φιλοσοφία τους. Οπότε δεν παίρνουμε από αυτούς κόκαλα, παιχνίδια και άλλα πράγματά τους αν δεν τους έχουμε πρώτα εκπαιδεύσει σε αυτό.

2. Στους σκύλους αρέσει ο τρόπος με τον οποίο τους εκφράζουμε την αγάπη μας

Έτσι νομίζουμε ή έτσι θέλουμε να νομίζουμε. Οι άνθρωποι δείχνουν την αγάπη τους και τη στοργή τους με αγκαλιές, φιλιά και τις σχετικές έντονες αντιδράσεις. Στα σκυλιά δεν υπάρχει αυτό. Δεν αγκαλιάζονται, για παράδειγμα, μεταξύ τους. Για αυτό συχνά όταν τους το κάνουμε, νιώθουν άβολα, νευρικά και συχνά τρομάζουν. Το ίδιο ισχύει και όταν τα χαϊδεύουμε στο κεφάλι.

3. Με το γάβγισμα ή το γρύλισμα, οι σκύλοι δείχνουν τις απειλητικές τους διαθέσεις ή το φόβο τους  

Αυτό δεν είναι πάντα έτσι. Συχνά τα σκυλιά γρυλίζουν ή γαβγίζουν γιατί θέλουν να δείξουν την ανάγκη τους για περισσότερο χώρο. Και για να νιώσουν πιο άνετα. Το γάβγισμα είναι η φωνητική επικοινωνία των σκύλων και μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα ανάλογα με τη στιγμή που γαβγίζουν. Οι σκύλοι μπορούν και αλλάζουν τον ήχο του γαβγίσματος για να «μιλήσουν» μεταξύ τους. Κάθε γάβγισμα μπορεί να έχει διαφορετική χρονική διάρκεια, ένταση και τονισμό, ακόμα και όταν στα δικά μας αυτιά ακούγεται το ίδιο.

 4. Οι σκύλοι υποδέχονται χωρίς πρόβλημα νέα σκυλιά στο σπίτι τους

Οι σκύλοι, όπως γνωρίζουμε, κατάγονται από τους λύκους, που σημαίνει ότι είναι κυριαρχικά πλάσματα και υπερασπίζονται το χώρο τους που τον θεωρούν απόλυτα δικό τους. Ο σκύλος μας λοιπόν δεν μπορεί να καταλάβει ότι κάποιος επισκέπτης ή κάποιο άλλο σκυλί που έρχεται σπίτι μας, κάποια στιγμή θα φύγει. Για αυτό είναι λογικό να θέλει να τους δείξει ποιος είναι ο κυρίαρχος του χώρου και ποιος όχι.

 5. Οι σκύλοι λατρεύουν τις ξάπλες και την ξεκούραση όσο εμείς 

Είναι λογικό να θέλουμε μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά να επιστρέψουμε σπίτι και να πέσουμε στον καναπέ χωρίς να κάνουμε τίποτα απολύτως. Σκεφτείτε όμως και το σκύλο σας. Αυτό κάνει όλη μέρα που εσείς λείπετε. Για αυτόν χαρά είναι να κάνει κάτι άλλο εκτός του καναπέ.

 6. Ένα εκδηλωτικό σκυλί είναι ένα φιλικό σκυλί

Αυτό που είναι φιλική συμπεριφορά για κάποιον σκύλο, για κάποιον άλλο δεν είναι. Πολλά σκυλιά όταν συναντήσουν κάποιον άγνωστο άνθρωπο ή κάποιο άλλο σκύλο που πρώτη φορά βλέπουν φέρονται πολύ φιλικά λόγω του άγχους τους και όχι επειδή είναι φιλικά.

 7. Τα σκυλιά πλησιάζουν όταν θέλουν να παίξουν 

Συχνά μπερδευόμαστε με τη συμπεριφορά ενός σκύλου που αρχικά μπορεί να πλησιάσει κάποιον με φιλικό τρόπο και αμέσως μετά να αρχίζει να του γρυλίζει. Αυτή τους την αρχική φιλική συμπεριφορά την κάνουν για να πάρουν πληροφορίες για αυτόν που συναντούν παρά για να παίξουν μαζί του. Αν δείτε κάτι τέτοιο σε ένα σκύλο που συναντάτε, τραβήξτε πίσω το δικό σας και μην τον αφήσετε να πλησιάσει πολύ.

 8. Μια μεγάλη αυλή μπορεί να αντικαταστήσει τη βόλτα

Πολλές φορές ακούμε ανθρώπους να λένε ότι δεν πάνε βόλτα το σκύλο τους γιατί δεν χρειάζεται μια και αυτός ζει σε αυλή. Είτε μεγάλη είτε μικρή η αυλή αυτή ποτέ δεν μπορεί να αναπληρώσει τις γνωστές κανονικές βόλτες. Γιατί βόλτα σημαίνει παίξιμο μαζί μας, γνωριμίες με άλλους σκύλους και άλλους ανθρώπους και άλλα τόσα πράγματα που καμιά αυλή δεν μπορεί να αντικαταστήσει.

9. Γαβγίσματα, δαγκώματα και υπερένταση είναι τα πρώτα σημάδια ενός δυστυχισμένου σκύλου 

Δεν είναι αυτά τα πρώτα σημάδια ότι κάτι τρέχει με το σκύλο μας. Συνήθως προηγούνται κάποια άλλα πράγματα που δείχνουν ότι το ζώο για κάποιο λόγο στρεσάρεται, όπως το να αποφεύγει την οπτική επαφή με αυτό που τον αγχώνει, να τρέχουν σάλια, να έχει υψωμένα φρύδια, να έχει τους μυς του προσώπου σε ένταση και άλλα παρόμοια. Αν σε αυτή τη φάση δεν κάνουμε κάτι, τα πράγματα ίσως γίνουν ανεξέλεγκτα.

SHARE
MORE ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ