Να ντύνω ή όχι το κατοικίδιό μου; Τι θα έλεγε το ίδιο αν το ρωτούσατε;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Τα social media κατακλύζονται στην κυριολεξία καθημερινά με φωτογραφίες από κατοικίδια, τα οποία οι περήφανοι γονείς παρουσιάζουν με μεγάλη χαρά αποσπώντας τα ανάλογα likes. Τις περισσότερες φορές τα ζώα αυτά φορούν  διάφορα ρούχα, από μοδάτα πουλοβεράκια μέχρι γραβάτες και καπέλα. Τα ποστ αυτά συνοδεύονται φυσικά και από τις ανάλογες λεζάντες που δείχνουν πόσο ευτυχισμένος είναι αυτός που ποστάρει τις φωτογραφίες. Ο κηδεμόνας του ζώου δηλαδή. Το ζώο του όμως είναι;

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε τα πάντα γίνονται στην υπερβολή και γρήγορα. Τα likes, τα shares και οι followers αποκτούν ιδιαίτερη αξία και συχνά επηρεάζουν την κανονική μας ζωή. Σε κάποιες περιπτώσεις δυστυχώς την ορίζουν κιόλας. Όταν όμως αυτό έχει να κάνει με τα παιδιά ή τα ζώα μας, θε πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Αλλά δεν είμαστε.

Μια νέα μόδα κατευθείαν από την Αμερική θέλει τα κατοικίδια να έχουν δικό τους λογαριασμό στα social media. Και δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι πολλά σκυλάκια και γατούλες-ακόμα και γουρουνάκια-έχουν τόσους followers στο Instagram όσους εμείς δεν θα αποκτήσουμε ποτέ.

Τις περισσότερες όμως φορές πίσω από το ζωάκι κρύβεται ένας κηδεμόνας που επιζητά με αυτόν τον τρόπο αναγνώριση. Διψάει για τα likes και τα shares που λέγαμε πιο πάνω. Έτσι για να κάνει πιο θελκτικές τις φωτογραφίες του ζώου του, το ντύνει και το στολίζει, συχνά με χίλιες δυο αηδίες. Ρουχαλάκια, καπελάκια, παπουτσάκια και όλα τα σχετικά που συχνά δεν θυμίζουν τίποτα άλλο από πάρτι τις μέρες της Αποκριάς ή του Halloween, για να μιλήσουμε με αμερικανικούς όρους.

Σύμφωνα με παγκόσμιους φιλοζωικούς οργανισμούς αλλά και την απλή λογική σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να βάζουμε ένα καλό  βίντεο ή μια πετυχημένη φωτογραφία πάνω από το καλό του ζώου μας.

Για αυτό πριν το επόμενο ποστάρισμά σας σκεφτόμαστε τα εξής:

Το ζωάκι μας έρχεται πρώτο. Μπορεί να μας αρέσει να βάλουμε ένα χρωματιστό καπέλο στο σκύλο μας και να τον φωτογραφίσουμε με αυτό, όμως πρώτα πρέπει να σκεφτούμε το ίδιο το ζώο.

Πολλά ζώα στρεσάρονται απίστευτα με κάτι τέτοιο και μπορεί να αντιδράσουν άσχημα. Το θέμα δεν είναι να ντύσουμε το σκύλο μας δεινόσαυρο για να γελάσουμε εμείς αλλά να μην κάνουμε κάτι που θα νιώσει άσχημα. Και συχνά με κάτι τέτοιο νιώθει άσχημα.

Αποφεύγουμε να ντύνουμε τις γάτες. Γενικώς οι γάτες δεν νιώθουν καλά όταν τους βάζουμε διάφορα πάνω τους. Κάποιες στρεσάρονται πολύ και κάποιες άλλες πανικοβάλλονται. Και καλό είναι να μην το κάνουμε.

Χρηστικό ή χαζό; Αν είναι απαραίτητο, λόγω χειμώνα, να βάλετε στο σκύλο σας ένα πουλοβεράκι, φροντίστε να του είναι άνετο και να μην τον ενοχλεί. Επίσης δεν μακιγιάρουμε ποτέ το ζώο μας γιατί εκτός του ότι είναι βλακεία, μπορεί να έχει επίπτωση στην υγεία του.

Ελέγχουμε την ποιότητα. Υπάρχουν πολλά ρουχαλάκια εκεί έξω που μπορεί να ταιριάζουν στο σκύλο μας, όμως είναι καλά για την υγεία του; Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε την ποιότητα των ρούχων που αγοράζουμε. Υπάρχουν συνθετικά υλικά που είτε μπορούν να του προκαλέσουν αλλεργία είτε να το ζεστάνουν υπερβολικά.

Δεν αγνοούμε τα σημάδια. Αν δούμε ότι με κάτι το ζώο μας δεν νιώθει και πολύ καλά, δεν του το βάζουμε. Ένα στρεσαρισμένο ζώο φαίνεται από την ουρά του, τα μάτια του ή τα αυτιά του. Όταν εντοπίζουμε κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι αυτό που του φορέσαμε ή θέλουμε να του φορέσουμε είναι κάτι που ΔΕΝ θέλει.

Φερόμαστε έξυπνα: Ποτέ δεν φοράμε κάτι στο ζωάκι μας και το αφήνουμε πάνω του για πολλή ώρα. Επίσης δεν κρατάμε τα ρουχαλάκια αυτά για πάντα. Καλό είναι να τα χρησιμοποιούμε κάποιες φορές και μετά να τα πετάμε.

Ο χρυσός κανόνας λέει: Φροντίζουμε το κατοικίδιό μας με γνώμονα αυτό που είναι καλό για την υγεία του, τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής. Το θέμα δεν είναι, όπως είπαμε και πιο πάνω, να γελάσουμε εμείς, να σπάσουμε πλάκα και να κερδίζουμε likes και followers.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο