Γιατί πρέπει να στειρώνουμε και τους αρσενικούς γάτους

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο που αφορά στη στείρωση των αρσενικών γάτων και πόσο απαραίτητη είναι αυτή δημοσιεύει ο ιστότοπος http://www.scars.gr 

Αυτή η απλή χειρουργική επέμβαση, η οποία γίνεται μία φορά, βοηθάει τους φίλους μας να ζήσουν περισσότερο, υγιέστατοι και χαρούμενοι, ενώ παράλληλα δημιουργείται μια ακόμα πιο όμορφη και τρυφερή σχέση μεταξύ μας.

Πολύ συχνά λαμβάνεται υπόψιν μόνο η θηλυκή γάτα καθώς εκείνη είναι που κυοφορεί και γεννάει. Οι θηλυκές βρίσκονται σε οίστρο μέχρι να ζευγαρώσουν. Δύο μήνες μετά τη γέννα θα έχουν και πάλι οίστρο. Δεν τίθεται θέμα για το αν οι θηλυκές πρέπει να στειρώνονται καθώς είναι πλέον πολύ κοινή η επέμβαση.

Τα αρσενικά αντίθετα δεν έχουν οίστρο, αλλά από την ηλικία των 4 μηνών μπορούν να γονιμοποιήσουν θηλυκή σε οίστρο και εφόσον τους δοθεί η ευκαιρία, θα το κάνουν. Ξανά και ξανά. Η στείρωση είναι μία πολύ απλή διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται οι όρχεις από μία πάρα πολύ μικρή τομή.

Σήμερα η στείρωση τόσων θηλυκών όσο και αρσενικών γατιών είναι αρκετά προσιτή καθώς υπάρχουν πολλά προγράμματα και πολλοί κτηνίατροι που βοηθούν με οικονομικές τιμές.

Ανεπιθύμητη συμπεριφορά και θέματα υγείας

Μη στειρωμένα αρσενικά έχουν την τάση να αναπτύσσουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως το να ψεκάζουν με τα ούρα τους για να μαρκάρουν την περιοχή τους. Η μυρωδιά αυτή τόσο στο σπίτι όσο και σε εξωτερικούς χώρους πολλές φορές ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του υποφερτού. Η στείρωση μειώνει δραματικά το φαινόμενο αυτό, σχεδόν το εξαλείφει.

Λόγω των υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης στον οργανισμό τους τα αρσενικά τείνουν να είναι πιο άγρια με τους ανθρώπινους συντρόφους τους. Υπάρχουν συχνοί τσακωμοί μεταξύ μη στειρωμένων αρσενικών οι οποίοι οδηγούν σε τραυματισμούς από δαγκώματα, πολύ άσχημες πληγές, αποστήματα και πιθανότητες μόλυνσης από ασθένειες που μεταδίδονται με το δάγκωμα, όπως η λευχαιμία και το AIDS της γάτας. Επίσης μη στειρωμένα αρσενικά περιπλανιούνται καθώς αναζητούν να ζευγαρώσουν με αποτέλεσμα πολύ συχνά να πέφτουν θύματα τροχαίων ατυχημάτων.

Χειρουργικός καθαρισμός μετά από τραυματισμό

Δεν πρέπει φυσικά να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι η στείρωση ουσιαστικά εξαλείφει την πιθανότητα ανάπτυξης όγκων ή καρκίνου των όρχεων και προστάτη, οπότε το ζώο θα ζήσει μια μακροχρόνια και υγιέστατη ζωή.

Πηγή: http://www.scars.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο