4 λάθη που κάνουμε όταν ταϊζουμε τα κατοικίδιά μας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες η παχυσαρκία θεωρείται ο νούμερο ένας κίνδυνος για την υγεία των κατοικίδιων ζώων. Στην προσπάθειά τους όμως πολλοί να φροντίσουν το αγαπημένο τους ζωάκι, πέφτουν συχνά σε κάποια λάθη, με αποτέλεσμα αντί για καλό να του κάνουν κακό. Δείτε ποια είναι αυτά τα λάθη ώστε να τα αποφύγετε:

Μειώνετε περισσότερο από ό,τι πρέπει την ποσότητα τροφής

Πολλοί από εμάς φτάνουμε στο άλλο άκρο, το οποίο επίσης είναι επικίνδυνο. Μειώνουμε υπερβολικά την καθημερινή τροφή του, με αποτέλεσμα αυτό να μην τρέφεται σωστά. Γιατί η υπερβολική μείωση των θερμίδων σημαίνει και λιγότερα θρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς δεν πρέπει το ποσοστό της μείωσης της τροφής να ξεπερνάει το 75% της δόσης που πρέπει να φάει το ζώο σας. Σε κάθε δε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας και μετά να προβείτε στην οποιαδήποτε αλλαγή.

Τους δίνετε συμπληρώματα διατροφής

Αν ταϊζετε το κατοικίδιό σας σωστά, δεν χρειάζεται να καταφύγετε σε συμπληρώματα διατροφής. Εκτός και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, το οποίο το επιβάλλει. Αυτό έχει να κάνει με το κάθε ζώο χωριστά και μετά από συνεννόηση με τον κτηνίατρο που το παρακολουθεί.

Τους δίνετε αποκλειστικά ωμό κρέας 

Πολύς λόγος έχει γίνει για αυτό το θέμα, με τις έρευνες να είναι εναντίον στη συγκεκριμένη διατροφή. Το πρόβλημα βρίσκεται στα παράσιτα και στα μικρόβια, όπως η σαλμονέλα και το κολοβακτηρίδιο E.coli, που συχνά βρίσκονται στο άψητο κρέας, το οποίο περιέχουν ορισμένες κατεψυγμένες ζωοτροφές (raw-meat based diets-RMBDs), αντίθετα με τις πιο συμβατικές ξηρές ή κονσερβαρισμένες τροφές για σκύλους και γάτες.

Οι γάτες και οι σκύλοι που τρώνε ωμό κρέας είναι πιθανότερο να μολυνθούν με βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, από ό,τι τα ζώα που κάνουν πιο συμβατική διατροφή, με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τόσο για την υγεία των ζώων όσο και γενικότερα για τη δημόσια υγεία.

Τους δίνετε ανθυγιεινή ανθρώπινη τροφή

Ένα επίσης λάθος που κάνουμε συχνά. Οι κτηνίατροι είναι απόλυτοι: “Μη δίνετε στο ζώο σας φαγητό που έχετε στο τραπέζι σας”. Μην ταΐζετε το σκύλο σας με τα απομεινάρια του ανθρώπινου φαγητού, εξαιτίας της πιθανότητας τοξικότητας, παχυσαρκίας και γενικότερης κακής υγείας. Αν θέλετε να του δώσετε κάποια λιχουδιά, δώστε του ένα καρότο, λίγο αγγούρι ή ένα μήλο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο