petpet.newsΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΓιατί δεν πρέπει να δίνουμε κόκαλα στο σκύλο

Συμβουλές

Γιατί δεν πρέπει να δίνουμε κόκαλα στο σκύλο

Ποτέ και σε καμιά περίπτωση

Όλοι μας σίγουρα έχουμε δει ταινίες, κινούμενα σχέδια αλλά και κάποια στιγμιότυπα σε διαφημίσεις που θέλουν τα σκυλιά να λατρεύουν τα κόκαλα και να κάνουν τα πάντα για να τα αποκτήσουν. Αν σας λέγαμε πως αυτή είναι μια λανθασμένη διαδεδομένη αντίληψη που κυριαρχεί, τι θα λέγατε; Θα σας εξηγήσουμε αμέσως και τους λόγους που θέλουν τα κόκαλα να γίνονται άκρως επικίνδυνα και θανατηφόρα για την υγεία των σκύλων μας.

Για όσους νομίζουν πως τα κόκαλα είναι μια καλή τροφή και έχουν την απορία γιατί τόσο καιρό ο σκύλος τους τα τρώει χωρίς να έχει πάθει τίποτα, αναφέρουμε τους λόγους τους οποίους θα τους κάνουν την επόμενη φορά να το σκεφτούν πολύ κάτι τέτοιο. Άλλωστε το κακό συμβαίνει μια φορά.

Ας ξεκινήσουμε από τα δεδομένα που χρειάζεται να ξέρει κάθε κηδεμόνας σκύλου. Όπως όλοι γνωρίζουμε τα περισσότερα κόκαλα είναι πολύ σκληρά και συχνά ακόμα και τα πιο μεγαλόσωμα σκυλιά δυσκολεύονται πραγματικά να τα σπάσουν. Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα ένα λαίμαργο σκύλο να καταπιεί ολόκληρα κομμάτια κόκαλα χωρίς να τα μασήσει, με αποτέλεσμα να τραυματίσει ούλα και οισοφάγο. Σε αυτήν τη περίπτωση χρήζει άμεσα κτηνιατρικής περίθαλψης.

Άλλη περίπτωση που έχει καταγραφεί σε κτηνιατρικά ιατρεία είναι κόκαλο με αιχμηρές άκρες να έχει φρακάρει στην κυριολεξία στο λαιμό του σκύλου προκαλώντας του εσωτερική αιμορραγία. Μπορεί μάλιστα το κολλημένο στο λαιμό κόκαλο να μην ενοχλεί το ζώο κάνοντας, χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι, ζημιά. Η διαδικασία για αφαίρεση του ξένου σώματος από το λαιμό του είναι επίπονη και χρειάζεται νάρκωση.

Πολλοί μπορεί να νομίζουν πως δεν είναι όλα τα κόκαλα έτσι και ότι υπάρχουν εξαιρέσεις, όμως σας λέμε πως είτε κόκαλα μπριζόλας είτε κόκαλα από κοτόπουλο είναι το ίδιο επικίνδυνα και θανατηφόρα. Αν μάλιστα γνωρίζατε πως τα κόκαλα από κοτόπουλο είναι από τα πιο επικίνδυνα, δεν θα του δίνατε ξανά. Το κοτόπουλο έχει πολύ μικρά κοκαλάκια που σπάνε εύκολα τραυματίζοντας λαιμό, στομάχι αλλά ακόμη και έντερα.

Συμπτώματα για να καταλάβουμε πως ο σκύλος μας έχει τραυματιστεί από κόκαλο

-Δυσκολεύεται να αναπνεύσει
-Δυσκολεύεται να αφοδεύσει
– Κάνει διάρροια με αίμα
-Προσπαθεί να ξύσει το στόμα του με τις πατούσες του
-Έχει μειωμένη όρεξη για φαγητό
-Κάνει εμετό

Αν θέλετε να δώσετε κόκαλο στον σκύλο σας, δώστε του ένα ειδικά σχεδιασμένο για σκυλιά. Τέτοια κόκαλα θα βρείτε σε κτηνιατρεία αλλά και σε pet shops, τα οποία είναι έτσι φτιαγμένα που λιώνουν με το μασούλημα κάνοντας καλό ακόμη και στα δόντια.

Πηγή: https://www.ilovedogs.gr/el/archiki/

SHARE
MORE ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

TOP LINE

Μπορούμε να δώσουμε στο σκύλο μας το αγαπημένο φρούτο της εποχής, τη φράουλα;
Η κοπέλα που ταξίδεψε μέχρι την αποκλεισμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ και υιοθέτησε μια αδέσποτη σκυλίτσα
Οι δίδυμες γάτες από τη Ρωσία
Γιατί οι γάτες είναι πολύ προστατευτικές με την κοιλιά τους;
Χανιά: Ποινή φυλάκισης και πρόστιμο 10.000 ευρώ επειδή μετακόμισαν και παράτησαν τη σκυλίτσα τους
Ο δήμος Ν. Σμύρνης έστειλε το ΔΙΚΕΠΑΖ να μαζέψει δυο γέρικα ζώα ενώ έλεγε ότι δεν θα τα πειράξει
Γεμίσαμε ψυχικά άρρωστους: Βρήκαν κουτάβι στην Αρτέμιδα Αττικής που κάποιος προσπάθησε να του κόψει το κεφάλι
Καταφύγια Σπάρτης: Νεκρά κουτάβια και αλυσοδεμένα ζώα κάτω από τον ήλιο σε άθλια σπιτάκια
Δεν τα κατάφερε τελικά το γέρικο σκυλάκι που βρέθηκε πεταμένο σε σκουπίδια στο Αιγάλεω
Τα ζώα-ήρωες του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου
8 πράγματα στο σπίτι μπορεί να σκοτώσουν τη γατούλα μας
Sphynx: Μάθετε για την πιο παρεξηγημένη γάτα στον κόσμο