petpet.newsFamily AffairsΥιοθετήστε ένα μεγάλο σε ηλικία ζώο. Δεν φαντάζεστε πόσα θετικά έχει

ΑΠΟΨΗ

Υιοθετήστε ένα μεγάλο σε ηλικία ζώο. Δεν φαντάζεστε πόσα θετικά έχει

Και πόσο τυχεροί θα είστε

Ποιος μπορεί αλήθεια να αντισταθεί στο κοίταγμα ενός κουταβιού ή ενός μωρού γατιού; Όλοι τρελαινόμαστε με τα μικρά πλασματάκια που είναι γεμάτα ενέργεια, έχουν απίστευτη πλάκα και τους αρέσει να εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους.

Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν αποφασίζουν να ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους σε ένα ζώο, επιλέγουν ένα μωρό. Το οποίο θα πρέπει να εκπαιδεύσουν ώστε να μπορέσουν να ζήσουν αρμονικά μαζί του. Αλλά αυτό όμως δεν είναι πάντα εύκολο. Γιατί καλό και ωραίο το μωρό αλλά θέλει κόπο για να εκπαιδευτεί, ειδικά αν πρόκειται για σκυλάκι. Όσο τέλειο πλασματάκι και αν είναι, θα χρειαστεί να ασχοληθούμε αρκετά μαζί του ώστε να καταφέρει να μάθει να ζήσει με τους άλλους σε ένα σπίτι.

Από την άλλη ελάχιστοι θα υιοθετήσουν κάποιο ζώο σε μεγαλύτερη ηλικία. Για τα γέρικα ούτε λόγος. Αυτά δυστυχώς είναι τα πρώτα σε ένα καταφύγιο που οδηγούνται σε ευθανασία. Μιλάμε για το εξωτερικό. Στην Ελλάδα τα γέρικα απλώς πεθαίνουν είτε στο δρόμο είτε σε ένα κλουβί ενός κυνοκομείου, μόνα και λυπημένα. Και όμως εδώ είναι που κάνουμε λάθος.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Χαρακτήρας

Η ζωή με ένα μεγάλο ζώο μπορεί να είναι και πιο εύκολη αλλά και εξίσου συναρπαστική. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα είναι το ότι παίρνεις ένα ζώο που έχει ήδη διαμορφώσει το χαρακτήρα του, αποφεύγοντας δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον. Πρόκειται για ένα “έτοιμο” ζώο που δεν θα σε ταλαιπωρήσει. Βασικό για αυτούς που δεν έχουν πολύ χρόνο ούτε πολλή υπομονή.

Πηγαίνεις σε ένα καταφύγιο μιας φιλοζωικής, αφιερώνεις λίγο από το χρόνο σου να πας μερικά σκυλάκια βόλτα και βρίσκεις αυτό που θες. Και γυρνάς με αυτό σπίτι σου έχοντας ήδη ένα φίλο που θα είναι έτσι όπως τον γνώρισες. Δεν είναι τέλειο αυτό; Να ξέρετε μάλιστα ότι αυτά τα ζώα θα στο ξεπληρώσουν με το να σου δείχνουν κάθε στιγμή την αγάπη τους και την αφοσίωσή τους.

Το ξέρετε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που κάποιοι-δυστυχώς- επιστρέφουν πίσω είτε στη φιλοζωική είτε στο καταφύγιο ένα μικρό ζώο είναι γιατί δεν είχαν την υπομονή να του μάθουν κάποια βασικά πράγματα; Και αυτό γιατί πίστεψαν ότι θα το πάνε σπίτι και…αυτό ήταν.

Τα πράγματα του σπιτιού σου θα σε “ευγνωμονούν”

Τα κουταβάκια και τα μωρά γατάκια έχουν απίστευτη περιέργεια και όλα θέλουν να τα πειράζουν. Το πρώτο πράγμα που θα κάνουν βγάζοντας δόντια είναι να σου μασουλήσουν τα πάντα. Παπούτσια, κάλτσες, μαξιλάρια και ό,τι άλλο βρουν μπροστά τους. Αν δεν σας πειράζει, κανένα πρόβλημα. Με ένα όμως μεγαλύτερο ζωάκι δεν θα είστε όλη την ώρα ανήσυχοι. Οι καταστροφές είναι λιγότερες.

Μεγάλα σκυλιά (και γάτες), νέα κόλπα 

Ποιος είπε ότι τα μεγάλα σε ηλικία ζώα δεν μαθαίνουν πράγματα; Συχνά δε και με καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι τα μικρά. Όταν τους δείχνεις κάτι είναι πιο ήρεμα, λιγότερο νευρικά και κάνουν περισσότερο focus σε αυτό. Και σπάνια θα σου βγάλουν την ψυχή.

Άσκηση

Όλα τα ζώα έχουν ανάγκη από άσκηση. Η άσκηση βοηθάει στη σωματική και ψυχική τους υγεία, ελαχιστοποιεί τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές και τα κάνει να μη βαριούνται. Μη νομίζετε ότι τα μεγάλα σε ηλικία δεν έχουν και αυτά ανάγκη από άσκηση. Μπορεί όχι τόση όσο τα μικρά αλλά έχουν. Για ένα μεγάλο σκυλί, μια μικρή βόλτα, λίγο παιχνίδι μαζί μας, είναι πράγματα που τους δίνουν διάθεση για ζωή. Ναι, ακόμα και τα πιο μεγάλα σε ηλικία, τα θέλουν αυτά. Οππότε μη νομίσετε ότι με ένα μεγαλύτερο ζώο αυτά θα τα στερηθείτε. Θα δείτε πως τα μεγάλα ζώα θέλουν να είναι περισσότερο με τους ανθρώπους τους αποτελώντας την καλύτερη παρέα.

Κτηνιατρική φροντίδα 

Πολλοί νομίζουν ότι ένα μεγάλο σε ηλικία ζωάκι χρειάζεται περισσότερο ιατρική φροντίδα από ένα μικρό. Και όμως δεν είναι έτσι. Τα περισσότερα μεγάλα ζώα που ζουν σε κάποιο καταφύγιο είναι απόλυτα υγιή. Είναι στειρωμένα, εμβολιασμένα και έχουν λάβει την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα. Στα περισσότερα καταφύγια τουλάχιστον. Γιατί υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Αλλά αν ένα καταφύγιο δε φροντίζει τα μεγάλα ζώα, δε θα φροντίζει ούτε τα μικρά. Έτσι πάνε αυτά. Να ξέρετε ότι με ένα μικρό ζώο θα πάτε πιο πολλές φορές στον κτηνίατρο. Τα απρόοπτα είναι περισσότερα.

Τεράστια αποθέματα αγάπης

Ένα μεγάλο ζωάκι που ζούσε στο δρόμο ή σε κλουβί καταφυγίου ξέρει πολύ καλά ότι το σώσατε. Ότι του βελτιώσατε τη ζωή και ότι δεν έχει πια την αγωνία της μοναξιάς ή της επιβίωσης. Και αυτό θα σας το γυρίσει πίσω. Με αγάπη, με συντροφικότητα, με τρυφερότητα, με απίστευτη αφοσίωση. Καθημερινά θα σας δείχνει την ευγνωμοσύνη του, κάτι που είναι μοναδικό και απίστευτα συγκινητικό.

Αξίζει τον κόπο να το τολμήσετε. Να πάρετε μια τέτοια απόφαση και να υιοθετήσετε ένα μεγάλο ζωάκι. Το βλέμμα του επιστρέφοντας στο σπίτι κάθε μέρα θα σας αλλάξει τη ζωή. Είναι το μόνο σίγουρο. Το να δώσεις σε ένα μεγάλο πλάσμα μια δεύτερη ευκαιρία είναι από τα πιο σπουδαία πράγματα που μπορείς να κάνεις.

SHARE
MORE FAMILY AFFAIRS