5 καλοκαιρινοί κίνδυνοι για το σκύλο μας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Αν μας ρωτήσουν ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το σκύλο μας το καλοκαίρι, η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ένα ζώο κλεισμένο μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σοβαρό που όμως θεωρούμε ότι εμάς δε θα μας συμβεί. Δυστυχώς κάθε χρόνο, τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουμε αρκετούς θανάτους σκύλων, οι οποίοι αφέθηκαν από τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες τους μέσα σε κλειστά αυτοκίνητα και πέθαναν από θερμοπληξία. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς ένα ζώο μέσα σε ζεστό αυτοκίνητο μπορεί να πεθάνει σε 6 μόλις λεπτά, κάτι που οι περισσότεροι αγνοούμε.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Παρόλα αυτά το καλοκαίρι δεν κρύβει για τα κατοικίδιά μας μόνο αυτόν τον κίνδυνο. Υπάρχουν και πράγματα που μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία τους, τα οποία όμως οι περισσότεροι είτε δεν γνωρίζουμε είτε θεωρούμε ότι δεν είναι και πολύ σημαντικά. Και όμως το κακό δεν χρειάζεται να συμβεί πολλές φορές. Μια είναι αρκετή. Δείτε ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι και πώς θα προστατέψετε τα κατοικίδιά σας:

1. Δηλητηρίαση από θαλασσινό νερό  

Πριν από λίγες μέρες ο 29χρον0ς Κρις Τέιλορ από τη Φλόριντα αναγκάστηκε να κάνει ευθανασία στο σκύλο του, ένα μαύρο λαμπραντόρ, μετά από μεγάλη κατάποση θαλασσινού νερού σε μια παραλία στον κόλπο Τάμπα.

Ο σκύλος άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα αφυδάτωσης, αστάθεια και διάρροια, αμέσως μετά τα παιχνίδια στη θάλασσα. Δυο μέρες αργότερα σταμάτησε να τρώει. Ο Τέιλορ τον πήγε αμέσως στον κτηνίατρο, ο οποίος του είπε ότι ο εγκέφαλος του σκύλου ήταν πρησμένος και δε θα επιβίωνε. Έτσι ο σκύλος οδηγήθηκε σε ευθανασία.

Το θαλασσινό νερό μπορεί να προκαλέσει στο σκύλο εμετό, αφυδάτωση, λήθαργο, τρεμούλιασμα καθώς και ένα φαινόμενο γνωστό ως “διάρροια της παραλίας”. Αυτή η μορφή της διάρροιας, που συμβαίνει γρήγορα και προκαλείται από το αλμυρό νερό, τραβάει υγρά από τους εντερικούς ιστούς. Είναι διαφορετική από τη διάρροια που προκαλείται από το φαγητό. Το νερό της θάλασσας επηρεάζει το σώμα του σκύλου μας, καθώς περιέχει νάτριο.

Αν το ζώο μας πιει πάρα πολύ αλμυρό νερό, θα κάνει εμετό και θα πάθει περαιτέρω αφυδάτωση. Ακόμη όμως και αν δεν πιει πολύ νερό, ενδέχεται να καταπιεί μικρές ποσότητες καθώς παίζει ή καθώς κολυμπά. Τα βακτήρια, τα φύκια, ή άλλοι μικροοργανισμοί ή τοξίνες στο νερό μπορεί να προκαλέσουν πιο σοβαρά συμπτώματα αργότερα.

Η κατάποση της άμμου μαζί με το θαλασσινό νερό μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω το εντερικό σωλήνα που προκαλεί τα συμπτώματα.

2. Εγκαύματα στα πατουσάκια

Οι πατούσες του σκύλου μας είναι πολύ ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες της ασφάλτου. Οι περισσότεροι δεν το λαμβάνουμε υπόψη μας, όταν κάποια μεσημέρια βγάζουμε το σκύλο μας βόλτα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τρία παραδείγματα σε βαθμούς Κελσίου:

Θερμοκρασία αέρα 25 – Θερμοκρασία ασφάλτου 51,6
Θερμοκρασία αέρα 30 – Θερμοκρασία ασφάλτου 57,2
Θερμοκρασία αέρα 30,5 – Θερμοκρασία ασφάλτου 61,6

Στους 51 βαθμούς Κελσίου (θερμοκρασία ασφάλτου) οι πατούσες του σκύλου μας μπορεί να πληγωθούν σε 60 δευτερόλεπτα.

Επίσης την ίδια προσοχή πρέπει να δείχνουμε όταν περπατάμε με το σκύλο μας στη καυτή άμμο της παραλίας ή στο μεταλλικό κατάστρωμα του πλοίου. Για να διαπιστώσεις εάν η θερμοκρασία εδάφους είναι ασφαλής για τις πατούσες του σκύλου σου, τοποθέτησε την παλάμη σου για 7 δευτερόλεπτα πάνω στην άσφαλτο/άμμο. Εάν μπορείς να αντέξεις τη θερμοκρασία, τότε μπορεί και ο σκύλος σου.

3. Δηλητηρίαση από φαγητό

Όσο εύκολο είναι να πάθουμε εμείς δηλητηρίαση από φαγητό αυτή την εποχή, το ίδιο είναι και για το σκύλο μας. Για αυτό δώστε του φρέσκα πράγματα. Γιατί μπορεί οι σκύλοι να είναι σαρκοφάγα ζώα αλλά δεν είναι μόνο σαρκοφάγα. Το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να φάνε και φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Όχι όμως όλα τα φρούτα. Αυτά που επιτρέπονται είναι το καρπούζι, χωρίς φυσικά τα κουκούτσια, οι φράουλες, τα μύρτιλα, τα βατόμουρα ενώ δεν θα πρέπει να φάνε κεράσια, σταφίδες, σταφύλια γιατί μπορεί να προκληθεί νεφρική ανεπάρκεια. Το καρπούζι επίσης είναι μια καλή και δροσερή λιχουδιά. Επίσης λέμε όχι στο λεμόνι και το κίτρο.

4. Δηλητηρίαση από φυτά

Η αγαπημένη συνήθεια των σκυλιών αλλά και των γατιών είναι να μασουλάνε ό,τι βρουν μπροστά τους, μεταξύ των άλλων και φυτά. Αυτό όμως είναι κάτι που μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, λόγω της τοξικότητας πολλών καλλωπιστικών φυτών.

Τα απαγορευτικά φυτά είναι:

Τάξος ή ήμερο έλατο
Κολχικό κρινάκι
Κίτρινο γιασεμί
Φύλλα αβοκάντο
Αζαλέα
Βολβοί τουλίπας
Πουλί του παραδείσου που είναι λουλούδι
Φύλλα καπνού
Σπόροι γλυκομπίζελου
Φύλλα και ρίζα δικέντρας
Κόκκινα μπιζέλια
Κισσός Βοστώνης ή ιαπωνικός
Ραβέντι
Άγρια νεράγκουλα
Ροδόνερο
Πόθος
Φλοιός, φύλλα και καρποί Prunus Virginiana
Πουανσέτια
Φυλλόδενδρο
Φύλλα και ρίζες ελλέβορου
Πικροδάφνη
Ασφόδελος
Βελανιδιά, ο καρπός και τα φύλλα
Nephtytis που είναι εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Φύλλα αγγλικού κισσού
Νάρκισσος
Digitalis purpurea ή καμπανίτσες
Δάφνη βουνού
Λαβούρνο
Βρωμόχορτο ή κώνειο
Καρποί γκι
Υάκινθος
Κρίνα της κοιλάδας
Ορτανσία
Κίτρινος νάρκισσος
Το ποτηράκι της Παναγίτσας

5. Εγκαύματα από τον ήλιο

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει βλάβη του δέρματος τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα.

Οι σκύλοι και οι γάτες με λευκό ή αραιό τρίχωμα είναι περισσότερο επιρρεπείς όπως και τα ζώα με συγκεκριμένες δερματολογικές παθήσεις. Τα ζώα χωρίς τρίχωμα ή αυτά με αραιό τρίχωμα είναι, επίσης, επιρρεπή. Περισσότερο ευαίσθητες είναι οι περιοχές του σώματος που εκτίθενται συχνότερα στην ηλιακή ακτινοβολία όπως τα αυτιά, η μύτη, το δέρμα γύρω από τα μάτια και η ράχη. Κάποια ζώα αρέσκονται στο να ξαπλώνουν ανάσκελα και να απολαμβάνουν τη ζέστη του ήλιου. Αυτή η συνήθεια εκθέτει το δέρμα της κοιλιακής χώρας, το οποίο διαθέτει, συνήθως, αραιό τρίχωμα, στις ακτίνες UV.

Σκυλιά ιδιαίτερα επιρρεπή είναι τα: DogoArgentino, whitebulldog, Dalmatian, boxer, whippet, beagle αλλά και οι λευκές γάτες ή γάτες με λευκές περιοχές τριχώματος. Το αραιό και κοντό τρίχωμα επιτρέπει στις ακτίνες UV να περνούν στο δέρμα τραυματίζοντάς το.

Σε περίπτωση πρόκλησης εγκαύματος, το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε σκιερό μέρος το συντομότερο δυνατό. Η εφαρμογή ψυχρής κομπρέσας ίσως ανακουφίσει τα αρχικά συμπτώματα. Σε περίπτωση σοβαρού βαθμού εγκαύματος, πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας καθώς είναι πιθανό να χρειαστεί τοπική αγωγή με κορτιζονούχα σκευάσματα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο