Γιατί τα μικρά σε ηλικία παιδιά προτιμούν για κατοικίδιο έναν αρουραίο;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, ο κοινός καστανός αρουραίος (Rattus norvegicus – Αρουραίος ο νορβηγικός) άρχισε να εκτρέφεται ως ζώο συντροφιάς. Έκτοτε, πέρα από το φυσικό καστανό χρώμα, έχουν δημιουργηθεί δεκάδες χρωματικές παραλλαγές και ποικιλίες.

Οι αρουραίοι θεωρούνται ευφυή όντα, και για το λόγο αυτό δυστυχώς χρησιμοποιούνται σε  επιστημονικά πειράματα σχετικά με την ψυχολογία, τις επιδράσεις ναρκωτικών ουσιών κ.ά. Οι οικόσιτοι αρουραίοι μπορούν μάλιστα να εκπαιδευτούν να αντιδρούν σε συγκεκριμένους ήχους, και να εκτελούν απλές εντολές, με κίνητρο την επιβράβευση με φαγητό.

Οι αρουραίοι είναι κοινωνικά ζώα, που ζουν σε ομάδες όπου διαρκώς επιβάλλουν και ταξινομούν την κοινωνική τους θέση. Μαθαίνουν πολύ εύκολα και μιμούνται τις συμπεριφορές των άλλων μελών της ομάδας τους.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε το γνωστό αμερικανικό περιοδικό “People” οι αρουραίοι είναι το αγαπημένο κατοικίδιο των μικρότερων σε ηλικία παιδιών, που το προτιμούν από το σκύλο ή τη γάτα.

Η έρευνα διεξήχθη από το 2010 μέχρι σήμερα από το site “RightPet” και πήραν μέρος 16,800 ιδιοκτήτες ζώων από 113 χώρες. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Τα παιδιά μεταξύ 10 και 17 ετών δήλωσαν πιο ευτυχισμένα και χαρούμενα όταν στο σπίτι έχουν έναν αρουραίο από ό,τι αν είχαν ένα σκύλο ή μια γάτα σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα παιδιά που έδειξαν την προτίμησή τους στα παραδοσιακά κατοικίδια.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του RightPet, Brett Hodges, οι λόγοι είναι απλοί. Τα μικρά παιδιά απολαμβάνουν περισσότερο την παρέα ενός αρουραίου επειδή είναι έξυπνος, μικρός και εύκολος στη φροντίδα. Και επίσης, κάτι μάλλον πιο σημαντικό από όλα, ότι με το τρωκτικό αυτό φρικάρουν ευκολότερα οι γονείς τους, κάτι που οι μικροί μπόμπιρες απολαμβάνουν ιδιαίτερα. Τα λιγότερα δε δημοφιλή κατοικίδια, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, είναι οι σκορπιοί και οι χήνες.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο