Είναι το σπίτι μου αρκετό για μια γάτα;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις που κάνουμε στον εαυτό μας, στους φίλους μας ή τους ειδικούς, όταν έχουμε ή θέλουμε να υιοθετήσουμε μια γάτα, είναι το κατά πόσο το διαμέρισμά μας αρκεί για αυτή, αν είναι κατάλληλο δηλαδή. Απλές και εύκολες απαντήσεις σε αυτό δεν υπάρχουν. Αυτό όμως που μπορεί να πει κανείς με ευκολία είναι ότι ένα ζώο μπορεί να είναι άνετο και ευτυχισμένο σε ένα μικρό δυάρι ενώ να νιώθει μοναξιά σε ένα μεγάλο και ευρύχωρο πεντάρι.

Θα νιώθει μοναξιά;

Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι γάτες είναι μοναχικά πλάσματα και δεν έχουν ανάγκη την παρέα, εντούτοις κάνουν λάθος. Γιατί μπορεί έτσι να δείχνουν, θέλουν όμως και επιζητούν την παρουσία ανθρώπου ή άλλου ζώου. Μια γάτα μπορεί να νιώθει… γατίσια και να είναι δραστήρια ακόμα και σε μικρό χώρο, όπως ένα διαμέρισμα. Πώς; Αν ασχολούμαστε μαζί της, παίζουμε διάφορα παιχνίδια, τη χαϊδεύουμε, την αγκαλιάζουμε, γενικώς την κάνουμε παρέα. Για αυτούς τους λόγους άλλωστε δεν τη θέλουμε;

Και τι θα γίνει με την άμμο υγιεινής;

Αν δεν υπάρχει με τίποτα η δυνατότητα να την έχετε σε κάποια βεράντα ή σε κάποιο ξεχωριστό δωμάτιο, η καλύτερη λύση είναι η τουαλέτα σας. Η μυρωδιά της άμμου είναι κάτι άσχημο που δεν μπορείτε με κάποιο μαγικό τρόπο να εξαφανίσετε. Μπορείτε όμως να την ελαχιστοποιήσετε. Το πρώτο και πιο βασικό είναι η τροφή που θα δίνετε στη γατούλα σας. Μια φτηνή σίγουρα θα εντείνει το πρόβλημα της μυρωδιάς. Αν επιλέξετε όμως κάποια από μια καλή μάρκα, την οποία θα σας συστήσει ο κτηνίατρός σας, θα δείτε ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση αισθητά.

Το δεύτερο επίσης σημαντικό είναι το καθάρισμα της άμμου, το οποίο πρέπει να γίνεται καθημερινά. Αν το αφήσετε μέρες, λογικό είναι να μην μπορείτε να σταθείτε από τη μυρωδιά. Μια καλή εναλλακτική άμμου είναι το λεγόμενο πέλετ, τρίμματα ξύλου για το τζάκι. Είναι πολύ φτηνό και απορροφάει τελείως τις μυρωδιές. Βέβαια έχει και κάτι αρνητικό. Γίνεται σαν σκόνη και γεμίζει το σπίτι, με αποτέλεσμα να πρέπει να βάζετε σκούπα πολύ πιο συχνά. Τέλος υπάρχουν οι σκεπασμένες αμμολεκάνες που είναι σαν σπιτάκια όπου μπαίνει μέσα το ζώο για τις ανάγκες του. Κάποιες βέβαια γάτες δεν το θέλουν με τίποτα αυτό.

Και αν δεν πηγαίνει στην αμμολεκάνη της;

Αν η λεκανίτσα της είναι καθαρή, η γάτα σας δεν έχει κανέναν λόγο να μην τη χρησιμοποιεί. Αν όμως για κάποιον λόγο δεν πηγαίνει εκεί, θα πρέπει τότε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Οι μεγαλύτερες γατούλες μπορεί να εμφανίσουν ακράτεια όχι μόνο λόγω ηλικίας αλλά κυρίως λόγω κάποιων ασθενειών, όπως νεφρική ανεπάρκεια, ουρολοίμωξη, κυστίτιδα και άλλες. Οι παθήσεις των νεφρών είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα στις μεγάλες γάτες ενώ γενικά τα προβλήματα του ουροποιητικού είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος επίσκεψης στον κτηνίατρο. Για αυτό αν δείτε να μην πηγαίνει στην άμμο της ή να μην προλαβαίνει να πάει, θα πρέπει να δείτε άμεσα το γιατρό σας. Είναι καλό να προλάβετε κάτι στην αρχή.

Δεν έχω αυλή. Θα πρέπει να κρατάω τη γάτα μου μόνιμα μέσα;

Χιλιάδες γάτες ζουν πολλά χρόνια και είναι ευτυχισμένες μέσα σε σπίτι, όπου τις προσέχουν και τις αγαπούν. Και κυρίως ασχολούνται μαζί τους. Κάποιοι κηδεμόνες επίσης κλείνουν ένα μπαλκόνι ώστε να μπορεί η γάτα τους να κάνει βόλτες και εκεί. Είναι και αυτό μια λύση. Κάποιοι άλλοι την έχουν μάθει να κάνει βόλτες εκτός σπιτιού με λουρί. Αυτό είναι πιο σύνηθες στο εξωτερικό.

Μάθετε τη γάτα σας να παίζει μόνη της

Για να μη στενοχωριέται η γατούλα σας όταν λείπετε από το σπίτι και για να μην κάθεται χωρίς να κάνει κάτι, μπορείτε από μικρή να την εκπαιδεύσετε ώστε να παίζει με διάφορα παιχνίδια μόνη της. Στα pet shops μπορείτε να βρείτε πολλά τέτοια παιχνίδια σε οικονομικές τιμές. Ή φτιάξτε κάτι μόνοι σας. Ακόμα και μια μπάλα ή ένα μικρό πλαστικό παπάκι μπάνιου μπορούν να γίνουν το τέλειο παιχνίδι για εκείνη.

Η απάντηση στο αρχικό ερώτημα

Η αγάπη, η τρυφερότητα και η προσοχή που δίνουμε στο ζωάκι μας είναι πολύ πιο σημαντικά από τα τετραγωνικά του σπιτιού μας.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο