petpet.newsΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΓιατί δεν πρέπει να δίνουμε ψάρι στη γάτα μας

Διατροφή

Γιατί δεν πρέπει να δίνουμε ψάρι στη γάτα μας

Τι μπορεί να συμβεί

Αν σας ρωτούσαν για τα αγαπημένα φαγητά της γάτας σας, είμαστε σίγουροι ότι ένα από αυτά θα λέγατε ότι είναι το ψάρι. Και ποιος δεν έχει δώσει ψάρι στη γατούλα του. Και πόσες φορές, όταν τηγανίζετε ψαράκι, δεν δίνετε ένα μικρό πόλεμο με αυτή προσπαθώντας να την εμποδίσετε από το να πηδήξει πάνω στην κουζίνα. Η κλασική άλλωστε εικόνα που έχουμε από μικροί είναι μια γάτα να κλέβει  ψάρι από ένα πιάτο ή μια γάτα που περιμένει δίπλα στις βάρκες τους ψαράδες.

Δυστυχώς για τη συγκεκριμένη τροφή υπάρχει κάποια σύγχυση. Κάνει λοιπόν να της δώσουμε ψάρι; Οι ειδικοί θα πουν εξαρτάται. Σύμφωνα λοιπόν με αυτούς το ψάρι δεν ανήκει στην παραδοσιακή δίαιτα της γάτας. Οι γάτες εξελίχθηκαν από τις προγόνους τους που πρωτοεμφανίστηκαν στις ερήμους. Εκεί τα ζώα αυτά δεν είχαν εύκολη πρόσβαση στα ψάρια. Η βασική τους διατροφή ήταν τα μικρά θηλαστικά, τα ερπετά και τα πουλιά. Από την άλλη οι σημερινές γάτες έχουν αναπτύξει μια επιθυμία για ψάρι.

Το βασικό όμως είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι πολλές γάτες είναι αλλεργικές στα ψάρια, όπως μπορεί να είναι αλλεργικές και στο βοδινό κρέας και το αγελαδινό γάλα. Τι λοιπόν συμβαίνει με το ωμό ψάρι;

Το ωμό ψάρι, όπως και το ωμό κρέας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ωμά αυγά, μπορεί να περιέχουν βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Επιπλέον ένα ένζυμο στο ωμό ψάρι καταστρέφει τη θειαμίνη, που είναι απαραίτητη βιταμίνη Β για τη γάτα σας. Η έλλειψη θειαμίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα και να οδηγήσει σε σπασμούς και σε κώμα. Επίσης, στο ωμό ψάρι είναι δυνατό να υπάρχουν παράσιτα, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν νόσο σε όλους τους καταναλωτές του, συμπεριλαμβανομένης και της γάτας. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε. Ότι οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε φρέσκο ψάρι ή προϊόντα ψαριού που είναι για ανθρώπινη κατανάλωση. Αντίθετα μπορούν να τρώνε κροκέτες ή κονσέρβα γάτας που έχει ψάρι που καθώς έχει προστεθεί μέσα τους θειαμίνη.

Όσο για τις γνωστές κονσέρβες τόνου, εδώ τα πράγματα είναι χειρότερα. Γιατί μπορεί σε εμάς να μοιάζει λογικό, όταν ανοίγουμε μία κονσέρβα τόνου, να δίνουμε λίγο και στη γάτα μας, αλλά δεν είναι καθόλου καλό για την υγεία της. Εάν ταΐζετε συχνά τη γάτα σας κονσέρβα τόνου, μπορείτε να της προκαλέσετε κάτι που ονομάζεται «ασθένεια του κίτρινου λίπους» (Steatitis) και είναι άσχημη.

Συμπερασματικά μπορεί το ψάρι να είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, όμως καλό θα είναι να προτιμήσετε για τη γατούλα σας άλλες πρωτεϊνες, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα.

SHARE
MORE ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

TOP LINE

Οι “ΦΙΛΟΙ ΖΩΩΝ & ΑΝΘΡΩΠΩΝ” χρειάζονται τροφές και φάρμακα για τα 700 αδέσποτα που φροντίζουν καθημερινά
Αυτές είναι οι 10 χώρες με τις περισσότερες γάτες
Ερλιχίωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την ύπουλη ασθένεια
Γαλλικό Μπουλντόγκ: Όσα θέλετε να ξέρετε
Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα μας χρειάζεται κτηνίατρο;
Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα συμπεριφοράς των Τζακ Ράσελ
Δείτε ένα σπάνιο βίντεο όπου μια πεινασμένη γαλάζια φάλαινα καταπίνει ένα άλλο ψάρι
Βρέθηκε σκύλος σε άθλια κατάσταση, δεμένος σε δέντρο στα Πιέρια Όρη- Υπολογίζεται ότι ήταν 15 μέρες εκεί
Βρήκατε ορφανά γατάκια; Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι
3 βασικά που πρέπει να ξέρεις αν έχεις γάτα
Σκύλος μιμείται το αφεντικό του στις εκφράσεις του
Αργοπεθαίνουν κλεισμένες 3 γάτες σε κτίριο της ΑΣΟΕΕ που εκκενώθηκε και σφραγίστηκε με τούβλα