10 τρόποι για να καταλάβετε αν ο σκύλος σας είναι έξυπνος

από Μυρτώ Τζώρτζου

Είναι ο σκύλος σας εξπέρ στις αποδράσεις; Μπορεί εύκολα να βρει την κρυμμένη λιχουδιά; Καταλαβαίνει όταν είστε λυπημένοι και έρχεται να σας παρηγορήσει; Μη νευριάζετε και φυσικά μη τα θεωρείτε δεδομένα. Αντίθετα να είστε περήφανοι γιατί δεν είναι ένας απλός σκύλος. Είναι ένας σκύλος με υψηλή ευφυία.

Αν θέλετε να δείτε αν πραγματικά έχετε ένα μικρό τετράποδο Αϊνστάιν στο σπίτι σας, δείτε 10 σημάδια που το αποδεικνύουν:

Μπορεί να θυμάται μια εντολή που του δώσατε πριν από ένα χρόνο

Τα σκυλιά μαθαίνουν σχετικά εύκολα να υπακούουν σε διάφορους κανόνες και εντολές. Τα πραγματικά όμως έξυπνα σκυλιά τους θυμούνται και μετά από καιρό. Αν έχετε καιρό να του δώσετε μια εντολή και μόλις το κάνετε, το σκυλάκι σας ανταποκρίνεται, να ξέρετε ότι αυτό είναι σημάδι εξυπνάδας.

Μπορεί να λύσει ένα παζλ λιχουδιών

Τα έξυπνα σκυλιά είναι εξπέρ στο να λύνουν διάφορα παζλ. Τα γνωστά παζλ που έχουν μέσα λιχουδιές δεν είναι πάντα εύκολα. Αν μπορεί το σκυλί σας να τα λύσει και μάλιστα χωρίς τη βοήθειά σας, αυτό σημαίνει πολλά για το μυαλό του.

Μπορεί να βρει μια ανοιχτή πόρτα

Μερικά σκυλιά είναι εξπέρ στις αποδράσεις. Παρόλο που αυτό είναι εκνευριστικό για πολλούς κηδεμόνες, εντούτοις αυτό είναι ένα σημάδι ευφυίας. Ένα τεστ για να το δείτε αυτό είναι: Ο σκύλος σας βγαίνει από μια ανοιχτή πόρτα. Εσείς την κλείνετε και ανοίγετε μια άλλη. Αν καταφέρει και την εντοπίσει και μπει μέσα στο σπίτι, αυτό σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα έξυπνος.

Ξεκινάει ένα παιχνίδι μαζί σας

Τα περισσότερα σκυλιά αρχίζουν ένα παιχνίδι όταν δουν εσάς να το ξεκινάτε. Τα έξυπνα σκυλιά δεν περιμένουν εσάς να πάρετε την πρωτοβουλία αλλά το κάνουν αυτά. Παίρνουν, για παράδειγμα, το μπαλάκι και σας το φέρνουν για να παίξετε. Ή αρχίζουν και κρύβονται καλώντας σας να τα ακολουθήσετε. Αυτά βέβαια είναι διαφορετικά από το να γαβγίζουν δυνατά ή να πηδάνε πάνω σας καθώς είναι κάτι που δεν το θέλετε και δεν τους το έχετε διδάξει. Η εξυπνάδα είναι να κάνουν πράγματα που τους έχετε διδάξει και θέλουν να τα μοιραστούν μαζί σας. Όπως κάνουν και οι άνθρωποι δηλαδή.

Σας κάνει παρέα όταν είστε λυπημένοι

Τα έξυπνα σκυλιά καταλαβαίνουν πώς νιώθετε ανά πάσα στιγμή. Μπορούν να εξηγήσουν τα συναισθήματά σας. Είχατε μια άσχημη μέρα στη δουλειά; Τσακωθήκατε με το σύντροφό σας; Αυτά θα το νιώσουν και δεν θα φύγουν από δίπλα σας. Θα προσπαθήσουν με τον τρόπο τους να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.

Γνωρίζει να προστατεύεται

Το να περνάει με ασφάλεια τους δρόμους, να αντιδρά όπως χρειάζεται σε κάποιες καταστάσεις και άλλα διάφορα είναι πράγματα που τα μαθαίνει από εσάς. Ένα έξυπνο όμως σκυλί μπορεί και μόνο του να πάρει προφυλάξεις. Για παράδειγμα, όταν περνάει γρήγορα δίπλα του ένα αυτοκίνητο και αυτό αντιδράει σωστά για να προστατευτεί. Έχει ποτέ ο σκύλος σας μπει μπροστά ώστε να αποφύγετε ένα πολυσύχναστο δρόμο; Ή προσέχει πολύ όταν βρίσκεστε σε ένα νέο σημείο που δεν έχει ξαναπάει; Αν ναι, τότε να είστε περήφανοι γιατί έχετε ένα έξυπνο σκυλί.

Μπορεί να μάθει γρήγορα ένα νέο παιχνίδι

Κάποια σκυλιά μαθαίνουν γρήγορα νέα πράγματα (παιχνίδια, τρικ, εντολές) και κάποια χρειάζονται αρκετό καιρό. Όσο πιο γρήγορα μαθαίνει ένας σκύλος, τόσο πιο έξυπνος είναι. Αν, για παράδειγμα, του πείτε ένα απλό “όχι” για να μην πηδήξει πάνω σε ξένους και εκείνος υπακούσει, τότε, ναι, είναι έξυπνος. Αν τώρα υπακούει χωρίς να του πείτε τίποτα, επειδή θυμάται την εντολή σας, τότε είναι πολύ πολύ έξυπνος και μπράβο του.

Καταλαβαίνει ότι πάτε στον κτηνίατρο

Πολλά σκυλιά, παρόλο που έχουν πάει πολλές φορές στον κτηνίατρο, όταν μπαίνουν στο αυτοκίνητο, κάνουν πανικό. Υπάρχουν όμως και άλλα που είναι χαλαρά γιατί γνωρίζουν τη διαδρομή και ξέρουν πού πάνε. Και κάθονται ήσυχα. Το να αναγνωρίζουν διαδρομές και μέρη είναι σημάδι εξυπνάδας.

Βλέπει πώς ανοίγετε την πόρτα και το κάνει και αυτός

Υπάρχουν σκύλοι που βλέποντας να κάνετε πράγματα σας μιμούνται και κάνουν τα ίδια. Το άνοιγμα της πόρτας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό είναι σημάδι ευφυίας. Αυτά τα σκυλιά όχι μόνο είναι πιο έξυπνα αλλά και εκπαιδεύονται και πιο εύκολα.

Περιμένει πρώτα να του δώσετε εντολή 

Όταν ο σκύλος περιμένει και σας κοιτάει για να δώσετε πρώτα εντολή τι πρέπει να κάνετε, τότε δείχνει ότι έχει μυαλό. Τα έξυπνα σκυλιά δεν υπακούουν μόνο αλλά κοιτούν τον κηδεμόνες τους και περιμένουν τι θα αποφασίσουν. Και μετά ακολουθούν.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο