petpet.newsFamily AffairsΠοιο είναι το πιο παλιό ζώο που είχε ως κατοικίδιο ο άνθρωπος;

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ποιο είναι το πιο παλιό ζώο που είχε ως κατοικίδιο ο άνθρωπος;

Δεν είναι αυτό που νομίζετε

Ο κοινός οικιακός ποντικός πρόκειται για το παλαιότερα εξημερωμένο ζώο, αφού επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ζει στα σπίτια μας για περίπου 15.000 χρόνια.

Τα οικιακά ποντίκια είχαν θεωρηθεί ότι προέρχονται από τα άγρια ξαδέρφια τους, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να καλλιεργούν και να δημιουργούν δελεαστικές για αυτά μεγάλες αποθήκες τροφίμων πριν από 12.000 χρόνια. Ωστόσο, νέα έρευνα αποκαλύπτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες του Νατούφιου πολιτισμού, στην περιοχή της κοιλάδας της Ιορδανίας της Μέσης Ανατολής, κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των τρωκτικών.

Μία ομάδα επιστημόνων μελέτησε απολιθωμένα απομεινάρια δοντιών του κοινού οικιακού ποντικού (Mus musculus domesticus) και του Μακεδονικού σταχτοποντικού (Mus macedonicus) για το πώς ο αριθμός αυτών άλλαξε με την πάροδο του χρόνου.

Ένας από τους ερευνητές, η καθηγήτρια Fiona Marshall, του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ανέφερε ότι τα άγρια ποντίκια είχαν αντιληφθεί ότι οι άνθρωποι είχαν κάτι να προσφέρουν- φαγητό και προστασία- πολύ νωρίτερα από ό,τι οι τελευταίοι σκέφτηκαν.

«Η έρευνα παρουσιάζει τις πρώτες αποδείξεις ότι, εδώ και 15.000 χρόνια, οι άνθρωποι ζούσαν σε ένα μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκετό ώστε να επιδράσει τις τοπικές κοινότητες των ζώων- με αποτέλεσμα την κυρίαρχη παρουσία του οικιακού ποντικού. Είναι σαφές ότι η μόνιμη απασχόληση των οικισμών αυτών είχε εκτεταμένες συνέπειες για την τοπική οικολογία, την εξημέρωση των ζώων και για τις ανθρώπινες κοινωνίες», δηλώνει η Καθηγήτρια Marshall.

Η πρώτη σχέση του οικιακού ποντικού με τους ανθρώπους περιγράφεται ως συμβίωση, ένα πρώιμο στάδιο στη διαδικασία της εξημέρωσης, κατά την οποία ένα ζώο συνειδητοποιεί ότι η επαφή με τον άνθρωπο μπορεί να είναι ωφέλιμη. Η πρώτη επιβεβαιωμένη ημερομηνία για αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ ανθρώπων και σκύλων είναι επίσης περίπου 15.000 χρόνια πριν, αν και υπάρχουν αρκετές παλαιότερες ενδείξεις πιθανής σχέσης.

Ο ερευνητής, ο Dr. Lior Weissbrod, του Πανεπιστημίου της Χάϊφα του Ισραήλ, ανέφερε: “Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες του Νατούφιου πολιτισμού, αντί των νεότερων νεολιθικών αγροτών, ήταν οι πρώτοι που υιοθέτησαν έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Έτσι ξεκίνησε ακούσια ένα νέο είδος οικολογικής αλληλεπίδρασης- στενής συνύπαρξης με συμβιωτικά είδη, όπως ο οικιακός ποντικός”.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε σε άρθρο του περιοδικού “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Μιχάλης Γ. Διαμαντόπουλος

Πηγή: https://www.diagnovet.gr/

SHARE
MORE FAMILY AFFAIRS

TOP LINE

Μικρό πούμα κλέβει την παράσταση στο νέο διαφημιστικό της PUMA
Γνωρίστε τον Rocco που έγινε σταρ επειδή τα οπίσθιά του μοιάζουν με της Kim Kardashian
Τι συνέβη τελικά στα φημισμένα γουρουνάκια που κολυμπούν στις Μπαχάμες και βρέθηκαν πρόσφατα νεκρά;
Δέκα υγιεινές ανθρώπινες τροφές που θα πρέπει να δίνετε στη γάτα σας
Λίγα λόγια για το θέμα της ευθανασίας στο ζωάκι μας
Γυναίκα έχει φτιάξει φάρμα όπου προστατεύει αμέτρητες αδέσποτες γάτες Σιβηρίας
Έχετε δει σκύλο σε όνειρο; Οι ειδικοί εξηγούν τι σημαίνει
Η υπέροχη ιστορία δυο μικρών γατιών που δεν ξεκολλάει το ένα από το άλλο
Πώς θα κάνετε τη γάτα σας να ζήσει μέχρι τα 20…και παραπάνω
Γιατί τα ημίαιμα σκυλάκια είναι πέρα για πέρα υπέροχα
Η απίστευτη ιστορία ενός πεζοναύτη και ενός σκύλου από το Αφγανιστάν
Ιωάννα Μάνδρου>Δεν συμμερίζομαι την άποψη, ότι τα ζώα πρέπει να είναι ράτσα