4 tips για να φροντίσετε τα ζωάκια σας με λιγότερα χρήματα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι και οι υπεύθυνοι κηδεμόνες δεν εγκαταλείπουν τα ζώα τους. Δείτε τρόπους για να τα φροντίσετε με πράγματα που έχετε ήδη στα ντουλάπια του σπιτιού σας ή κοστίζουν πολύ λίγο από τα super markets.

1) Για τους ψύλλους

Tο λεμόνι δρα κατά των ψύλλων. Για σωστή πρόληψη, προστατεύστε το ζωάκι σας φτιάχνοντας το δικό σας σκεύασμα αποπαρασίτωσης, χωρίς να αγοράσετε τα έτοιμα χημικά σκευάσματα. (Ευτυχώς, στο εμπόριο υπάρχουν οικονομικά σπρέι αλλά και αμπούλες αποπαρασίτωσης. Σας προσφέρουμε όμως και τη φυσική εναλλακτική).

Σε νερό που βράζει προσθέστε 1/4 της κούπας χυμό λεμονιού και 1/3 της κούπας δενδρολίβανο. Αφήστε το μείγμα να βράσει για 5 λεπτά. Καλύψτε την κατσαρόλα και αφήστε τη σκεπασμένη. Μετά από λίγη ώρα, στραγγίστε το νερό και βάλτε το σε ένα μπουκάλι σπρέι (π.χ. από καθαριστικό τζαμιών, το οποίο θα έχετε φυσικά ξεπλύνει πολύ καλά). Ψεκάστε το σκυλάκι σας σε όλο το σώμα αλλά όχι στο πρόσωπο. Ψεκάστε σχολαστικά πίσω από τα αυτιά, στις »μασχάλες», στα πόδια και στην ουρά, καθώς είναι σημεία όπου κρύβονται οι ψύλλοι. Το ίδιο μείγμα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για να αραιώνετε το σαμπουάν του ζώου και να δρα ως απωθητικό παρασίτων.

2) Για την ξηροδερμία και τις τριχόμπαλες

Αν το σκυλάκι ή το γατάκι σας έχει ευαίσθητο δέρμα και ξύνεται συχνά, χωρίς λόγο, μπορείτε να τρίψετε στο τρίχωμά του μισό κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Το λάδι, μία φορά την εβδομάδα, βοηθά να ενυδατωθεί το δέρμα και ανακουφίζει από ερεθισμούς και ξηρότητα. Βουρτσίστε καλά το ζώο για να πάει παντού. Το λάδι έχει αντιοξειδωτικά και άλλα συστατικά που ενυδατώνουν και επαναφέρουν το δέρμα.

Ακόμα, είναι ασφαλές για τις γάτες που γλείφονται για να πλυθούν και βοηθά και στην καταπολέμηση του προβλήματος με τις τριχόμπαλες. Το λάδι είναι λιπαντικό και αποτελεί καλή πρόληψη για τις τριχόμπαλες που δημιουργούνται από τις τρίχες που καταπίνει η γάτα όπως αυτοκαθαρίζεται. Μπορείτε να προσθέσετε 1/8 κουταλιού γλυκού στο φαγητό της, δύο φορές την εβδομάδα, για να τη βοηθήσετε αν έχει ξηρό δέρμα.

3) Για τη μυρωδιά της αμμoλεκάνης

Αν έχετε γατούλα, φυσικά γνωρίζετε ότι η αμμολεκάνη θέλει συχνή αλλαγή για να μη μυρίζει και για να διατηρείται η υγιεινή τόσο για τη γάτα όσο και για εσάς. Μπορεί ως τώρα να ρίχνατε χλωρίνη ή άλλα απορρυπαντικά για να εξουδετερώσετε τη μυρωδιά αλλά ένας πιο οικονομικός τρόπος είναι να ξεβγάλετε τη λεκάνη με νερό και να ρίξετε λίγο άσπρο ξύδι μέσα στη λεκάνη της άμμου! Αφήστε τη για 20 λεπτά με το ξύδι και μετά ξεβγάλετε με κρύο νερό. Στεγνώστε τη λεκάνη και βάλτε τη νέα άμμο. Δεν θα μυρίζει άσχημα και ούτε θα ενοχληθεί η γάτα.

4) Για τη διάρροια

Δεν χρειάζεται να τρέξετε στο φαρμακείο αν το ζωάκι σας παρουσιάσει διάρροια από το πολύ φαγητό. Έχετε μία κονσέρβα κολοκύθα. Οι ίνες απορροφούν το υπερβολικό νερό και καταπραϋνουν τον οργανισμό. Μέσα σε λίγες ώρες, η διάρροια σταματά. Οι κτηνίατροι συνιστούν ως δοσολογία 1-2 κουταλιές σούπας για γάτα ή σκύλο κάτω των 7 κιλών, 1-2 κουταλιές σούπας για σκύλο από 7 ως 15 κιλά και 2-5 κουταλιές σούπας για σκύλο άνω των 15 κιλών.

Πηγή: adespoto.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο