9 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είστε έτοιμοι για σκύλο

από Μυρτώ Τζώρτζου

Το να έχεις ένα ζωάκι στο σπίτι είναι υπέροχο. Το πόσο επίσης καλό κάνουν στην υγεία μας τα κατοικίδια είναι και αυτό γνωστό. Πόσοι μάλιστα δεν βλέπουν ένα γλυκό σκυλάκι, για παράδειγμα, στο δρόμο και σκέφτονται “αχ θέλω και εγώ”.

Δυστυχώς ενώ μπορεί να αγαπάμε τα ζώα, δεν είμαστε όλοι κατάλληλοι να έχουμε. Γιατί δεν είναι απλά διακοσμητικά σε ένα σπίτι. Δεν είναι μόνο ξάπλες και παιχνίδια. Το να έχεις ένα ζώο σημαίνει υποχρεώσεις, που συχνά δεν τις λαμβάνουμε υπόψη όταν αποφασίζουμε να υιοθετήσουμε κάποιο.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Ο σκύλος δε έχει περισσότερες απαιτήσεις από μια γάτα. Εκτός από τα βασικά, τροφή, κτηνίατρο και λοιπά, θέλει και την καθημερινή του βόλτα, την παρέα, την εκπαίδευσή του. Θέλει να του αφιερώνουμε χρόνο. Τι γίνεται όμως αν δεν έχουμε; Τι γίνεται αν οι υποχρεώσεις μας είναι πολλές; Αν ο χαρακτήρας και οι συνήθειές μας είναι μη κατάλληλες για ζώο; Γιατί άλλο το θέλω και άλλο το μπορώ. Και στην περίπτωση ενός ζώου πρέπει να υπάρχουν και το θέλω και το μπορώ.

Αν λοιπόν θέλετε να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι, πρέπει πρώτα να δείτε κάποια βασικά πράγματα. Εμείς σας παραθέτουμε 9 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο:

Δεν σας αρέσει να ξυπνάτε νωρίς το πρωί

Μπορεί τα σκυλιά να μην έχουν αίσθηση του χρόνου, όμως έχουν ανάγκες. Πρέπει, με άλλα λόγια, να κάνουν την ανάγκη τους. Αυτό σημαίνει, και ειδικά για τα κουταβάκια, πρωινό, πολύ πρωινό ξύπνημα. Μια βόλτα χαράματα είναι μαρτύριο για τους μη πρωινούς τύπους. Αν δεν μπορείτε ή δεν έχετε συνηθίσει να σηκώνεστε πρωί, μη σκεφτείτε να αφήσετε το σκύλο σας να τα κάνει μέσα. Καλύτερα να μην πάρετε σκύλο.

Μένετε σε πολύ μικρό χώρο

Αν μένετε σε ένα πολύ μικρό σπίτι, όπως γκαρσονιέρα, και είστε γεμάτοι πράγματα, δεν θα υπάρχει αρκετός χώρος για ένα ζώο, ιδιαίτερα σκύλο. Ένα ζώο χρειάζεται το χώρο του, μια βεράντα, μια αυλή ώστε να μπορεί να περπατάει και να είναι άνετο. Χρειάζεται το crate του, τα μπολάκια φαγητού του, τα παιχνίδια του, το κρεβατάκι του και όλα τα σχετικά.

Υπάρχουν πολλοί που έχουν μεγάλα σκυλιά σε μικρούς χώρους. Αυτό δεν είναι καλό για το σκύλο. Για αυτό αν θέλετε οπωσδήποτε σκύλο, καλό θα είναι να αναζητήσετε κάποιον μικρόσωμο που να μπορεί να ζήσει σε μικρό χώρο χωρίς προβλήματα.

Δουλεύετε ατελείωτες ώρες

Αν φεύγετε πρωί από το σπίτι και γυρίζετε βράδυ, καλό θα είναι να μην υιοθετήσετε σκύλο. Πόσο μάλλον κουταβάκι. Ένας σκύλος δεν μπορεί να κάτσει μόνος του πολλές ώρες. Θα είναι στρεσαρισμένος, δυστυχισμένος και σίγουρα θα κάνει ζημιές.

Δεν σας μένουν καθόλου χρήματα

Υπάρχουν πολλοί που υιοθετούν ένα ζωάκι αλλά δεν κάνουν τίποτα άλλο. Δεν το στειρώνουν, δεν το πηγαίνουν για εμβόλια και γενικά δεν ξοδεύουν χρήματα για αυτό. Γιατί μπορεί να μην έχουν. Και αυτό δεν είναι κακό. Όμως αγάπη δεν σημαίνει μόνο φαγητό, νερό και χάδια. Αγάπη είναι να το φροντίσεις και να μην το αφήσεις χωρίς θεραπεία, για παράδειγμα, αν αρρωστήσει. Εδώ έρχεται αυτό που είπαμε πιο πάνω. Δεν φτάνει μόνο να θέλουμε αλλά και να μπορούμε. Για αυτό περιμένετε να βελτιωθούν τα οικονομικά σας και μετά υιοθετήστε κάποιο.

Ταξιδεύετε συχνά

Αν η δουλειά ή η ζωή σας είναι τέτοια που χρειάζεται να ταξιδεύετε συχνά, ξεχάστε καλύτερα την υιοθεσία ενός σκύλου. Εκτός και αν έχετε κάποιον που να τον κρατάει και να τον φροντίζει όσο εσείς λείπετε.

Είστε μανιώδης καπνιστής

Έχει αποδειχτεί ότι το παθητικό κάπνισμα κάνει τόσο κακό και στα ζώα όσο και στους ανθρώπους. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο των New York Times τα σκυλιά που ζουν με καπνιστή έχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα.

Δεν είστε έτοιμοι να αφοσιωθείτε

Ένα ζώο, πόσο μάλλον ένας σκύλος, θέλει αφοσίωση. Θέλει να αλλάξετε τη ζωή σας και να την προσαρμόσετε στις ανάγκες του. Αν δεν είστε έτοιμη για αυτό, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε.

Σας αρέσει να ξενυχτάτε

Σύμφωνα με το διαδικτυακό Rover, ο σκύλος δεν πρέπει να μένει μόνος του πάνω από 6 ώρες. Αν τώρα εσείς συνηθίζετε μετά τη δουλειά να πηγαίνετε βόλτα με την παρέα σας και να ξενυχτάτε και αυτό είναι κάτι που δεν έχετε σκοπό να αλλάξετε, καλύτερα να ξεχάσετε την ιδέα ενός σκύλου.

Δεν είστε πολύ υπεύθυνοι

Όπως είπαμε και πιο πάνω οι ανάγκες ενός σκύλου είναι αρκετές. Η βόλτα, ας πούμε, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Και όταν λέμε βόλτα εννοούμε την καθημερινή βόλτα και φυσικά όχι αυτή του πεντάλεπτου. Το να έχεις ένα σκύλο και να τον βγάζεις βόλτα μια φορά στο τόσο είναι ανευθυνότητα. Το να αφήνεις να τα κάνει μέσα επειδή βαρέθηκες να σηκωθείς το πρωί για να τον πας έξω, είναι επίσης ανευθυνότητα. Ακόμα και αν κάνει κρύο ή αν βρέχει, ο σκύλος πρέπει να βγει έξω. Δεν έχει βαριέμαι. Αν όλα αυτά τα ξέρεις, θα ξέρεις και ότι δεν είσαι και ο πιο υπεύθυνος άνθρωπος στον κόσμο. Για αυτό άσε και την ιδέα για σκύλο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο