Καταλαβαίνουν τελικά οι σκύλοι όταν τους μιλάμε; Δείτε τι λέει μια νέα έρευνα σε αυτό

από Μυρτώ Τζώρτζου

Οι περισσότεροι που ζουν με σκύλο και έχουν μια ιδιαίτερα στενή σχέση μαζί του στην ερώτηση αν το ζώο τους καταλαβαίνει αυτά που του λένε, θα απαντούσαν ένα μεγάλο ναι. Ένα ναι που για εκείνους δεν δέχεται καμιά αμφισβήτηση.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Από την άλλη υπάρχουν και αυτοί που μπορεί να έχουν σκύλο όμως δεν θεωρούν ότι αυτός μπορεί να καταλάβει πολλά πράγματα πέρα από δυο τρεις κουβέντες που του λένε.

Οι άλλοι δε που δεν τρελαίνονται για τα σκυλιά και δεν έχουν μάθει να ζουν με κάποιο κατοικίδιο είναι απόλυτοι καθώς θεωρούν λίγο έως πολύ βαρεμένους, αυτή είναι η πιο συνηθισμένη λέξη, όσους πιστεύουν το αντίθετο. Και τους χαρακτηρίζουν γραφικούς. Ποια είναι όμως τελικά η αλήθεια; Μας καταλαβαίνουν οι πιστοί μας φίλοι ή η μεγάλη μας αγάπη σε αυτούς μας κάνει να θέλουμε και να πιστεύουμε τελικά κάτι τέτοιο;

Η επιστήμη, μετά από πολλές και διεξοδικές έρευνες χρόνων, καταλήγει στο ότι πραγματικά οι σκύλοι μας καταλαβαίνουν. Και μάλιστα καταλαβαίνουν περισσότερα από ό,τι νομίζουμε. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτό και πώς γίνεται;

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Frontiers in Neuroscience” αναλύει πώς οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα. Το πείραμα έγινε ως εξής: Οι συμμετέχοντες σε αυτό ήταν ιδιοκτήτες σκύλων οι οποίοι πήραν μέρος μαζί με τα ζώα τους.

Αρχικά τους ζητήθηκε για κάποιους μήνες να εξασκήσουν τους σκύλους τους στο να αναγνωρίζουν κάποια παιχνίδια που τους είχαν δώσει συγκεκριμένα ονόματα (όπως Piggy για ένα γουρουνάκι ή Monkey για κουκλάκι μαϊμού). Όταν μάλιστα τα ζώα κατάφερναν να τους φέρνουν το κάθε παιχνίδι στο άκουσμα του ονόματός του, εκείνοι τους επιβράβευαν με λιχουδιά και χάδια.

Μετά λοιπόν από κάποιους μήνες πρακτικής σε αυτό, οι εθελοντές και τα σκυλιά τους μπήκαν στην αίθουσα του πειράματος ώστε να δουν οι ερευνητές πόσο οι σκύλοι κατάφερναν να συνδέουν το όνομα κάποιου πράγματος με το σωστό πράγμα. Τα σκυλιά στέκονταν σε σημείο όπου ένα μηχάνημα σκάναρε (διάβαζε) τον εγκέφαλό τους.

Αρχικά ο κάθε ιδιοκτήτης κρατούσε ένα από τα γνώριμα παιχνίδια του σκύλου του, δείχνοντάς το σε αυτόν και λέγοντας δυνατά το όνομα του παιχνιδιού αυτού. Το μηχάνημα παράλληλα κατέγραφε την αντίδραση του εγκεφάλου του σκύλου. Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης κρατούσε ένα άσχετο, άγνωστο αντικείμενο λέγοντας ένα επίσης άσχετο και ακαταλαβίστικο όνομα ώστε να δουν πώς θα αντιδρούσε ο σκύλος σε αυτό.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές, η έρευνα των οποίων δημοσιεύθηκε στο “ScienceDaily”, σε αντίθεση με τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και τον τρόπο που αυτός αντιδράει όταν συνδέει γνωστά πράγματα, ο εγκέφαλος των σκύλων έδειξε πολύ αυξημένη δραστηριότητα στην εμφάνιση των άγνωστων πραγμάτων και στο άκουσμα της λέξης που έλεγαν για αυτά οι ιδιοκτήτες τους. Η δραστηριότητα μάλιστα αυτή ήταν μεγαλύτερη από αυτή που έκανε ο εγκέφαλός τους όταν έβλεπε γνωστά πράγματα και άκουγε το σωστό για κάθε πράγμα όνομα.

Αυτό βέβαια ίσως ακούγεται κάπως μπερδεμένο και χαζό, όμως οι συγγραφείς της έρευνας θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος των ζώων δουλεύει πολύ πιο σκληρά όταν προσπαθεί να καταλάβει τι εννοεί ο ιδιοκτήτης τους με τις άγνωστες λέξεις. Ή τι πιθανόν επιθυμεί ο ιδιοκτήτης τους λέγοντάς τους αυτές τις λέξεις τις οποίες δεν γνωρίζουν. Με άλλα λόγια όταν λέτε κάτι που ο σκύλος σας δεν πολυκαταλαβαίνει, αυτός προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να καταλάβει ώστε να σας ευχαριστήσει.

Επομένως όσοι πιστεύετε ότι ο αγαπημένος σας σκυλάκος καταλαβαίνει τι του λέτε έχετε σχεδόν δίκιο. Πρέπει όμως να βρείτε και τον κατάλληλο τρόπο για να τον μάθετε αυτό που θέλετε. Και αυτό είναι κάτι που το έδειξε η πιο πάνω έρευνα: Όταν δηλαδή προσπαθείτε να διδάξετε το σκύλο σας να κάνει διάφορα πράγματα λέγοντάς του, για παράδειγμα, “κάτσε” ή “έλα εδώ”, πιθανόν δεν σκέφτεστε άλλους τρόπους εκπαίδευσης. Οι ειδικοί αναφέρουν: “Όταν οι άνθρωποι θέλουν να διδάξουν το σκύλο τους κάτι, προτιμούν να το κάνουν μόνο με την ομιλία. Από την πλευρά όμως του σκύλου, το να συνδυάζεται αυτό με κάτι οπτικό, είναι κάτι που τους βοηθάει στο να μάθουν αυτό που θέλετε καλύτερα και πιο εύκολα”.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Αν θέλετε να μάθετε το σκύλο σας να κάθεται κάτω, κρατήστε την παλάμη του χεριού σας δίπλα στο σώμα σας, φέρτε τη και ακουμπήστε τη σιγά σιγά παράλληλα με το έδαφος. Για να δει ταυτόχρονα με αυτό που του λέτε και την κίνηση. Και με τον καιρό να αρχίσει να τη μιμείται.

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον αυτής της έρευνας είναι ότι τα σκυλιά, που έχουν διδαχθεί κάποια βασικά πράγματα, καταλαβαίνουν τι τους λέτε όπως και να το λέτε. Για παράδειγμα, αν τους λέτε “είσαι κακό παιδί” αλλά ο τόνος της φωνής σας είναι γλυκός και χαρούμενος, αυτά, για κάποιον λόγο, είναι σε θέση να καταλάβουν τι τους λέτε. Έστω και αν ο τόνος της φωνής σας δεν είναι ο κατάλληλος. Αυτό είναι κάτι που έχουν οι σκύλοι κοινό με τους ανθρώπους. Το ότι διαχωρίζουν το νόημα των γνωστών λόγων όποιος και να είναι ο τόνος της φωνής.

Τέλος και πάντα σύμφωνα με τους ειδικούς, το να “συζητάτε” με το σκύλο σας είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για αυτόν. Μιλώντας του βελτιώνεται η προσοχή του και δυναμώνει η σχέση ανάμεσά σας. Η κουβεντούλα σας μαζί του κάνει μόνο καλό.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο