petpet.newsFamily Affairs7 απίστευτα πράγματα που πιστεύουν για τις γάτες σε διάφορα μέρη του κόσμου

Το ξέρατε;

7 απίστευτα πράγματα που πιστεύουν για τις γάτες σε διάφορα μέρη του κόσμου

Εκτός του ότι οι μαύρες φέρνουν γρουσουζιά

Η πιο γνωστή προκατάληψη που υπάρχει για τις γάτες είναι αυτή που έχει να κάνει με το χρώμα τους. Το μαύρο χρώμα δηλαδή. Και τι δεν κάνουν πολλοί όταν δουν μια τέτοια γάτα. Αρχίζουν να σταυροκοπιούνται, φτύνουν στον κόρφο τους, κοιτάνε από την άλλη πλευρά, φωνάζουν για να φύγει ή πανικοβάλλονται.

Οι γάτες πάντα είχαν διαφορετική θέση στη ζωή του ανθρώπου από ό,τι τα άλλα ζώα. Στο Μεσαίωνα τις θεωρούσαν μάγισσες και τις έκαιγαν στην πυρά. Η εξόντωσή τους ήταν αδιανόητη.

Όμως πολύ πιο πριν από το Μεσαίωνα οι Αιγύπτιοι είχαν άλλη γνώμη καθώς θεωρούσαν τις γάτες Θεές και τις λάτρευαν ανάλογα. Είχαν μάλιστα συνδέσει τις μαύρες γάτες με τη Θεά Bastet, η οποία είχε υπερφυσικές δυνάμεις. Για πολλούς όμως εκεί βρίσκεται και η αρχή της προκατάληψης περί γρουσουζιάς.

Δυστυχώς σήμερα η αντιμετώπιση της γάτας από πολλούς απέχει πολύ από τον τρόπο που την αντιμετώπιζαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι. Η προκατάληψη του μαύρου χρώματος έχει κάνει αυτά τα υπέροχα ζώα τα λιγότερο υιοθετήσιμα και τα πρώτα που οδηγούνται σε ευθανασία στα καταφύγια του εξωτερικού. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους μαύρους σκύλους.

Πέρα όμως από το μαύρο χρώμα, γενικά για τις γάτες υπάρχουν και κάποιες άλλες προκαταλήψεις. Προκαταλήψεις που έχουν να κάνουν με άλλα πράγματα. Δείτε τι πιστεύουν για αυτές σε διάφορα μέρη του κόσμου:

 1. Είναι κουτσομπόλες

Σε κάποια χωριά της Ολλανδίας, ακόμα και σήμερα, πιστεύουν μια απίστευτη και αστεία προκατάληψη. Οι γάτες λοιπόν, σύμφωνα με αυτούς, είναι κουτσομπόλες. Ναι, καλά διαβάσατε. Μπορούν να διεισδύσουν μέσα σου και να μάθουν τα μυστικά σου και τις κρυφές σου σκέψεις. Έτσι όταν βρεθείς στο ίδιο δωμάτιο με γάτα, καλό είναι να αποφεύγεις να κάνεις μια σοβαρή συζήτηση ή να εξομολογηθείς κάτι. Γιατί η γάτα θα το ακούσει. Και θα το διαδώσει!!!

2. Η γάτα που καθαρίζεται

Σύμφωνα με μια γιαπωνέζικη προκατάληψη, όταν μια γάτα πλένεται, σημαίνει ότι θα έρθουν επισκέπτες στο σπίτι. Το ίδιο περίπου πιστεύουν και σε κάποιες πολιτείες της Αμερικής. Με συγκεκριμένο πρόσωπο σε αυτήν την περίπτωση που είναι κάποιος από την εκκλησία. Αν λοιπόν η γατούλα κάνει το μπάνιο της και τη δείτε, κάποιος παπάς θα έρθει σπίτι σας!!!

3. Όταν φτερνίζεται

Στη Ιταλία, σε πολλά μέρη του νότου, όταν ακούνε γάτα να φτερνίζεται, χαίρονται γιατί αυτό σημαίνει καλή τύχη. Αν τώρα η γάτα που φτερνίζεται είναι δικιά σας, τότε θα κερδίσετε χρήματα. Επίσης αν μια νύφη τη μέρα του γάμου της δει γατούλα που φτερνίζεται, τότε ο γάμος της θα πάει καλά και θα είναι ευτυχισμένη!

4. Μαύρη γάτα σε πλοίο

Τι τραβάνε αυτές οι μαύρες γάτες. Για αυτές υπάρχουν οι περισσότερες από κάθε ζώο και χρώμα προκαταλήψεις. Αν μια τέτοια βρεθεί σε πλοίο, τότε τα πράγματα είναι δυσοίωνα. Τι λέει αυτή η προκατάληψη που υπάρχει σε πολλά μέρη του κόσμου; Αν μια μαύρη γάτα ανέβει σε ένα πλοίο, στη συνέχεια κατέβει και ανέβει ξανά, τότε το πλοίο θα βυθιστεί. Όχι όμως σε αυτό το ταξίδι αλλά στο επόμενο!

5. Γάτες και νεκροί

Σε κάποια μέρη της Νότιας Ευρώπης μια παράδοση θέλει τις γάτες που θα ανέβουν σε ένα τάφο, σε κάποιο νεκροταφείο, να έχουν τέτοια δύναμη ώστε ο νεκρός να σηκωθεί και να γίνει βαμπίρ. Πηγαίνοντας πίσω στο 19ο αιώνα, ένα βιβλίο αναφέρει ότι υπήρξε μια γάτα στη Βρετανία που πήδησε πάνω σε φέρετρο την ώρα της ταφής ενός ανθρώπου. Οι υπόλοιποι πάγωσαν φοβούμενοι ότι ο νεκρός θα γίνει βαμπίρ και έτρεξαν, έπιασαν τη γάτα και τη σκότωσαν για να συνεχίσουν την τελετή!

6. Γάτα και ελεύθερη γυναίκα

Αν και η ποπ κουλτούρα έχει συνδέσει τη γάτα με τη μοναχικότητα και την απομόνωση, εντούτοις ένα βιβλίο πάνω στις προκαταλήψεις αναφέρει μια γερμανική παράδοση στην Πενσυλβανία που θέλει τη γάτα καλό οιωνό σε μια ελεύθερη γυναίκα καθώς θα της φέρει τύχη και θα καλο-παντρευτεί. Αυτό όμως που πρέπει να κάνει η γυναίκα είναι να ταϊζει τη γάτα από το παπούτσι της. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για έναν καλό γάμο!

7. Γάτες και βροχή

Σε πολλά μέρη της Ινδονησίας οι γάτες έχουν συνδεθεί με τις καιρικές συνθήκες. Αν οι άνθρωποι θέλουν να βρέξει, τότε πρέπει να πετάξουν νερό πάνω σε μια γάτα.

Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι παρόλο που θεωρούμε το μυαλό μας ανθρώπινη υπεροχή έναντι στα ζώα, εντούτοις σε πολλές -πάρα πολλές περιπτώσεις- αυτό δεν ισχύει.

SHARE
MORE FAMILY AFFAIRS