petpet.newsFamily AffairsΈτσι βλέπουν οι σκύλοι τον κόσμο

Το ξέρατε;

Έτσι βλέπουν οι σκύλοι τον κόσμο

Μας αναγνωρίζουν τελικά ή όχι;

H πιο πιστή παρέα. Τα πιο γλυκά πλάσματα. Η ευχάριστη πλευρά της ζωής μας. Το χαλαρωτικό μας φάρμακο. Τα μαλώνουμε; Το ξεχνάνε. Τα τιμωρούμε; Επίσης.

Ατελείωτες ώρες θα μπορούσαμε να μιλάμε για τα αγαπημένα μας σκυλάκια που τα μάτια τους όταν μας κοιτάνε, μοιάζουν με τα πιο όμορφα μάτια του κόσμου. Μαζί τους μαθαίνουμε πράγματα, χαιρόμαστε τη ζωή και απολαμβάνουμε τον κόσμο. Αλήθεια έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς βλέπουν αυτόν τον κόσμο; Τι πραγματικά μπορούν να δουν; Σχέδια; χρώματα; σχήματα;

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Είναι λάθος να προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς βλέπουν τα σκυλιά τον κόσμο συγκρίνοντας την όρασή τους με τη δική μας. Γιατί το θέμα δεν είναι ποιος βλέπει καλύτερα ή χειρότερα. Απλά βλέπουμε διαφορετικά.

Ο σκύλος αναγνωρίζει ευκολότερα τα σχήματα και την κίνηση στο μισοσκόταδο. Το πρώτο συμβαίνει γιατί το κεντρικό σημείο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα στο μάτι του απαρτίζεται από ραβδοειδή κύτταρα που «βλέπουν» σε τόνους του γκρι, ενώ στο δικό μας μάτι τα κύτταρα είναι κωνικά και αντιλαμβάνονται όλα τα χρώματα.

Τα ραβδία του αμφιβληστροειδούς, όμως, έχουν το πλεονέκτημα ότι χρειάζονται πολύ λιγότερο φως για να διεγερθούν. Το δεύτερο οφείλεται στο ότι η περιφερειακή όραση του σκύλου είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη. Κάτι ανάλογο ισχύει και σ’ εμάς, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό.

Η συγγραφέας του βιβλίου “Being A Dog” Alexandra Horowit λέει ότι αυτό που βλέπουν οι σκύλοι είναι αυτό περίπου που βλέπουμε εμείς το σούρουπο. Στο φως της μέρας τα σκυλιά βλέπουν λίγο θολά.

Τα ανθρώπινα μάτια διαθέτουν τρία είδη φωτοϋποδοχέων (συγκεκριμένα κωνίων) που ανιχνεύουν τα χρώματα και μπορούν να εντοπίσουν το κόκκινο, το πράσινο, το μπλε.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανακάλυψαν ότι οι σκύλοι διαθέτουν δύο είδη φωτοϋποδοχέων και έτσι μπορούν να διακρίνουν το μπλε και το κίτρινο, όχι όμως και το κόκκινο και το πράσινο. Πρόκειται για το ίδιο φάσμα που βλέπουν οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσχρωματοψία. Για αυτό το λόγο τα εμπόδια στους διαγωνισμούς σκύλων έχουν χρώμα μπλε και κίτρινο. Οπότε την επόμενη φορά που θα του πάρετε ένα παιχνίδι, να επιλέξετε ένα σε μπλε ή κίτρινο χρώμα.

Ένα άλλο σημαντικό είναι ότι τα σκυλιά έχουν αρκετά μειωμένη οπτική οξύτητα, κάτι σαν μυωπία, για να μιλήσουμε με ανθρώπινους όρους. Αν εσείς βλέπετε καθαρά τις λεπτομέρειες σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται 30 μ. μακριά, ο σκύλος σας θα χρειαστεί να μειώσει την απόσταση στο ένα τρίτο για να τις διακρίνει. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν σκύλο και να καταλάβουν ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους δεν είναι αναγνωρίσιμα από τον τετράποδο σύντροφό τους στις αποστάσεις που οι ίδιοι νομίζουν.

SHARE
MORE FAMILY AFFAIRS

TOP LINE

Καλαμπάκα: Μετά από απίστευτο αγώνα ο άθλιος χώρος που κρατούνται αδέσποτα δόθηκε στους εθελοντές για να τα φροντίσουν
Μπορώ να δώσω καρπούζι στο σκύλο μου;
Αθλήτρια ιππασίας εγκατέλειψε τον αγώνα για να σώσει το άλογό της
Μάρμαρα, πολυέλαιοι και πανάκριβα χαλιά στο πιο λαμπερό μουσείο αλόγου
Καλαζάρ: Μάθετε τα πάντα και φροντίστε το σκύλο σας
Αυτές είναι οι 5 πιο μικρόσωμες ράτσες σκύλων
Η κουτή και χωρίς επιχειρήματα “απάντηση” της Εθνικής Οργάνωσης Κρέατος στη vegan καμπάνια στο Μετρό
8 πράγματα στο σπίτι μπορεί να σκοτώσουν τη γατούλα μας
Το προσωπικό του Κωτσόβολου Ελευσίνας έδωσε τροφές και φάρμακα στη Φιλοζωική Ομάδα-Αδέσποτα Μυστήρια
7 πράγματα που μισούν οι γάτες να τους κάνουμε (αλλά εμείς τους κάνουμε)
Αυτά είναι τα μέρη του σπιτιού που κρύβονται αλλά μπορεί να κινδυνέψουν οι γάτες σας
8 ράτσες σκύλων που μάλλον δεν τις έχετε ακούσει ξανά