Τι δεν πρέπει να κάνετε όταν πλένετε ή κουρεύετε το σκύλο σας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια από τις πιο αγαπημένες στιγμές που μοιράζεστε με το σκύλο σας είναι όταν ασχολείστε με τον καλλωπισμό του, είτε αυτό σημαίνει μπάνιο είτε κούρεμα. Όπως μάλιστα το απολαμβάνετε εσείς, άλλο τόσο το απολαμβάνει και εκείνος. Βέβαια υπάρχουν και κάποια σκυλάκια που δεν τρελαίνονται με όλη αυτή τη διαδικασία αλλά τα περισσότερα βασικά δεν έχουν πρόβλημα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Επειδή όμως δεν είστε επαγγελματίας groomer ( εκτός και αν είστε), θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας 5 λεπτομέρειες που δεν πρέπει να κάνετε εκείνη την ώρα. Που δεν είναι και τόσο λεπτομέρειες καθώς αν δεν τις προσέξετε, μπορείτε να του κάνετε ζημιά.

1. Μην τον κουρεύετε πολύ το καλοκαίρι

Μπορεί να ακούγεται καλό, όμως συχνά δεν είναι, καθώς τα επιπλέον μαλλιά προστατεύουν το ζώο από τον ήλιο. Ένα ζώο κουρεμένο πολύ ενδέχεται να πάθει ηλίαση και να αρρωστήσει. Ένας βασικός κανόνας είναι ότι οι ράτσες με διπλό στρώμα τριχώματος δεν θα πρέπει να κουρεύονται ποτέ.

Το διπλό τρίχωμα λειτουργεί μονωτικά έναντι στο κρύο αλλά και τη ζέστη και συνεπώς παρέχει προστασία από τον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης με το κούρεμα είναι πιθανόν να καταστρέψουμε το διπλό αυτό στρώμα τριχώματος με αποτέλεσμα να μη δρα αποτελεσματικά ούτε και το χειμώνα.

2. Μην πλένετε το εσωτερικό του αυτιού του

Το νερό έχει βακτήρια και μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Καλό λοιπόν θα είναι να μη βρέχετε το εσωτερικό του αυτιού του. Επίσης ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μπατονέτες γιατί μπορεί να προκληθούν ζημιές. Έχουμε μαζί μας καθαρό βαμβάκι ή τυλίγουμε το δάκτυλό μας με καθαρή γάζα για να το χρησιμοποιήσουμε αντί για μπατονέτα. Στη δε μύτη το νερό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Οπότε καλό είναι να αποφεύγετε τα μάτια του, τα αυτιά του και τη μύτη του.

3. Μην τον ξεβγάζετε γρήγορα

Προσπαθήστε να ξεπλένετε καλά το σκύλο σας για να μη μείνουν υπολείμματα σαπουνιού στο σώμα. Υπάρχει περίπτωση να ερεθιστεί το δέρμα του και να αρχίσει να ξύνεται μέχρι να ματώσει. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξεβγάλετε πολύ καλά χωρίς να αφήσετε το παραμικρό ίχνος σαμπουάν. Μόλις τελειώσετε, βγάλτε το σκύλο από την μπανιέρα και σκουπίστε τον με μια μεγάλη πετσέτα πολύ καλά.

4. Να τον βουρτσίζετε όταν ακόμα είναι νωπός

Καλό θα ήταν να χτενίσετε το σκύλο σας πριν ξεκινήσετε να τον κάνετε μπάνιο. Μετά το μπάνιο και όταν ακόμα είναι νωπός, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί καθώς πολλές χτένες μπορεί να τον πληγώσουν ή να τον πονέσουν. Μετά δύσκολα θα θέλει να ξανακάνει μπάνιο. Για αυτό πριν τον χτενίσετε, στεγνώστε τον όσο μπορείτε καλύτερα.

5. Μην τον κάνετε κάθε μέρα μπάνιο

Ο σκύλος έχει στο δέρμα του φυσικά έλαια τα οποία τον προστατεύουν από φαγούρες, ερεθισμούς, ακόμα και κακοσμία. Το συχνό μπάνιο χωρίς λόγο του αφαιρεί τα προστατευτικά έλαια και μπορεί να του προκαλέσει διάφορα δερματικά προβλήματα. Γι’ αυτό ένα μπάνιο μια φορά τον μήνα, ίσως και λιγότερο, είναι αρκετό για το μέσο σκύλο. Αυτό βέβαια μπορεί να διαφοροποιηθεί λίγο ανάλογα με τη ράτσα του, την καθημερινή δραστηριότητά του και το περιβάλλον στο οποίο ζει. Αν φροντίζουμε να βουρτσίζουμε τακτικά τον σκύλο μας ανάμεσα στα μπάνια, θα τον έχουμε πάντα καθαρό και λαμπερό!

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο