Γιατί είναι επικίνδυνο να πλένετε τα δόντια του σκύλου σας με τη δική σας οδοντόπαστα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Εδώ και πολλά χρόνια οι κτηνίατροι είναι κατηγορηματικοί. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να πλένουμε τα δόντια του σκύλου μας με τη δική μας οδοντόπαστα ή με όποια άλλη ανθρώπινη οδοντόπαστα.

Εντούτοις δεν είναι λίγοι εκείνοι που προκειμένου να απαλλαχθούν από την άσχημη μυρωδιά του στόματος του σκύλου τους χρησιμοποιούν για εκείνον τη δική τους οδοντόπαστα. Δυστυχώς αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και δείτε τους λόγους:

Η οδοντόπαστα, όπως γνωρίζουμε, περιέχει φθόριο (fluoride), το οποίο στη μορφή που υπάρχει στην οδοντόκρεμα είναι τοξικό. Είναι υποπροϊόν του αλουμινίου και χρησιμοποιείται σε ποντικοφάρμακα και σε βιομηχανικά εντομοκτόνα. Φθόριο σε αυτή τη μορφή δεν υπάρχει πουθενά στη φύση. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι είναι τοξικό για τα ζώα μας αλλά και για εμάς τους ίδιους.

Το ίδιο συμβαίνει και με το γλυκαντικό ξυλιτόλη που υπάρχει στις οδοντόπαστες, τις τσίχλες αλλά και σε πολλά γλυκά. Ο FDA (Food and Drug Administration) προειδοποιεί τους ιδιοκτήτες σκύλων να μη δίνουν στα κατοικίδια τους τροφές που περιέχουν ξυλιτόλη γιατί μπορεί αν τις καταπιούν, να τους προκαλέσουν σοβαρή υπογλυκαιμία, ζημιά στο συκώτι, ακόμα και θάνατο. Στις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν πολλές αναφορές για σκύλους που κατανάλωσαν ξυλιτόλη και δηλητηριάστηκαν.

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι η κακή αναπνοή, ιδίως σε μια ορισμένη ηλικία, είναι δεδομένη. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Πηγαίνετε το ζώο σας για εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει ιατρικά προβλήματα που μπορεί να προκαλούν δυσοσμία του στόματος.

Αν δείτε ότι δεν έχει κάτι σοβαρό η υγεία του, εξασφαλίστε την καθαρή αναπνοή με το να το δίνετε μια υψηλής ποιότητας τροφή (κατά προτίμηση ξηρά και όχι κονσέρβα). Και φυσικά βουρτσίζετε τα δόντια του συχνά – κάθε μέρα είναι το ιδανικό- με οδοντόκρεμα σχεδιασμένη για σκυλιά την οποία θα βρείτε στο εμπόριο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο