petpet.newsΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΜε ποιον τρόπο τα κατοικίδια προστατεύουν τα παιδιά από το άσθμα και άλλες ασθένειες

Υγεία

Με ποιον τρόπο τα κατοικίδια προστατεύουν τα παιδιά από το άσθμα και άλλες ασθένειες

Τι λέει μια νέα έρευνα

Μια νέα σουηδική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα PLOS One, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πόσο καλό κάνει στην υγεία όλων και ιδιαίτερα των παιδιών ένα κατοικίδιο στο σπίτι. Και όχι μόνο ένα αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, όσα πιο πολλά τόσο πιο καλά για την υγεία μας.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Ο ερευνητής και συγγραφέας της έρευνας Bill Hesselmar, καθηγητής της Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου του Gothenburg της Σουηδίας, μαζί με την ομάδα του βρήκαν ότι η ύπαρξη πολλών ζώων στο σπίτι μειώνει τις πιθανότητες να εμφανιστούν διάφορες ασθένειες, όπως άσθμα, έκζεμα και αλλεργικό συνάχι στα παιδιά.

Για παράδειγμα, παιδιά μεταξύ 7-9 ετών, που μοιράστηκαν το σπίτι με 4 κατοικίδια στην ηλικία των 6 μηνών, έχουν 17% πιθανότητες να εμφανίσουν τις πιο πάνω αρρώστιες, σε αντίθεση με τα παιδιά που δεν έζησαν με κατοικίδιο, τα οποία έχουν 33% πιθανότητες.

Ο ίδιος αναφέρει: “Θεωρούμε ότι όλα έχουν να κάνουν με τα μικρόβια και τα συστατικά των μικροβίων που βρίσκονται στα αγαπημένα μας τετράποδα. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι όλο το ζήτημα. Αυτά θωρακίζουν τα παιδιά από τις ασθένειες”.

Το ίδιο αναφέρει και η Mimi Tang, καθηγήτρια Ανοσιολογίας στο παιδικό νοσοκομείο Murdoch Children’s Research της Μελβούρνης: “Όταν τα μωρά έρχονται από πολύ νωρίς σε επαφή με βακτήρια που βρίσκονται στη γούνα και στις πατούσες των κατοικίδιων, ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Τα βακτήρια Ruminococcus και Oscillospira έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο αλλεργιών και παχυσαρκίας. Και τα δύο αυτά βακτήρια εντοπίζονταν σε διπλάσια επίπεδα στις περιπτώσεις των παιδιών που είχαν μεγαλώσει με ένα ζωάκι στο σπίτι.

Η έκθεση σε σκόνη και άλλες ουσίες σε μικρή ηλικία αυξάνει την ανοχή απέναντι σε κοινά αλλεργιογόνα. Και δεν μιλάμε μόνο για αλλεργίες αλλά και για διάφορα αυτοάνοσα, παχυσαρκία, λοιμώξεις του εντέρου, αγγειακά προβλήματα και άλλα”. Και προσθέτει: “Τα ζώα μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν από τις ασθένειες ακόμα και όταν είμαστε στην κοιλιά της μητέρας μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σπουδαίο. Το βασικό δε της σουηδικής αυτής έρευνας είναι ότι όσο πιο πολλά ζωάκια έχει ένα παιδί τόσο καλύτερο είναι για την υγεία του”.

SHARE
MORE ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

TOP LINE

5 λόγοι που ένας σκύλος κλέβει κάλτσες
14 σκυλάκια τρελαίνονται με τον αέρα
Τι λέει γνωστός εκπαιδευτής για εμάς όταν ο σκύλος μας έχει κακή συμπεριφορά
Υπέροχο: Μια σκυλίτσα Pitbull είναι συνέχεια δίπλα σε μια 90χρονη ηλικιωμένη με κινητικά προβλήματα για να μη συμβεί κάτι
Buddo Island: Το νησί του Πακιστάν με τα 35,000 παρατημένα σκυλιά
H Izzy είναι η πιο εκφραστική γατόφατσα των social media
Σκύλος μιμείται το αφεντικό του στις εκφράσεις του
Γνωρίστε το γάτο με τους 1,1 εκατ. followers στο Instagram. Εσείς πόσους είπαμε ότι έχετε;
Ernest Hemingway: Οι εξαδάχτυλες γάτες του και οι απόγονοί τους που ζουν σήμερα στο σπίτι του στη Φλόριντα
Ο Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών έσωσε μια σκυλίτσα που ήταν δεμένη σε άθλια κατάσταση στο Δαφνούδι Σερρών
4 λόγοι που ο σκύλος μας είναι η καλύτερη παρέα για να δούμε τηλεόραση
Πονηρά ζώα βγάζουν selfies και μας φτιάχνουν τη διάθεση