petpet.newsΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΔείτε τι πρέπει να κάνει ένα παιδί όταν δει άγνωστο σκύλο

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

Δείτε τι πρέπει να κάνει ένα παιδί όταν δει άγνωστο σκύλο

Και τι εσείς

Όλοι γνωρίζουμε πόσο απρόβλεπτα μπορούν να γίνουν κάποια σκυλιά. Και επίσης όλοι ξέρουμε πόσο απρόβλεπτα μπορεί να γίνουν και κάποια παιδάκια. Τι γίνεται όταν αυτά τα δυο συναντηθούν και είναι άγνωστα μεταξύ τους; Πώς θα πρέπει να αντιδράσει ένα παιδί σε μια τέτοια συνάντηση;

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Συναντώντας έναν άγνωστο σκύλο

Το πώς θα αντιδράσει ένα παιδάκι στην ξαφνική συνάντησή του με έναν σκύλο που δεν γνωρίζει εξαρτάται βασικά από την ηλικία του και την εμπειρία που έχει με τα ζώα. Για το παιδί το μέγεθος και η ράτσα του ζώου είναι βασικοί παράγοντες.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό σε μια τέτοια περίπτωση είναι η δική σας αντίδραση, η δική σας συμπεριφορά. Αυτή η συμπεριφορά θα εκπαιδεύσει και θα προστατέψει το παιδί αλλά και το σκύλο. Γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες σκυλιά κινδύνεψαν από επιθετικές συμπεριφορές φοβισμένων παιδιών. Εδώ λοιπόν η δική σας συμμετοχή είναι βασική.

Είναι απολύτως φυσιολογικό, αν συναντήσετε ένα κάπως επιθετικό σκυλί, να μην αφήσετε το παιδί σας να το πλησιάσει. Το ίδιο όμως πρέπει να συμβεί και στην περίπτωση που το σκυλί είναι διστακτικό ή δειλό. Γιατί ένα δειλό και φοβισμένο σκυλί μπορεί να γίνει επιθετικό. Το ίδιο επιθετικό μπορεί να γίνει και ένα άρρωστο ή χτυπημένο ζώο, από ανάγκη να προστατευτεί.

Μια κατηγορία σκύλων που μπορεί να γίνουν επίσης επικίνδυνα είναι τα πολύ ενεργητικά και παιχνιδιάρικα σκυλιά, τα οποία ενδέχεται να τραυματίσουν ένα παιδί στην προσπάθειά τους να παίξουν μαζί του. Είναι λογικό. Αν ένα δυνατό και χαρούμενο ζώο τρέξει για παιχνίδι πάνω σε ένα μωρό, αυτό πιθανόν να πέσει και να τραυματιστεί. Ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης του σκύλου σας δώσει το πράσινο φως, λέγοντάς σας ότι το ζώο του είναι εκπαιδευμένο, εσείς καλύτερα να εμποδίσετε το παιδί σας από την επαφή μαζί του.

Οδηγός αρμονικής συνύπαρξης παιδιού με άγνωστο σκύλο

Αν θέλετε να δώσετε στο παιδί σας την ευκαιρία μιας θετικής συνάντησης με ένα σκύλο χωρίς απρόοπτα, θα πρέπει να το διδάξετε μερικά πράγματα.

Πρώτο και πιο σημαντικό είναι το να μάθει το παιδί ότι δεν πρέπει ούτε να κυνηγήσει το σκύλο ούτε να το βάλει στα πόδια το ίδιο. Αυτή είναι μια παλιά και δοκιμασμένη συμβουλή που σίγουρα τη γνωρίζετε. Θα πρέπει να παραμείνει απολύτως ήρεμο. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο, όμως αν το μάθει αυτό το παιδί, θα το κάνει. Αν επίσης κρατάει κάτι φαγώσιμο, καλό είναι εκείνη τη στιγμή να το πάρετε από το χέρι του.

Τα παιδιά, από πολύ νωρίς, πρέπει να μάθουν να είναι ευγενικά με τα ζώα και να τους φέρονται καλά. Αυτό συχνά δε διδάσκεται στα σχολεία μας για αυτό πρέπει να το κάνετε εσείς.

Είναι πολύ σημαντικό ένα παιδάκι να μάθει να σέβεται τα ζώα. Να μάθει πώς να τα αγκαλιάζει, πώς να τα χαϊδεύει και πώς να τα παίρνει αγκαλιά, ειδικά αν είναι μικρά σε ηλικία. Να μάθει ότι και αυτά έχουν δικαιώματα. Και να μάθει και το πιο βασικό, ότι δεν είναι παιχνίδια. Γιατί μπορεί να παίζουμε μαζί τους, όμως δεν είναι παιχνίδια. Δεν τα τραβολογάμε, δεν τα σέρνουμε, δεν φωνάζουμε κοντά τους, δεν προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα που δεν θέλουν και φυσικά δεν τα χτυπάμε.

Αν τώρα επιθυμούμε να έρθουμε σε επαφή με ένα άγνωστο σκύλο, θα πρέπει να ρωτήσουμε τον ιδιοκτήτη του, αν υπάρχει, για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε στο ζώο του. Ακόμα και για να το χαϊδέψουμε, θα πρέπει πρώτα να πάρουμε την άδειά του. Αν εκείνος μας δώσει το οκ, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλέψουμε το παιδί μας να μην κοιτάει κατευθείαν και επίμονα το ζώο στα μάτια και να το αποτρέψουμε από το να αρχίσει να φωνάζει. Η ηρεμία επιβάλλεται σε όλες τις περιπτώσεις. Καλό όμως είναι να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Τέλος ένα μικρό παιδί δεν θα πρέπει ποτέ να μένει μόνο του με έναν σκύλο, είτε αυτός είναι γνωστός είτε όχι.

SHARE

Περισσότερα

MORE ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

TOP LINE

Μπράβο στον άνθρωπο που πήρε να σώσει το κοκαλιασμένο λυκόσκυλο που πέταξαν στην όχθη του Στρυμόνα, στις Σέρρες
Ισπανός φιλόζωος υιοθέτησε το σκυλάκo της Ναυπάκτου που ζούσε δυο χρόνια στο σημείο που σκοτώθηκε αυτός που τον είχε
7 τρόποι για να μη φεύγει ο σκύλος μας από το σπίτι
Εθελόντρια ανέλαβε να σώσει το κοκαλιασμένο λυκόσκυλο που πέταξαν στην όχθη του Στρυμόνα, στις Σέρρες
Παγκόσμια Ημέρα Γάτας: Δείτε 6 τυφλά γατάκια που σώθηκαν πρόσφατα από το δρόμο και ζουν ευτυχισμένα
Δείτε το μικρό τσιουάουα που είναι μοντέλο ρούχων για σκύλους
7 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το κόκκινο Θιβετιανό Μαστίφ
Βρέθηκε και πιάστηκε ο παρατημένος τσοπανάκος της Πεντέλης. Δείτε φωτογραφίες.
Να ντύνω ή όχι το κατοικίδιό μου; Τι θα έλεγε το ίδιο αν το ρωτούσατε;
The story of Lassie
Πέθανε ο σκύλος της που ήταν μαζί 18 χρόνια
Σκυλίτσα Δαλματίας έκανε 18 μωρά σε μια γέννα