Τα πιο παράξενα πράγματα που δίνουν κάποιοι στο σκύλο τους για την άσχημη αναπνοή του

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όσοι έχετε σκύλο σίγουρα θα ξέρετε ότι συχνά το στοματάκι του μυρίζει. Κάποιες μάλιστα φορές η μυρωδιά αυτή είναι τόσο έντονη που δεν αντέχεται. Η δυσοσμία του στόματος δεν είναι μόνο μια ανθρώπινη κατάσταση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η κακή αναπνοή του σκύλου οφείλεται σε βακτήρια που συσσωρεύονται στο στόμα και στους πνεύμονες. Ωστόσο, αν ο σκύλος σας έχει συχνά άσχημη αναπνοή, είναι σημαντικό να επέμβετε.

Τι κάνουν όμως οι περισσότεροι άνθρωποι όταν έχουν να αντιμετωπίσουν την κακοσμία του στόματος του σκύλου τους; Σε μια έρευνα που έγινε σε 2000 άτομα στη Μεγάλη Βρετανία οι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ανέφεραν ότι το στόμα του σκύλου τους μυρίζει συχνά άσχημα. Δυστυχώς μόνο το 1/5 από αυτούς παραδέχονται ότι αυτό είναι κάτι που θεωρούν σοβαρό, ότι δηλαδή είναι πρόβλημα υγείας που χρήζει επίσκεψης στον κτηνίατρο.

Από την άλλη 6 στους 10 αναφέρουν ότι έχουν προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να καταπολεμήσουν τη μυρωδιά του στόματος του σκύλου τους ενώ πάνω από τους μισούς έχουν δώσει στο ζώο τους dental sticks. Μερικοί όμως πήγαν ένα βήμα πιο πέρα δίνοντας στα ζώα τους από καρότα και μήλα μέχρι καραμέλες μέντας και μαϊντανό.

Το top 20 των πραγμάτων που κάνουν όσοι έχουν σκύλο για την κακοσμία του στόματός του: 

1. Του δίνουν οδοντικές λιχουδιές

2. Πλένουν τα δόντια του με ειδική οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα

3. Του δίνουν διάφορα σνακ και παιχνίδια μασουλήματος

4. Του δίνουν κόκαλα από ακατέργαστο δέρμα για να μασήσουν

5. Του δίνουν να μασουλήσουν καρότα

6. Του δίνουν ειδικά παιχνίδια μασουλήματος που απομακρύνουν την οδοντική πλάκα

7. Του δίνουν μαϊντανό

8. Βουρτσίζουν τα δόντια του με ανθρώπινη οδοντόβουρτσα

9. Του δίνουν να φάει μήλα

10. Του δίνουν καραμέλες μέντας

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι η κακή αναπνοή, ιδίως σε μια ορισμένη ηλικία, είναι “δεδομένη”. Αλλά αυτό δεν ισχύει.

Η δυσάρεστη αναπνοή ενός σκύλου ή μιας γάτας είναι ένα πρόβλημα, αλλά τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα χειρότερα αν δεν οφείλεται σε χαλασμένα δόντια, αλλά αποτελεί ένδειξη ενός σοβαρότερου προβλήματος.

Μπορεί να αναδύεται μια οσμή αμμωνίας, που ενδέχεται να οφείλεται σε ασθένειες των νεφρών, ενώ η οσμή ακετόνης (ασετόν) μπορεί να είναι σημάδι του διαβήτη.

Άλλες ασθένειες που συνδέονται με την κακή αναπνοή είναι η ιγμορίτιδα, η ρινίτιδα, οι νεοπλασίες, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η λευχαιμία (FeLV) και η ανοσολογική ανεπάρκεια (FIV) στη γάτα, ένα ξένο σώμα ή τα ανοιχτά τραύματα.

Θα πρέπει λοιπόν, αντί να του δίνετε διάφορα πράγματα να μασουλήσει, να πάτε οπωσδήποτε στο γιατρό για να δει ποια είναι η πραγματική αιτία του προβλήματος.

Κείμενο: Ρέα Σταθοπούλου

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο