petpet.newsΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΞέρετε ότι πολλά σκυλιά περνάνε εφηβεία; Πώς κάνουν και τι εμείς πρέπει να κάνουμε.

Ερευνα

Ξέρετε ότι πολλά σκυλιά περνάνε εφηβεία; Πώς κάνουν και τι εμείς πρέπει να κάνουμε.

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για το σκύλο τους

Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολα και κακότροπα μπορούν να γίνουν ορισμένα παιδιά στην εφηβεία. Η συγκεκριμένη περίοδος τη ζωής ενός ανθρώπου είναι μια δύσκολη περίοδος μετάβασης από την παιδική αθωότητα στον ελάχιστα μαγικό κόσμο των μεγάλων. Μια νέα έρευνα που ήρθε στο φως λέει ότι αυτό μπορεί να συμβεί και στα σκυλιά.

Περνάνε εφηβεία και τα αγαπημένα μας τετράποδα; Μάλλον ναι.

Η συγκεκριμένη έρευνα είχε να κάνει με σκυλιά που εκπαιδεύονται να γίνουν σκύλοι-οδηγοί σε ανθρώπους με κάποια σωματικά προβλήματα. Η Naomi Harvey της κτηνιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Nottingham θα πει: “Πολλοί κηδεμόνες σκύλων έχουν αντιμετωπίσει κάποια στιγμή εφηβικές συμπεριφορές από το σκύλο τους. Αυτή μάλιστα η φάση εφηβείας είναι περίπου όταν τα ζώα γίνονται 8 μηνών. Σε αυτή τη φάση δεν υπακούουν, ξεχνούν κάποια πράγματα που έχουν μάθει, είναι παρορμητικά, βαριούνται εύκολα, δεν έχουν αυτοέλεγχο και πολύ εύκολα αποσπάται η προσοχή τους”.

Η ομάδα επιστημόνων αυτής της έρευνας κατέληξε και σε ένα άλλο συμπέρασμα, στο ότι οι σκύλοι περνάνε και άλλη μια φάση, που λέγεται περίοδος κοινωνικοποίησης, η οποία είναι το διάστημα από την τρίτη εβδομάδα μέχρι τη δωδέκατη. Αυτό το διάστημα είναι που μαθαίνουν τι πρέπει να εκλαμβάνουν ως κίνδυνο και τι είναι φυσιολογικό.

Ό,τι δεν έχουν δει μέχρι εκείνη την ηλικία, για παράδειγμα άλογα, μοτοσικλετιστές, ανθρώπους διαφορετικούς από τους δικούς τους και άλλα, μπορούν να θεωρηθούν από αυτά ως μη κανονικά και να δείξουν επιθετικότητα”, συμπληρώνει η Harvey.

Πώς όμως πρέπει να συμπεριφερθεί κάποιος όταν ο σκύλος του περνάει την εφηβική φάση; Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό οι ιδιοκτήτες τους να παραμείνουν συνεπείς στην εκπαίδευση ή ακόμα και να γυρίσουν πίσω στα βασικά, για να υπενθυμίσουν στο σκύλο ότι εκείνοι έχουν ακόμα τον πρώτο λόγο.

Οι σκύλοι μαθαίνουν λίγο λίγο όπως τα παιδιά στα διάφορα στάδια ανάπτυξης της ζωής τους. Σημαντικό είναι να μην τα βάζουμε μαζί τους αλλά να τους μάθουμε πώς να ηρεμούν. Ο σκύλος οποίος δεν έχει μάθει να κουμαντάρει καταστάσεις και ξαφνικά έρθει αντιμέτωπος με αυτές γίνεται επιθετικός, εμφανίζει άγχος, δεν έχει αυτοέλεγχο, δαγκώνει, γαυγίζει και αρνείται να μάθει το οτιδήποτε.

Κείμενο: Ρίτα Σταθοπούλου

SHARE

Περισσότερα

MORE ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

TOP LINE

Βίντεο: Ο Γιώργος Μαυρίδης έφερε σπίτι του τη σκυλίτσα της Ξάνθης και άρχισε τα παιχνίδια μαζί της
Ένα σημείωμα σε δέντρο στο Χαλάνδρι
Φτιάξτε δυο σπιτικά σπρέι κατά των ψύλλων
Σκύλος πέθανε 15 λεπτά μετά το θάνατο του 25χρονου ιδιοκτήτη του που είχε καρκίνο
Η απίστευτη ιστορία ενός φωτογράφου που μια selfie με γορίλα κατέστρεψε την καριέρα του
Σκύλοι, φίδια, πίθηκοι και φέρετ: Τα κατοικίδια των αρχαίων Ελλήνων
Ερλιχίωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την ύπουλη ασθένεια
4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις γάτες που έχουν μπλε μάτια
Η ιστορία της τρίποδης σκυλίτσας που πρωταγωνιστεί στο βιντεοκλίπ για τα αδέσποτα του Γιώργου Σαμπάνη
Ποια φρούτα μπορεί να φάει ο σκύλος μας και ποια είναι επικίνδυνα;
Τα εμβληματικά σκυλιά-καρτούν που αγαπήσαμε
21 απίστευτες φωτογραφίες από το φετινό διαγωνισμό του National Geographic