Δείτε γιατί τα καφέ λαμπραντόρ ζουν λιγότερο από τα άλλα που έχουν διαφορετικά χρώματα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσιεύθηκε πριν από λίγο καιρός, η οποία έχει να κάνει με την πιο δημοφιλή ράτσα σκύλων στον κόσμο, τα λαμπραντόρ, και κατά πόσο συνδέεται η υγεία τους αλλά και το προσδόκιμο ζωής με το χρώμα που έχουν.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Η έρευνα έγινε από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας σε συνεργασία με το Royal Veterinary College του Λονδίνου και αναλύθηκαν πάνω από 33,000 κτηνιατρικά δεδομένα από τη Μεγάλη Βρετανία, τα οποία έχουν να κάνουν με την υγεία και το προσδόκιμο ζωής των λαμπραντόρ όλων των χρωμάτων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας; Ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά το προσδόκιμο ζωής των λαμπραντόρ καφέ χρώματος είναι σημαντικά μικρότερο, περίπου 10,7 χρόνια, από το αντίστοιχο των λαμπραντόρ άλλου χρώματος, που είναι περίπου 12,1 χρόνια.

Επίσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Paul McGreevey, τα λαμπραντόρ σοκολατί χρώματος είναι πιο ευάλωτα σε ορισμένα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, οι μολύνσεις των αυτιών, δερματικά και προβλήματα στις αρθρώσεις. Οι πιο συνηθισμένες δε αιτίες θανάτου των υπέροχων αυτών σκυλιών είναι διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα και καρκίνος.

Γιατί όμως γίνεται αυτό;

Αυτό συμβαίνει, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, επειδή το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για το καφέ τρίχωμά τους είναι υπολειπόμενο, που σημαίνει ότι οι εκτροφείς πρέπει να φέρουν σε επαφή δύο καφέ λαμπραντόρ προκειμένου να γεννηθούν κουτάβια με το σωστό χρώμα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αυξανόμενη ζήτηση για τη συγκεκριμένη ράτσα σκύλων προκαλεί τη μείωση του γονιδίου και την αύξηση του κινδύνου γενετικών ασθενειών, κάτι για τα οποία θα πρέπει εκτροφείς και κτηνίατροι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο