petpet.newsΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΤι πρέπει να κάνουμε και τι όχι αν πάθει δηλητηρίαση το ζώο μας

ΤΕΤΡΑΠΟΔΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι αν πάθει δηλητηρίαση το ζώο μας

Χωρίς να χάσουμε ούτε ένα λεπτό

Η δηλητηρίαση του σκύλου και της γάτας είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση. Αν το ζώο σας κατάπιε τη δηλητηριώδη ουσία πρόσφατα, τότε υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να υπάρχει ακόμη αρκετή ποσότητα από την ουσία αυτή στο στομάχι του.

Η απομάκρυνση λοιπόν της ουσίας που έχει μείνει γίνεται με πρόκληση εμετού ή/και πλύσεις στομάχου.

Αν το ζώο κατάπιε την ουσία πριν 2 ώρες και το κοντινότερο κτηνιατρείο απέχει τουλάχιστον 30 λεπτά από το σημείο που είστε, είναι καλύτερο να προκαλέσετε εμετό πριν ξεκινήσετε για τον κτηνίατρο.

Πολλοί ειδικοί αποτρέπουν την προσπάθεια πρόκλησης εμετού στο σπίτι καθώς αυτή μπορεί να είναι αναποτελεσματική και να καθυστερήσει την αντιμετώπιση της τοξίκωσης (δηλητηρίασης) από τον κτηνίατρο.

Σε κάθε περίπτωση, μην προκαλέσετε εμετό στις παρακάτω περιπτώσεις:

-Αν το ζώο έχει ήδη κάνει εμετό.

-Αν το ζώο είναι σε έντονη κατάπτωση, αναπνέει με δυσκολία ή δείχνει νευρολογικά συμπτώματα.

-Αν το ζώο είναι αναίσθητο ή κάνει επιληπτικές κρίσεις.

-Αν το ζώο έχει καταπιεί ουσίες που προκαλούν έντονη διάβρωση όπως χλωρίνη, υγρά μπαταρίας, καθαριστικά ή πετρέλαιο.

-Αν το ζώο έχει καταπιεί ένα αιχμηρό αντικείμενο το οποίο θα μπορούσε να ενσφηνωθεί στον οισοφάγο.

-Αν η ταμπέλα του προϊόντος αναφέρει «Μην προκαλέσετε εμετό».

-Αν έχουν περάσει 2-3 ώρες μετά την κατάποση της ουσίας.

Πώς να προκαλέσετε εμετό:

Διάλυμα 3% υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ)

Δώστε ένα κουταλάκι του γλυκού (5ml) ανά 5 kg σωματικού βάρους του ζώου. Μη χορηγήσετε περισσότερο από 10 ml.

Επαναλάβετε τη χορήγηση μετά από 15-20 λεπτά, αν χρειαστεί. Μη χορηγήσετε άλλη δόση καθώς μπορεί να προκληθεί αιμορραγική γαστρεντερίτιδα.

Περπάτημα του ζώου αμέσως μετά από κάθε χορήγηση ίσως βοηθήσει στην πρόκληση εμετού. Περιμένετε τουλάχιστον 20 λεπτά πριν χορηγήσετε την επόμενη δόση.

Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν χορηγείτε υγρά στο ζώο σας για την πρόκληση εμετού γιατί είναι πολύ συχνό, κατά την προσπάθεια χορήγησής τους, να μπαίνουν στην αναπνευστική οδό προξενώντας πνευμονικό οίδημα που μπορεί να καταλήξει σε θάνατο.

Μην εκτοξεύετε τα υγρά με πίεση στο στόμα του ζώου. Προσπαθήστε να το αναγκάσετε να τα καταπιεί μόνο του.

Η πρόκληση εμετού πρέπει να γίνεται τις 2-3 πρώτες ώρες μετά την κατάποση του φαρμάκου και όχι αργότερα.

Σιρόπι ιπεκακουάνας

Η ιπεκακουάνα (ipecacuanha) αποτελεί εκχύλισμα των ριζών του ομώνυμου φυτού και χρησιμοποιείται κυρίως ως εμετογόνο, για την πρόκληση εμετού, σε δηλητηριάσεις από το στόμα. Το υπεροξείδιο όμως του υδρογόνου είναι περισσότερο ασφαλές και αποτελεσματικό.

Αν ο κτηνίατρός σας σας το υποδείξει, δώστε στο σκύλο 1-2,5 ml/kg (μέχρι τελικού όγκου 15ml) μία φορά. Στη γάτα δώστε 3,3 ml/kg σωματικού βάρους αφού το διαλύσετε με ίσο όγκο νερού. Συστήνεται να χορηγείται μόνο μία φορά.

Αν χορηγηθεί δεύτερη φορά, πρέπει να γίνει τουλάχιστον 20 λεπτά μετά την πρώτη. Αν το ζώο δεν κάνει εμετό τα πρώτα 20 λεπτά μετά τη δεύτερη χορήγηση, συστήνεται να διενεργείται πλύση στομάχου για την αφαίρεση του σιροπιού. Μη χορηγήσετε εκχύλισμα ιπεκακουάνας το οποίο είναι πυκνό. Χορηγήστε μόνο το σιρόπι.

Το οξυζενέ μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με το σιρόπι ιπεκακουάνας για καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα.

Μετά τον εμετό

Αφού προκληθεί εμετός και το δηλητήριο απομακρυνθεί, χορηγήστε στο ζώο ενεργό άνθρακα (Carbosylane caps 140 mg/cap) για να δεσμεύσει πιθανή παραμένουσα ποσότητα δηλητηρίου στο στομάχι. Η δόση είναι 1 mg/kg σωματικού βάρους του ζώου. Ο ενεργός άνθρακας μπορεί να χορηγηθεί και σε περίπτωση που δεν προκλήθηκε εμετός ή αν η πρόκληση εμετού αντενδείκνυται.

Εναλλακτικά, χορηγήστε γάλα και ασπράδι αυγών. Το γάλα και το αυγό θα επικαλύψουν την επιφάνεια του στομάχου και του εντέρου εμποδίζοντας την απορρόφηση της δηλητηριώδους ουσίας.

Επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας αφού έχετε ειδοποιήσει για το επείγον της κατάστασης και έχοντας μαζί σας το αντικείμενο που περιέχει τη δηλητηριώδη ουσία, αν είναι δυνατόν.

Καταψύξτε το περιεχόμενο του στομάχου, αν επιθυμείτε να διενεργηθούν τοξικολογικές εξετάσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρήση αλατιού για την πρόκληση εμετού δεν συστήνεται καθώς η αποτελεσματικότητά του είναι μειωμένη ενώ μπορεί να προκαλέσει τοξίκωση. Παρομοίως, μην προσπαθείτε να δώσετε στο ζώο μεγάλες ποσότητες νερού ή να προκαλέσετε εμετό τοποθετώντας τα δάκτυλά σας στο πίσω μέρος του φάρυγγα.

Σε περίπτωση που δεν έχετε οξυζενέ ή σιρόπι ιπεκακούανας και το πλησιέστερο κτηνιατρικό κέντρο βρίσκεται μακριά, σκεφτείτε να προκαλέσετε εμετό με:

Αλάτι

Δώστε 1-3 κουταλιές της σούπας αλάτι. Μπορεί να χρειαστούν 15-30 λεπτά μέχρι να προκληθεί εμετός. Αν προκληθεί εμετός, προσφέρετε στο ζώο νερό. Σε περίπτωση που δεν προκληθεί εμετός, ίσως να χρειαστεί πλύση στομάχου για την απομάκρυνση του αλατιού από το στομάχι.

Καθαριστικό πιάτων ( π.χ. Palmolive, ΠΡΟΣΟΧΗ!: όχι καθαριστικό για χρήση σε ηλεκτρικό πλυντήριο ή καθαριστικό ρούχων): Διαλύστε 3 κουταλιές της σούπας σε 240 ml νερού. Από το διάλυμα που θα προκύψει χορηγήστε στο ζώο 10 ml/kg σωματικού βάρους. Ο εμετός συνήθως προκαλείται τα πρώτα 20 λεπτά μετά τη χορήγηση. ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολλοί κτηνίατροι συμβουλεύουν ότι αυτή η πρακτική θα πρέπει καλύτερα να αποφεύγεται εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας, της δυσκολίας διαχείρισης και της πιθανότητας σοβαρών παρενεργειών.

Πηγή: https://www.vetmenow.gr/

SHARE
MORE ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

TOP LINE

Η ντροπή των τσίρκων σε ένα βίντεο: Άλογο αναγκάζεται με τη βία να κάτσει κάτω στα δυο μπροστινά του πόδια
Η κοπέλα που ταξίδεψε μέχρι την αποκλεισμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ και υιοθέτησε μια αδέσποτη σκυλίτσα
Ο “βασιλιάς της παραλίας της πόλης του Brighton” είναι ένας πορτοκαλένιος γάτος
Θυμάστε το θυμωμένο σκύλο; Επιστρέφει και στολίζεται για τα Χριστούγεννα
Έντεκα από τις καλύτερες εικόνες του National Geographic για το 2016
Ξέρετε για ποιο λόγο ο σκύλος μας κουλουριάζεται για να κοιμηθεί;
ΒΡΗΚΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ- Έκκληση να βρει σπίτι ο σκυλάκος ενός άστεγου ανθρώπου που πέθανε στο Νέο Φάληρο- Έμεινε μόνος του
Έχετε σκεφτεί γιατί οι γάτες ρίχνουν τα πράγματα κάτω;
Μετατρέποντας χάρτινα κουτιά σε γατο-αποικίες
Οι εθελοντές της φιλοζωικής δήμου Δέλτα -Άριελ- έβαλαν ταΐστρες για τα αδέσποτα στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης
Αυτές είναι οι 5 πιο μικρόσωμες ράτσες σκύλων
Ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα έβαλε σε 12 σημεία ο Δήμος Σαλαμίνας