petpet.newsΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΚΟΓΕΝΕΙΑΜπορούμε να εκπαιδεύσουμε μια γάτα;

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε μια γάτα;

Οι περισσότεροι θα πείτε όχι

Είναι γνωστή η αντίληψη που υπάρχει για τις γάτες όσον αφορά την εκπαίδευσή τους. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα φοβερά και τρομερά αυτά τετράποδα δεν εκπαιδεύονται με τίποτα και με κανέναν τρόπο. Επειδή είναι ξεροκέφαλες, εγωίστριες και κάνουν πάντα το δικό τους. Εντάξει, σε μεγάλο βαθμό αυτά ισχύουν. Όμως αν έχετε γάτα και μπείτε στη διαδικασία να της μάθετε κάποια πράγματα, θα εκπλαγείτε από την ικανότητά της να μαθαίνει και να υπακούει. Μπορεί να μη σας δώσει ποτέ το πόδι της, όταν της το ζητήσετε, όπως κάνει ο σκύλος, όμως σε άλλα πράγματα θα δείτε αποτελέσματα. Δείτε πώς μπορείτε να τα καταφέρετε με 4 απλές κινήσεις.

Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά και αγνοήστε την κακή

Κάντε το εξής πονηρό: Μην τη μαλώσετε αν κάνει κάτι που δεν πρέπει. Και κάντε ότι δεν το είδατε. Είστε, για παράδειγμα, καθισμένοι στον καναπέ και παρακολουθείτε τηλεόραση. Κάποια στιγμή βλέπετε τη γατούλα σας να σηκώνεται από τη δική της θέση, να σας πλησιάζει και για να της δείξετε προσοχή αρχίζει να ξύνει τα νύχια της στον καναπέ. Μην της φωνάξετε, μην αντιδράσετε. Κάντε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Αν της δώσετε σημασία, θα είναι σαν να επιβραβεύετε αυτό που κάνει. Αν τη μαλώσετε ή της φωνάξετε, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τη φοβίσετε και να χαλάσετε τη σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσά σας. Αντίθετα ασχοληθείτε με κάτι καλό που κάνει. Και επιβραβεύστε τη για αυτό με κάτι πολύ καλό, όπως είναι μια λιχουδιά. Αυτό μάλιστα πρέπει να το κάνετε εκείνη τη στιγμή ακριβώς ώστε να καταλάβει ότι είναι καλό. Όχι πιο μετά γιατί δεν θα έχει κανένα νόημα.

2. Δώστε της λύση για κάποιες συμπεριφορές της

Ο εκπαιδευτής γάτων Jackson Galaxy έχει πει χαρακτηριστικά: “Για κάθε όχι να έχετε ένα ναι. Αν για παράδειγμα η γατούλα σας ξύνει τα νύχια της στα έπιπλα, θα πρέπει να της έχετε τα κατάλληλα πράγματα για να τα ξύσει εκεί. Τα ονυχοδρόμια είναι η καλύτερη λύση. Ή ένα ειδικό χαλάκι πάνω στο οποίο οι γάτες μπορούν να τροχίσουν τα νύχια τους. Και φροντίστε να τα βάλετε δίπλα ακριβώς στα έπιπλα που ξύνουν τα νύχια τους. Δεν έχει δηλαδή νόημα να τα έχετε σε άλλο δωμάτιο. Στη συνέχεια δείξτε της με τα δικά σας νύχια ότι μπορεί να τα ξύνει εκεί και κάθε φορά που το κάνει, να την επιβραβεύετε. Όχι πάντα με λιχουδιά γιατί θα γίνει τετράπαχη. Με μια καλή κουβέντα ή ένα χάδι”. Αυτό είναι αρκετό.

3. Εκπαιδεύστε με τη μέθοδο click training

Πρόκειται για ένα πραγματάκι με μηχανισμό που όταν τον πατάς, ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος. Η χρήση του είναι πολύ απλή και εύκολη. Τι κάνει; Επιβραβεύει θετικά τη συμπεριφορά του ζώου, καθώς θα μάθει ότι όταν το πατάτε, έχει κάνει κάτι καλό. Το κλίκερ παράγει ένα σύντομο ήχο, τον οποίο ακούει το ζώο ακόμα και αν είναι μακριά. Τον πρώτο καιρό θα πρέπει να του δίνετε ταυτόχρονα με τον ήχο και μια λιχουδιά. Αυτή η κίνηση θα του μάθει ότι όταν παράγεται ο ήχος από το κλίκερ, πρόκειται να ανταμειφθεί. Με τον καιρό βέβαια που θα έχει μάθει όλο αυτό, θα μειώσετε τις λιχουδιές.

4. Αν η γατούλα σας συμπεριφέρεται άσχημα, επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας

Δεν είναι πάντα η κακή συμπεριφορά ενός ζώου αποτέλεσμα δύσκολου ή κακού χαρακτήρα. Ένα ζωάκι μπορεί να συμπεριφέρεται άσχημα επειδή ενδέχεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Αυτό είναι κάτι που δεν το έχουμε στο μυαλό μας. Για παράδειγμα, αν η γατούλα σας ουρεί έξω από την αμμολεκάνη της, μη σκεφτείτε μόνο ότι είναι μια κακή συμπεριφορά. Γιατί μπορεί να έχει πρόβλημα με το ουροποιητικό της. Να έχει μια φλεγμονή ή κάτι άλλο σοβαρό. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα πράγματα. Αν πάτε να τη χαϊδέψετε και γυρνάει να σας δαγκώσει ή φεύγει μακριά, μην πείτε αμέσως ότι είναι κακομαθημένη. Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να πονάει; Αν λοιπόν δούμε μια αλλαγή στη συμπεριφορά της, δεν θα πρέπει να αμελήσουμε την επίσκεψη στον κτηνίατρο. Μπορεί να είναι κάτι απλό. Μπορεί όμως και όχι.

SHARE

Περισσότερα

MORE ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΚΟΓΕΝΕΙΑ

TOP LINE

Τραγουδάει για ένα σκύλο και δωρίζει τα έσοδα για τα αδέσποτα
Εταιρεία μπίρας βάζει στα κουτάκια της φωτογραφίες σκύλων από καταφύγιο για να βρουν σπίτι
Δείτε την επιχείρηση διάσωσης μιας κατσίκας που εγκλωβίστηκε με τα μωρά της σε βράχο στην Ηλεία
Η λυπημένη σκυλίτσα του, Abby, βρίσκεται συνέχεια κοντά στον τάφο του
Ψάχνουν το σκύλο που κάποιοι πυροβόλησαν στο Δροσοχώρι Ιωαννίνων και πετάνε στην τρύπα τσιγάρα
Το συγκινητικό σποτάκι της για τις αδέσποτες γάτες
8 πράγματα που μπορούν να αρρωστήσουν το ζωάκι μας
Βίντεο: Ο Γιώργος Μαυρίδης έφερε σπίτι του τη σκυλίτσα της Ξάνθης και άρχισε τα παιχνίδια μαζί της
Το Φιλοζωικό Σωματείο Νίκαιας – Κερατσινίου σας προσκαλεί στο φθινοπωρινό μπαζάρ του
Σκύλος και γάτα στο πλοίο: Τι λέει η νομοθεσία για τη μεταφορά τους
Δείτε τις υπό εξαφάνιση γάτες της ερήμου
Eva Longoria: “Έφυγε” από ανακοπή στην αγκαλιά της ο αγαπημένος της σκύλος