petpet.newsΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΌραση σκύλου και γάτας: Έτσι βλέπουν τον κόσμο αλλά και εμάς

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όραση σκύλου και γάτας: Έτσι βλέπουν τον κόσμο αλλά και εμάς

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί;

H πιο πιστή παρέα. Τα πιο γλυκά πλάσματα. Η ευχάριστη πλευρά της ζωής. Το χαλαρωτικό μας φάρμακο. Τα μαλώνουμε; Το ξεχνάνε. Τα τιμωρούμε; Επίσης.

Ατελείωτες ώρες θα μπορούσαμε να μιλάμε για τα αγαπημένα μας κατοικίδια που τα μάτια τους όταν μας κοιτάνε μοιάζουν με τα πιο όμορφα μάτια του κόσμου. Μαζί τους μαθαίνουμε πράγματα, χαιρόμαστε τη ζωή και απολαμβάνουμε τον κόσμο. Αλήθεια έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς βλέπουν αυτόν τον κόσμο; Τι πραγματικά μπορούν να δουν; Σχέδια; χρώματα; σχήματα;

Σκύλοι

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι βλέπουν άσπρο και μαύρο, έτσι δεν είναι; Όχι ακριβώς. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι σκύλοι βλέπουν χρώμα αλλά λιγότερο από ό,τι εμείς. Έχουν αρκετά μειωμένη οπτική οξύτητα, κάτι σαν μυωπία, για να μιλήσουμε με ανθρώπινους όρους. Αν εσείς βλέπετε καθαρά τις λεπτομέρειες σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται 30 μ. μακριά, ο σκύλος σας θα χρειαστεί να μειώσει την απόσταση στο ένα τρίτο για να τις διακρίνει. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν σκύλο και να καταλάβουν ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους δεν είναι αναγνωρίσιμα από τον τετράποδο σύντροφό τους στις αποστάσεις που οι ίδιοι νομίζουν.

Βασικά είναι λάθος να προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς βλέπουν τα σκυλιά τον κόσμο συγκρίνοντας την όρασή τους με τη δική μας. Γιατί το θέμα δεν είναι ποιος βλέπει καλύτερα ή χειρότερα. Απλά βλέπουμε διαφορετικά.

Τα ανθρώπινα μάτια διαθέτουν τρία είδη φωτοϋποδοχέων (συγκεκριμένα κωνίων) που ανιχνεύουν τα χρώματα και μπορούν να εντοπίσουν το κόκκινο, το πράσινο, το μπλε. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανακάλυψαν ότι οι σκύλοι διαθέτουν δύο είδη φωτοϋποδοχέων και έτσι μπορούν να διακρίνουν το μπλε και το κίτρινο, όχι όμως και το κόκκινο και το πράσινο. Πρόκειται για το ίδιο φάσμα που βλέπουν οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσχρωματοψία. Για αυτό το λόγο τα εμπόδια στους διαγωνισμούς σκύλων έχουν χρώμα μπλε και κίτρινο.

Γάτες

Οι γάτες έχουν παρόμοια-και λίγο καλύτερη- όραση με τους σκύλους. Έχουν και αυτές δυο υποδοχείς και διακρίνουν το πράσινο και το μπλε.

Το οπτικό πεδίο μιας γάτας είναι σαφώς ευρύτερο από το ανθρώπινο, καθώς εκτείνεται στις 200 περίπου μοίρες, την ώρα που το ανθρώπινο περιορίζεται στις 180 μοίρες. Όσο για την οπτική οξύτητά της, αυτή δεν είναι τόσο καλή όσο η ανθρώπινη. Τα αντικείμενα που διακρίνει ευκρινώς ο άνθρωπος σε αποστάσεις 30-60 μέτρων παρουσιάζονται θολά στα μάτια του αιλουροειδούς, καθώς η δική του οπτική οξύτητα περιορίζεται στα μόλις 6 μέτρα.

Τα μάτια της γάτας είναι μεγάλα σε σχέση με το συνολικό όγκο της. Οι κόρες των ματιών της είναι μεγάλες και στρόγγυλες κατά τη διαστολή και ελλειπτικές κατά τη συστολή. Τέτοιου είδους κόρες βρίσκουμε γενικά σε ζώα που είναι δραστήρια τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Το δε σχήμα που παίρνουν οι κόρες κατά τη συστολή βοηθάει στο να μικραίνουν πιο γρήγορα και να αντιλαμβάνονται ευκολότερα διαφορετικά μεγέθη αντικειμένων. Έτσι, οι γάτες μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεγέθους ανάμεσα σε δύο αντικείμενα, ακόμα και όταν το μεγαλύτερο βρίσκεται πιο μακριά.

SHARE
MORE ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

TOP LINE

Οι 6 πιο συνηθισμένοι λόγοι που νιαουρίζουν οι γάτες
ΒΡΗΚΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ- Έκκληση να βρει σπίτι ο σκυλάκος ενός άστεγου ανθρώπου που πέθανε στο Νέο Φάληρο- Έμεινε μόνος του
Μάρμαρα, πολυέλαιοι και πανάκριβα χαλιά στο πιο λαμπερό μουσείο αλόγου
9 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του να έχεις γάτα
Σάκης Ρουβάς: Μας δείχνει τα μωρά που γέννησε η γάτα του – Σάκη, όχι άλλα αδέσποτα
Τα εμβόλια που πρέπει να κάνετε στη γάτα σας
Ένας γατούλης με στραβισμό, που υιοθετήθηκε από καταφύγιο, έχει κλέψει τις καρδιές όλων
Γυναίκα υιοθετεί σκυλάκια που σώζονται από αγορές σκυλίσιου κρέατος στην Κίνα
Οι πιο τεμπέλικες ράτσες σκύλων
Καταφύγιο Λαυρίου: Ο δήμος ξεκίνησε να βγάζει τα ζώα γιατί θέλει να το κλείσει- Δείτε πώς τα παίρνει
Πώς βλέπουν τα σκυλιά τον κόσμο;
Πώς να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να πηγαίνει στην τουαλέτα σας