Δείτε πόσο πρέπει να ζυγίζει η γατούλα σας- Για να μην αρρωστήσει

από Μυρτώ Τζώρτζου

Σε όλους μας αρέσει η εικόνα μια φουντωτής, γεματούλας γάτας, μπροστά στο τζάκι ή πάνω στο καλοριφέρ. Εκτός βέβαια από αστεία εικόνα είναι και πρακτική καθώς χρησιμεύει και σε άλλα πράγματα. Πρώτος και πιο σημαντικός ο ρόλος της ως θερμοφόρα. Καμιά κουβέρτα, κανένα πάπλωμα και κανένας σύντροφος δεν ζεσταίνουν τόσο γλυκά όσο μια παχουλή γατούλα. Διαφωνείτε;

Ας μιλήσουμε όμως σοβαρά. Οι γάτες, και κυρίως όσες είναι στειρωμένες, έχουν την τάση με το πέρασμα του χρόνου να παίρνουν κιλά. Αν εμείς τις αφήσουμε να τρώνε, αυτές θα τρώνε μέχρι να σκάσουν. Δηλαδή τα κιλά τους θα αυξάνονται. Όλοι έχουμε κάποιον γνωστό που η γάτα του έχει ξεπεράσει τα 10 κιλά. Που δεν μπορείς με τίποτα να τη σηκώσεις. Όμως τελικά όλο αυτό δεν είναι καθόλου αστείο. Η υγεία μιας υπέρβαρης γατούλας κινδυνεύει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μια γάτα που ζει μέσα σε σπίτι θα πρέπει να είναι 4,5 με 5 κιλά το πολύ.

Και σύμφωνα με τους αριθμούς το 60% περίπου των γάτων είναι υπέρβαρες. Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η γατούλα μας ζυγίζει παραπάνω από ό,τι πρέπει αλλά δεν κάνουμε τίποτα για αυτό. Πώς να της χαλάσουμε άλλωστε το χατίρι για μια παραπάνω λιχουδιά; Και όμως, εδώ πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Της χαλάμε το χατίρι. Για να την έχουμε περισσότερο καιρό δίπλα μας.

Η παχυσαρκία, αν δε το γνωρίζουμε, είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις γάτες. Μια υπέρβαρη γάτα μπορεί να εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, αναπνευστικά προβλήματα, παθήσεις του μυοσκελετικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, υπέρταση και κάποια είδη καρκίνου. Επίσης, αυτές οι γάτες έχουν αυξημένο κίνδυνο χειρουργικών και αναισθητικών επιπλοκών και μειωμένη αντοχή στη ζέστη. Με άλλα λόγια μια υπέρβαρη γατούλα έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει λιγότερο από μια άλλη που είναι στα κανονικά κιλά.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Association for Pet Obesity Prevention θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι σε ένα μικρό ζώο, όπως είναι η γάτα, ακόμα και τα 2 παραπάνω κιλά είναι μεγάλη επιβάρυνση. Για αυτό συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το τι και πόσο πρέπει να τρώει καθημερινά και ακολουθήστε αυτό το πρόγραμμα. Μην την αφήνετε να τσιμπολογάει δεξιά και αριστερά.

Δείτε τα σωστά κιλά που πρέπει να έχει η γάτα σας

. Ημίαιμη γατούλα που ζει μέσα στο σπίτι: 3,5 -4,5 κιλά

. Περσική: 3 -5,5 κιλά

. Σιάμ : 2,3 -4,5 κιλά

. Μέιν Κουν: 4,5 -11,5 κιλά

Η δικιά σας γατούλα ξέρετε πόσο ζυγίζει;

Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο