Τα 6 βασικά πράγματα που μπορείτε να δώσετε σε ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων

από Μυρτώ Τζώρτζου

4 Απριλίου. Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων. 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσει κάποιος τα αδέσποτα ζωάκια. Οι περισσότεροι, όταν αναφερόμαστε στα αδέσποτα, έχουμε το μυαλό μας στα ζώα του δρόμου. Όμως δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτά. Τα ζωάκια που ζουν στα κυνοκομεία μέσα σε ένα κλουβί-συχνά για όλη τους τη ζωή- είναι και αυτά αδέσποτα. Αυτό συνήθως το ξεχνάμε.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Τα ζώα των κυνοκομείων έχουν και αυτά την ανάγκη μας. Και πρέπει να τα βοηθάμε όπως μπορούμε. Να τα έχουμε και αυτά στο μυαλό μας. Επισκεφτείτε κάποια στιγμή κάποιο από τα πολλά καταφύγια που υπάρχουν στην Αθήνα αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και δείτε τι απίστευτες φάτσες ζουν εκεί περιμένοντας ένα χάδι.

Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν περάσει ούτε απέξω από αυτά τα καταφύγια.  Για να το πούμε αλλιώς, μια χούφτα ανθρώπων-εθελοντών είναι αυτοί που έχουν πάει. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι τα ζώα εκεί δεν χρειάζονται κάτι γιατί κάποιοι φροντίζουν για αυτά. Το κάποιοι είναι μεγάλη κουβέντα.

Και όμως αυτά τα ζωάκια έχουν μεγάλη ανάγκη από πολλά πράγματα. Φυσικά το πρώτο είναι μια αγκαλιά, ένα χάδι, μια βόλτα μακριά από το κλουβί που ζουν. Αν λοιπόν θέλετε να κάνετε τη ζωή τους εκεί λίγο καλύτερη, κάντε τους μια επίσκεψη.

Έχετε σκεφτεί τι ανάγκες έχει ένας τέτοιος χώρος; Εμείς θα σας πούμε πολλές. Και ναι, η συντήρηση αυτών των χώρων είναι δουλειά του Κράτους, όμως γνωρίζοντας ότι αυτό δεν κάνει τίποτα, αποφασίστε να κάνετε κάτι εσείς. Δείτε ποιες είναι οι 6 βασικές ανάγκες ενός καταφυγίου.

  1. Προϊόντα καθαρισμού

Αυτό είναι κάτι που ελάχιστοι σκεφτόμαστε. Και όμως είναι από τα πιο βασικά. Γάντια, απορρυπαντικά, σφουγγαρίστρες, πανιά και όλα τα σχετικά είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα. Αν ο χώρος είναι μεγάλος και τα ζωάκια πολλά, η κατανάλωση αυτών των πραγμάτων είναι μεγάλη. Τα κυνοκομεία τα φροντίζουν εθελοντές. Έχουν πάντα τέτοιες ανάγκες.

2. Σεντόνια, κουβέρτες, παπλώματα, υποσέντονα

Υπάρχουν πράγματα που για εσάς είναι άχρηστα, για έναν όμως τέτοιο χώρο είναι πολύ χρήσιμα. Παλιές κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, χαλάκια, ακόμα και παλιά ρούχα είναι πολύ σημαντικά και για να παραμένουν τα ζωάκια καθαρά αλλά και για να ζεσταίνονται. Τα καταφύγια δεν θερμαίνονται και τα ζώα παγώνουν τις κρύες μέρες του χειμώνα. Όλοι έχουμε κάποιο σεντόνι, κάποια κουβέρτα ή κάποιο χαλάκι που θέλουμε να πετάξουμε. Δώστε το σε αυτά τα ζώα. Είναι αυτό που λέμε, το σκουπίδι τους ενός, ο θησαυρός του άλλου.

3. Τροφές

Ποτέ δεν είναι αρκετές. Δυστυχώς σε πολλά κυνοκομεία τα ζώα υποσιτίζονται καθώς οι Δήμοι δεν ενδιαφέρονται και αναγκάζονται οι εθελοντές να επιβαρύνονται οι ίδιοι αυτό το κόστος. Επίσης μερικές λιχουδιές θα ήταν το καλύτερο δωράκι για αυτά. Πόσο συχνά νομίζετε ότι τρώνε κάτι ωραίο εκτός της τροφής τους;

4. Παιχνίδια

Τα ζωάκια δυστυχώς περνούν την περισσότερη ώρα μέσα σε αυτά τα άθλια κλουβιά και μαραζώνουν από την πλήξη. Μερικές χαζομαρούλες, που δεν θα σας στοιχίσουν σχεδόν τίποτα, θα ήταν υπέροχο κάτι για αυτά.

5. Πιατάκια φαγητού, μπολ νερού

Πάντα χρειάζονται πιατάκια φαγητού και νερού. Είναι κρίμα να τρώνε και να πίνουν από παμπάλαια σκουριασμένα πράγματα. Ζωντανά συναισθανόμενα πλάσματα είναι. Όπως ακριβώς και εμείς.

6. Χρήματα

Κακά τα ψέματα, και για να μην κρυβόμαστε, αυτό είναι το πιο βασικό. Αν δεν μπορείτε να πάτε να αγοράσετε κάτι, κάντε μια μικρή δωρεά. Έτσι για να πάρουν ένα τσουβάλι με τροφή.

Όλες οι φιλοζωικές έχουν σελίδα στο Facebook. Μπορείτε να ενημερωθείτε για το πού βρίσκονται αυτοί οι χώροι και το ωράριο επίσκεψης. Σίγουρα κάποιο καταφύγιο θα είναι κοντά σας.

Και μην ξεχνάτε τρία πράγματα:

1. Οι εθελοντές των φιλοζωικών δεν πληρώνονται για αυτό που κάνουν.

2. Ούτε δεν έχουν τι να κάνουν.

3. Ούτε τα χρήματα τους περισσεύουν. 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο