Ψευδοκύηση σκύλου: Πόσα γνωρίζετε για αυτή;

από Μυρτώ Τζώρτζου
Eίναι πολλοί εκείνοι που μας στέλνουν μηνύματα θέλοντας να μάθουν τι είναι η λεγόμενη ψευδοκύηση στο σκύλο και ποιες είναι οι αιτίες της. Η ιστοσελίδα https://www.vetmenow.gr  δημοσιεύει ένα ιδιαίτερα κατατοπιστικό άρθρο σε αυτό και μας λύνει πολλές απορίες.
Ψευδοκύηση του σκύλου, γνωστή και ως “ανεμογκάστρι”
Η ψευδοκύηση του σκύλου, γνωστή και ως ανεμογκάστρι, εκδηλώνεται με αύξηση του σωματικού βάρους, ανάπτυξη των μαστών, παραγωγή γάλακτος, βλεννώδες έκκριμα από το αιδοίο, ανορεξία, ανησυχία, κατασκευή φωλιάς και εκδήλωση μητρότητας σε άψυχα αντικείμενα. Ο ακτινολογικός και υπερηχοτομογραφικός έλεγχος μπορούν να επιβεβαιώσουν αν τα συμπτώματα οφείλονται σε ψευδοκύηση ή εγκυμοσύνη.
Αίτια
Παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι κηδεμόνες θεωρούν τα συμπτώματα της ψευδοκύησης ως παθολογικά, η ψευδοκύηση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο μιας σκύλας, η οποία βγαίνει από το δίοιστρο (τη φάση του οιστρικού κύκλου, η οποία χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ευμεγέθους ωχρού σωματίου). Τα συμπτώματα της ψευδοκύησης οφείλονται στη μείωση της συγκέντρωσης της προγεστερόνης και στην αύξηση της συγκέντρωσης της προλακτίνης που συμβαίνουν φυσιολογικά στη συγκεκριμένη φάση του οιστρικού κύκλου του ζώου.
Συμπτώματα
Συμπτώματα ψευδοκύησης εκδηλώνονται από 6 έως 12 εβδομάδες μετά τον οίστρο και, πολλές φορές, περιγράφονται από τους ιδιοκτήτες ως παθολογικά ευρήματα. Παρόλα αυτά, η εκδήλωση ψευδοκύησης απλά επιβεβαιώνει πως η σκύλα έχει φυσιολογικό οιστρικό κύκλο.
Θεραπεία
Η κατάσταση, συνήθως, υποχωρεί αυτόματα σε 1 έως 3 εβδομάδες. Θεραπεία ενδείκνυται μόνο σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι παρατεταμένα ή έντονα όπως σε περίπτωση εκδήλωσης μαστίτιδας. Σε περιπτώσεις ασυνήθιστα παρατεταμένης γαλακτόρροιας, συστήνεται ο έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Η θεραπεία της ψευδοκύησης επικεντρώνεται στην παύση της γαλακτόρροιας καθώς η στάση του γάλακτος στους μαστούς είναι πιθανό να προκαλέσει μαστίτιδα.
Πολλοί κηδεμόνες, στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τη γαλακτόρροια, κάνουν μασάζ στους μαστούς ή εφαρμόζουν θερμές ή κρύες κομπρέσες. Αυτές οι τακτικές διεγείρουν την έκκριση γάλακτος προκαλώντας τα αντίθετα αποτελέσματα και για αυτό πρέπει να αποθαρρύνονται. Ομοίως, αποθαρρύνεται η χορήγηση ορμονών όπως η προγεστερόνη, τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη καθώς συνοδεύονται από αρκετές παρενέργειες.
Φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να χορηγηθούν για την αντιμετώπιση της γαλακτόρροιας και την παύση των συμπτωμάτων της ψευδοκύησης, είναι οι ανταγωνιστές της δοπαμίνης όπως το bromocriptineκαι το cabergoline. Πολλές φορές, η φαρμακευτική αγωγή συνοδεύεται από παρενέργειες δυσανάλογης έντασης σε σχέση με τα οφέλη.
Μόνιμη λύση για την αποφυγή της ψευδοκύησης είναι η ωοθηκεκτομή (αφαίρεση ωοθηκών).
Πηγή: https://www.vetmenow.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο