Προσοχή: Ποια ανθρώπινα φάρμακα δεν πρέπει δίνουμε ποτέ στα ζώα μας

από Μυρτώ Τζώρτζου
Παρόλο που οι περισσότεροι κηδεμόνες κατοικιδίων γνωρίζουν τα δηλητήρια από τα οποία κινδυνεύουν τα ζώα τους σε εξωτερικό χώρο (φόλες), κάποιοι από αυτούς δεν έχουν ιδέα ότι κοινά ανθρώπινα φάρμακα μπορεί να αποβούν εξίσου μοιραία για τα αγαπημένα μας ζωάκια.
Τα πιο συνηθισμένα επικίνδυνα ανθρώπινα φάρμακα είναι:
1. Αντιφλεγμονώδη
Ιμπουπροφαϊνη, νιμεσουλίδη και άλλα ανθρώπινα αντιφλεγμονώδη μπορούν να προκαλέσουν έλκη του γαστρεντερικού σωλήνα έως και τοξίκωση, ακόμα και σε μικρές δόσεις. Στις γάτες πολύ συχνά προκαλείται τοξίκωση στους νεφρούς.
2. Αντικαταθλιπτικά
Μπορεί να προκαλέσουν εμετό, λήθαργο, και σύνδρομο σεροτονίνης (υπερθερμία, διέγερση, ανησυχία, ταχυκαρδία, αύξηση πίεσης, μυϊκό τρόμο, επιληπτικές κρίσεις).
3. Ακεταμινοφαίνη (Παρακεταμόλη)
Είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα με τα εμπορικά ονόματα Panadol και Depon. Είναι ιδιαίτερα τοξική για τις γάτες καθώς καταστρέφει τα ερυθρά κύτταρα και την ιδιότητά τους να μεταφέρουν οξυγόνο. Στο σκύλο προκαλεί βλάβη στο ήπαρ.
4. Ασπιρίνη
Μία μόνο είναι αρκετή για να σκοτώσει μία γάτα. Πολύ τοξική, ακόμα και σε μικρές δόσεις.
5. Αντικαρκινικά φάρμακα
Η Φλουορουρακίλη (τοπική χρήση για μικρούς καρκίνους στον άνθρωπο) έχει ταχύτατη απορρόφηση από τους σκύλους, με εμφάνιση νευρολογικών κρίσεων και καρδιακής ανακοπής.
6. Ισονιαζίδη
Πρώτης γραμμής φάρμακο για τη φυματίωση στους ανθρώπους. Οι σκύλοι δεν μπορούν να το μεταβολίσουν στο ήπαρ, με αποτέλεσμα την ταχύτατη εμφάνιση νευρολογικών κρίσεων που μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.
7. Ψευδοεφεδρίνη
Πολύ κοινό φάρμακο για το κρυολόγημα του ανθρώπου. Στο σκύλο και στη γάτα προκαλεί ταχυκαρδία, αύξηση της πίεσης, πυρετό και ίσως νευρολογικά συμπτώματα.
8. Αντιδιαβητικά (πχ. Γλυπιζίδη)
Προκαλούν απότομη και πολύ μεγάλη πτώση της γλυκόζης στο αίμα των κατοικιδίων, αποπροσανατολισμό, ασυντόνιστες κινήσεις και κρίσεις.
9. Βιταμίνη D και παράγωγα
Σε κατά λάθος λήψη τέτοιων ουσιών μπορεί να εμφανιστούν τοξικά -για τη ζωή του ζώου- επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, εμετός, ανορεξία, αυξημένη διούρηση και πολυδιψία, που συνήθως υποχωρούν μέσα στο πρώτο 24ώρο.
10. Baclofen
Αντισπασμωδικό του μυϊκού ιστού των ανθρώπων. Στα ζώα προκαλεί κατάπτωση, ανορεξία, απώλεια συνείδησης, τρόμο, κραυγές, επιληπτική κρίση έως και θάνατο.
Δεν ξεχνάμε ότι…
Ο σκύλος και η γάτα ΔΕΝ είναι μικροί άνθρωποι. Επομένως δεν τους δίνουμε ποτέ φαρμακευτική αγωγή αν πρώτα δε συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας.
Κώστας Αντωνόπουλος
Χειρουργός Κτηνίατρος
Πηγή: http://veterinary.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο