Οι Γάλλοι είναι οι πρώτοι στις εγκαταλείψεις κατοικίδιων ζώων στην Ευρώπη- Γιατί συμβαίνει αυτό

από Μυρτώ Τζώρτζου
Μπορεί να λέμε και να φωνάζουμε τα πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά στη χώρα μας σε βάρος των ζώων, όμως υπάρχουν και άλλες χώρες, ευρωπαϊκές, που δεν πάνε πίσω. Και μπορεί να μη συμβαίνουν εκεί οι αμέτρητες κακοποιήσεις που γίνονται εδώ, όμως στις εγκαταλείψεις κατοικίδιων μάλλον μοιάζουν με εμάς.
Ο λόγος για τη Γαλλία, μια χώρα που ίσως δεν φανταζόμασταν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί.
Σε ένα πρόσφατο δημοσίευμα του BBC διαβάζουμε ότι η Γαλλία είναι η πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στις εγκαταλείψεις ζώων, που γίνονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τους δε καλοκαιρινούς μήνες το φαινόμενο αυτό τείνει να γίνει trend.
Τα καταφύγια γεμίζουν ζώα “ανεπιθύμητα”, ζώα που δεν τα θέλουν πια οι κηδεμόνες τους, και χωρίς κανένα ίχνος ευαισθησίας τα παρατάνε σε ένα κλουβί.
Η Betty Loizeau, η οποία είναι υπεύθυνη ενός καταφυγίου στα Βόρεια της Τουλούζης, για πάνω από 10 χρόνια αναφέρει: “Πολλοί ιδιοκτήτες μπορούν χωρίς πρόβλημα να ξεφορτωθούν τη συντροφιά τους, δηλαδή τα κατοικίδιά τους. Τις περισσότερες φορές τα αφήνουν έξω από το καταφύγιο, μέσα σε κούτες το βράδυ. Και την άλλη μέρα τηλεφωνούν να πουν πού ακριβώς τα άφησαν, σε ποιο σημείο”.
Η Loizeau δείχνει στο δημοσιογράφος του BBC κάποια από τα παρατημένα ζωάκια που έχει στο καταφύγιο. Όπως για παράδειγμα τη Misha. H Misha έπεσε από τη βεράντα ενός σπιτιού και χτύπησε άσχημα τα δυο πόδια της. Η γυναίκα που την είχε δεν ήθελε να πληρώσει τα νοσήλια και έτσι την έφερε να ζήσει την υπόλοιπη ζωή της στο καταφύγιο.
Ένα άλλο “ανεπιθύμητο” ζωάκι είναι και ο Pepito, ένα πινσεράκι 5 ετών, που οι άνθρωποι που το είχαν το έδεσαν κάπου, το παράτησαν και πήραν τηλέφωνο να πάνε οι άνθρωποι του καταφυγίου να το πάρουν.
Ποιες όμως είναι συνήθως οι δικαιολογίες για να αφήσουν το ζώο τους; Οι γνωστές. “Ότι πάνε διακοπές, ότι έχουν αλλεργίες, ότι μετακόμισαν σε άλλο σπίτι και δεν μπορούν να έχουν πια το ζώο τους και ότι γεννήθηκε μωρό στην οικογένεια. Η αλήθεια είναι ότι όλα τα κοινωνικά στρώματα εγκαταλείπουν τα ζώα τους. Αν θέλαμε να πούμε ποιοι είναι οι περισσότεροι, θα λέγαμε οι αδύνατες οικονομικά τάξεις. Αυτό φάνηκε και κατά την περίοδο της πανδημίας την Άνοιξη”, θα πει η Loizeau.
Τι λένε οι στατιστικές
Κάθε χρόνο εγκαταλείπονται στη Γαλλία 100 με 200 χιλιάδες κατοικίδια, με το 60% αυτών την περίοδο του καλοκαιριού. Για να δούμε τη διαφορά, στη Μεγάλη Βρετανία το νούμερο είναι πιο μικρό, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που παρατάνε τα ζώα τους δεν ξεπερνάει τις 16 χιλιάδες.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία η Γαλλία χαρακτηρίζεται ως η πρωταθλήτρια της Ευρώπης στις εγκαταλείψεις κατοικίδιων, κάτι που πραγματικά είναι εντυπωσιακό.
Η Marina Chaillaud, κτηνίατρος που έχει μελετήσει τη σχέση των Γάλλων με τα κατοικίδιά τους και εργάζεται στην πόλη Μπορντό, στη Νοτιοδυτική Γαλλία, αναφέρει και ένα άλλον πολύ σημαντικό παράγοντα σε όλα αυτά: “Οι Γάλλοι συχνά αγοράζουν ζώα χωρίς σκέψη αλλά αυθόρμητα. Επειδή είναι μόδα. Αυτό κυρίως συμβαίνει με τις ράτσες. Όπως αγοράζουν τα smartphones. Και λίγα χρόνια μετά, κάποια άλλη ράτσα είναι της μόδας και αφήνουν το δικό τους να πάρουν αυτή. Επίσης πολλά ζώα δίνονται ως δώρα σε παιδιά. Και όταν τα παιδιά μεγαλώνουν, συχνά δεν ασχολούνται μαζί τους και τα ζώα εγκαταλείπονται”.
Εμείς πάντως θα θέλαμε να ξέρουμε και τα επίσημα νούμερα στις εγκαταλείψεις ζώων στη χώρα μας.
 
Η Betty Loizeau και η μητέρα της Josette έχουν καταφύγιο στην Τουλούζη
Η Marina Chaillaud έχει μελετήσει τη σχέση των Γάλλων με τα κατοικίδιά τους
Πηγή: BBC  https://www.bbc.com/news/world-europe-53677571 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο