Τα κατοικίδια προστατεύουν τα παιδιά από τις αλλεργίες και την παχυσαρκία- Τι λένε οι έρευνες

από Μυρτώ Τζώρτζου
Τα μωράκια και τα σκυλιά είναι από τα πιο ευχάριστα πράγματα στη ζωή μας. Όταν μάλιστα είναι μαζί, η ζωή και των δύο είναι ομορφότερη. Και με περισσότερη…υγεία.
Αυτό λέει μεταξύ πολλών ερευνών και αυτή μιας επιδημιολόγου παιδιών, της Ανίτας Κοζίρσκι, του καναδικού πανεπιστημίου της Alberta που έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα “Microbiome”. Τι λέει αυτή η έρευνα; Απλά, ότι τα παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν με κατοικίδια είναι λιγότερο επιρρεπή στην παχυσαρκία και στις αλλεργίες σε ποσοστό 70%.
Πολλοί θα τον έχουμε ακούσει αυτό. Όμως ίσως δεν ξέρουμε το λόγο. Αυτό λοιπόν γιατί έχουν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων (Ruminococcus και Oscillospira) στο έντερο. Τα βακτήρια αυτά προστατεύουν από την παχυσαρκία και τις αλλεργίες που μπορεί να εμφανιστούν στη μετέπειτα ζωή.
Αλλά τα καλά νέα δεν τελειώνουν εδώ. Από την έρευνα αυτή επίσης φάνηκε ότι τα παιδάκια που ζουν και μεγαλώνουν με σκυλιά έχουν μικρότερες πιθανότητες να έχουν και άσθμα. Με άλλα λόγια όταν τα μωρά έρχονται από πολύ νωρίς σε επαφή με βακτήρια που βρίσκονται στη γούνα και στις πατούσες των κατοικίδιων, ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Σε μια δεύτερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο, φάνηκε ότι η μεταβολή του βακτηριακού προφίλ του στομάχου των παιδιών ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής τους θα μπορούσε να φρενάρει την εκδήλωση αλλεργιών. Τα αποστειρωμένα περιβάλλοντα, όπου τα παιδιά έρχονται σε ελάχιστη έως καθόλου επαφή με ένα φυσιολογικό επίπεδο βακτηρίων, έχουν οδηγήσει στην έξαρση των αλλεργιών κατά τα τελευταία χρόνια.
Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι για να υπάρχει προστατευτικό αποτέλεσμα, το κατοικίδιο πρέπει να βρίσκεται συχνά μέσα στο σπίτι και όχι να περνάει τον περισσότερο χρόνο έξω, κάτι που είναι απολύτως λογικό.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο