Τρεις φιλόζωες γυναίκες έχουν περιθάλψει και στειρώσει από το Μάρτιο εθελοντικά 300 αδέσποτες γατούλες από την Αγία Μαρίνα Κορωπίου

από Μυρτώ Τζώρτζου
Η πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε σε όλον τον πλανήτη με την πανδημία, εδώ και περίπου ένα χρόνο, είχε μέχρι τώρα σαν αποτέλεσμα τεράστιο αριθμό νεκρών, εκτόξευση της ανεργίας και οικονομική καταστροφή για αμέτρητους. Είχε όμως αρνητική επίπτωση και στα ζώα. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε. Και να μην του γυρνάμε την πλάτη.
Το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι γνωστό στη χώρα μας. Το ζούμε καθημερινά σε οποιοδήποτε μέρος και αν είμαστε. Κακοποιήσεις, φόλες και εγκαταλείψεις. Όσοι ασχολούμαστε με αυτά έχουμε δει το ίδιο τεράστιο πρόβλημα να μεγαλώνει και άλλο αυτόν τον καιρό. Πολλοί δυστυχώς εγκατέλειψαν τα κατοικίδιά τους λόγω συγκυριών. Μερικοί απλά βρήκαν ευκαιρία να το κάνουν. Τα αδέσποτα έγιναν πιο πολλά. Το έργο των φιλόζωων εθελοντών ακόμα μεγαλύτερο.
Επίσης γνωρίζουμε ότι τα προγράμματα στειρώσεων των Δήμων επικεντρώνονται κυρίως σε σκυλιά. Οι γάτες είναι ξεχασμένες. Και όμως και αυτές γεννούν και αυτές δυσκολεύονται να επιζήσουν και αυτές βασανίζονται. Και αυτές έχουν ανάγκη περίθαλψης.
Ο εθελοντισμός τις μέρες αυτές παίρνει μεγαλύτερο νόημα. Οι φιλοζωικές οργανώσεις και οι εθελοντές, όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει να κάνουν πράγματα, αλλά αντίθετα κάνουν περισσότερα.
Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση τρεις γυναίκες, φιλόζωες και με σημαντική δράση εδώ και χρόνια, αποφάσισαν να βοηθήσουν τις γάτες-αλλά και πολλά σκυλάκια- σε μια περιοχή της Αθήνας που το πρόβλημα είναι τεράστιο. Μια από αυτές είναι Γιάννα Κοντρατίεβα.
Η Γιάννα Κοντρατίεβα Γιάννα Κοντρατιεβα ασχολείται ενεργά με τα αδέσποτα εδώ και χρόνια στην περιοχή Αγία Μαρίνα Κορωπίου. Ταΐζει, στειρώνει, περιθάλπει, βρίσκει σπίτια σε αδέσποτα ζωάκια που έχουν ανάγκη. Έχει σώσει πολλά. Και δεν σταματάει αυτόν τον αγώνα.

Η Γιάννα Κοντρατίεβα είναι γνωστή για τη φιλοζωική της δράση

Στο πλευρό της από τον Μάρτιο βρίσκονται και οι κτηνίατροι του κτηνιατρείου “Ζώων Μέριμνα” Ζώων Μέριμνα Γιάννα Κατιρτζόγλου και Αναστασία Περάκη. Ξεκίνησαν και οι τρεις ένα εθελοντικό πρόγραμμα στειρώσεων των γάτων που ζουν εκεί. Και περίθαλψης φυσικά όπου χρειάζεται.
Η κ. Κοντρατίεβα γνωρίζει καλά την περιοχή. Πιάνει τις γατούλες και τις πηγαίνει για στείρωση και περίθαλψη στο “Ζώων Μέριμνα”. Τα ζώα μετά την αποθεραπεία τους επανεντάσσονται. Σε πολλά δε από αυτά βρίσκουν σπίτι ώστε να μην ξαναγυρίσουν στο δρόμο. Η προσπάθεια τεράστια. Το αποτέλεσμα; Τουλάχιστον 300 γάτες στειρωμένες σε αυτό το χρονικό διάστημα. Κάθε εβδομάδα γίνονται 8 με 10 στειρώσεις. Όσες γάτες χρειάζεται να μείνουν στο κτηνιατρείο μένουν εκεί. Οι υπόλοιπες, το χρονικό διάστημα της αποθεραπείας τους, μένουν στο σπίτι της κ. Κοντρατίεβα. Και, όπως είπαμε δεν είναι μόνο αυτό. Υπήρξαν ζώα που χρειάστηκαν δύσκολα χειρουργεία λόγω καρκίνων, λόγω φλεγμονών και άλλων αιτιών.

Οι κτηνίατροι του “Ζώων Μέριμνα” Γιάννα Κατιρτζόγλου και Αναστασία Περάκη με τη γατούλα Νίτσα

Στο πλευρό αυτών των εθελοντριών είναι κάποιοι εθελοντές που θέλουν να συνδράμουν στο έργο τους. Σημαντική επίσης βοήθεια έχουν δώσει η GAR (Greek Animal Rescue), η Lyn Purden (Friends of the Strays of Greece) και η Greek Cats Welfare Society, οι οποίες στηρίζουν αυτό το δύσκολο εγχείρημα, στους επίσης δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Με χρήματα, τροφές, φάρμακα, παιχνίδια και πολλά άλλα.
Τα έξοδά τους για όλο αυτό είναι πολλά. Είναι ελάχιστες για μια τέτοια περιοχή. Χρειάζονται φάρμακα, τροφές για τα ζωάκια, υλικό για να γίνουν οι στειρώσεις και τα χειρουργεία.
Έχουν όμως καταφέρει να περιορίσουν σημαντικά τον αριθμό των γάτων εκεί. Αυτό είναι πιο σημαντικό από όλα. Και συνεχίζουν.
Αν κάποιος θέλει να βοηθήσει σε όλο αυτό, μπορεί να κάνει μια συμβολική κατάθεση μέσω paypal https://www.paypal.com/pools/c/8qM6BvCAhR. Μπορεί όμως να προσφέρει και φάρμακα και τροφή για τα ζωάκια αυτά. Ή να υιοθετήσει ένα από αυτά. Εξίσου σημαντικό. Σε όλες τις περιπτώσεις ας μιλήσει μαζί τους μέσω της σελίδας τους στο Facebook Ζώων Μέριμνα ή Γιάννα Κοντρατιεβα. Εδώ θα δείτε και όλη αυτή την προσπάθειά τους. Και θα πούμε κάτι που το έχουμε ξαναπεί. Βοηθάμε τους εθελοντές να σώσουν ζώα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο