Τυφλός ζωγράφος φτιάχνει υπέροχα πορτρέτα σκύλων

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η ζωή του τυφλού Τεξανού ζωγράφου John Bramblitt https://bramblitt.com/ είναι ένα παράδειγμα ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Ο γεννημένος το 1971 στις Ηνωμένες Πολιτείες καλλιτέχνης χρησιμοποιεί την αφή αγγίζοντας με τα χέρια του τα χρώματα και στη συνέχεια, με τη διαίσθησή του, δημιουργεί σχήματα στον καμβά.

Ο Bramblitt ήρθε αντιμέτωπος με το πρόβλημα της όρασης από νεαρή ηλικία, όταν υπέφερε από επιληπτικές κρίσεις. Αν και πρόκειται για σπάνια αντίδραση, οι κρίσεις αυτές προκάλεσαν το 2011 την τύφλωσή του.

Από τότε χρησιμοποιεί την αφή αγγίζοντας με τα χέρια του τα χρώματα και στη συνέχεια η διαίσθησή του τον καθοδηγεί στη δημιουργία σχημάτων στον καμβά. Το αποτέλεσμά του είναι εντυπωσιακό και τα έργα του γεμάτα φωτεινά χρώματα και συναίσθημα.

Πριν χάσει το φως του συνήθιζε να δημιουργεί ελαιογραφίες με διάφορα θέματα αλλά το αγαπημένο του ήταν και παραμένουν τα πορτρέτα σκύλων: «Βασικά, αυτό που κάνω είναι να αντικαταστήσω ό,τι βλέπω με τα μάτια μου με την αίσθηση της αφής. Ζωγραφίζω για να αποδεχτώ αυτό που μου έχει συμβεί. Όλα τα σωληνάρια και τα μπουκάλια που έχω είναι για τυφλούς. Για τη μείξη χρησιμοποιώ συνταγή. Δηλαδή θα μετρήσω κάθε φορά την ποσότητα από το ένα και το άλλο χρώμα ώστε να δημιουργήσω το χρώμα που επιθυμώ. Δεν είναι πολύ διαφορετικό από το να ακολουθείς μια συνταγή για τούρτα», λέει ο ίδιος τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η τύφλωσή του έχει αλλάξει τις προοπτικές του για τη ζωή.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο