Το βλέμμα του καμένου αυτού σκύλου απαντάει στις ειδήσεις που λένε ότι ευτυχώς στη φωτιά δεν είχαμε θύματα

από Μυρτώ Τζώρτζου
3 σχόλια
11

Ίσως αν ο σκύλος της φωτογραφίας είχε φωνή να μας έλεγε καλύτερα τι σημαίνει φωτιά. Τι σημαίνει πανικός και αγωνία. Τι σημαίνει να καίγεσαι μόνος. Να καίγεσαι ζωντανός. Αλλά δεν έχει.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Η φωτιά, όπως γνωρίζουμε, ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας και κατέκαψε τα Γεράνεια Όρη. Πάνω από 55.000 στρέμματα έγιναν στάχτη ενώ πολλές κατοικίες υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Για αυτές τις ζημιές, για τις οποίες δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε θλίψη, ακούμε καθημερινά στα κανάλια. Ακούμε όμως και κάτι άλλο: “Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα”. Δεν θρηνήσαμε θύματα; Καταλαβαίνετε τι λέτε, συνάδελφοι δημοσιογράφοι;

Τα ζώα της καταστροφής; Τα ζώα της φωτιάς; Αυτά που κάηκαν ζωντανά, με το χειρότερο τρόπο; Αυτά που χαροπαλεύουν γεμάτα εγκαύματα; Εδώ δεν βλέπετε απώλειες; Δεν βλέπετε θύματα; Δεν βλέπετε όντα με ψυχή, που συναισθάνονται, που καταλαβαίνουν, που πονούν; Που θέλουν να ζήσουν όπως εμείς;

Είτε το θέλετε είτε όχι, όλες οι ζωές έχουν αξία. Και όλες οι ζωές είναι το ίδιο πολύτιμες. Ο πλανήτης είναι για όλους. Δεν είναι δικός μας, δεν είναι των ανθρώπων. Τον μοιραζόμαστε με τα ζώα. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια που ο άνθρωπος με τον αδιανόητο εγωισμό του δεν θέλει να καταλάβει. Δεν θέλει να παραδεχτεί. Δεν είναι το τσιφλίκι μας ο πλανήτης.

Το να καίγεσαι ζωντανός είναι ασύλληπτο. Και αυτό ισχύει για όλα τα ζωντανά πλάσματα είτε είναι άνθρωποι είτε ζώα.

Ίσως αν ο σκύλος της φωτογραφίας είχε φωνή να μας έλεγε τι σημαίνει φωτιά από την πλευρά του καμένου. Τα λόγια του θα ήταν όπως των ανθρώπων. Θα μας εξηγούσε τι σημαίνει πόνος. Πανικός και αγωνία. Τι σημαίνει να καίγεσαι. Αλλά δεν έχει φωνή. Το βλέμμα του τα λέει καλύτερα.

Και ναι, υπάρχουν θύματα αγαπητοί συνάδελφοι. Το ότι δεν τα βλέπετε δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Κάποια στιγμή πρέπει να εκπαιδευτούμε να τα βλέπουμε. Γιατί το ότι δεν τα βλέπετε είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού. Και απουσίας ενσυναίσθησης φυσικά.

👉🏻Εθελοντές πήγαν στις καμένες περιοχές να σώσουν ζώα- Εικόνες θλίψης 

👉🏻Πόνος και θλίψη: Τι είδαν οι εθελοντές που πήγαν στις περιοχές που κάηκαν

3 σχόλια
11

Διαβάστε επίσης

3 σχόλια

Δημητρούλα Σκουρδουμπή 23 Μαΐου, 2021 - 2:27 πμ

Εγωιστές και μικρόψυχοι!!Περιμένω την εκδίκηση της φύσης και ας είμαι μία από αυτούς που θα χαθεί!!Δεν μας αξίζει η αγάπη των ζώων!!

Reply
Αναστασία Ιωαννίδου 23 Μαΐου, 2021 - 2:48 μμ

Δεν τον αντέχω αυτόν τον πόνο!

Reply
Σμαράγδα Λουράντου 23 Μαΐου, 2021 - 3:07 μμ

από τις ειδήσεις δεν ακούς ολόκληρωμένες τις αλήθειες και τα γεγονότα Αυτά τα ζώα ήταν τα θύματα της πυρκαγιάς. Αν όμως βάζουν κάποιοι υπάνθρωποι το χέρι τους και κάνουν τα ζώα να υποφέρουν, εκεί δεν θα μπορούσα να εγγυηθώ για τίποτα. Θα αντιδρούσα πολύ άσχημα απέναντι σ’ αυτούς τους διεστραμμένους εγκληματίες

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο