Έρευνα: Βλέπουν όνειρα οι σκύλοι; Και αν ναι, τι βλέπουν στα όνειρά τους;

από Μυρτώ Τζώρτζου
Τι βλέπει άραγε ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου όταν πέφτει για ύπνο; Το έχετε ποτέ σκεφτεί; Ονειρεύεται; Ναι. Και, όχι μόνο ονειρεύεται, αλλά… αφιερώνεται και πάλι στον άνθρωπό του.
Η καθηγήτρια και κλινική ψυχολόγος Ντίρντρι Μπάρετ, σχετικά με τη θεωρία της Εξέλιξης στην Ιατρική Σχολή του Harvard, έχει δώσει απάντηση στο αν οι σκύλοι βλέπουν όνειρα και ποιο είναι το περιεχόμενο αυτών των ονείρων. Μετά από χρόνια έρευνας είναι πλέον σίγουρη.
Η Μπάρετ ισχυρίζεται ότι οι σκύλοι ονειρεύονται τους κηδεμόνες τους. Σύμφωνα με την ίδια, παρόλο που δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί με σιγουριά τι ακριβώς βλέπουν στον ύπνο τους, το συμπέρασμα είναι πως τα όνειρά τους τα αντλούν από την καθημερινότητά τους. “Οι άνθρωποι ονειρεύονται τα πράγματα που τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον μέσα στην ημέρα, αλλά πιο παραστατικά και λιγότερα λογικά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρούμε πως τα ζώα διαφέρουν.
Ο σκύλος βλέπει το πρόσωπο του αφεντικού του, το χαμόγελό του, τις στιγμές που έπαιζε μαζί του και ήταν ικανοποιημένος και χαρούμενος. Ο εγκέφαλος και των δύο πέφτει σε βαθιά ύπνωση και έχει περιόδους έντονης δραστηριότητας”, τόνισε η Μπάρετ, συμπληρώνοντας πως “αυτό αποδεικνύει πως οι σκύλοι είναι οι πιο πιστοί φίλοι μας”.
Από τη στιγμή που ο σκύλος είναι εξαιρετικά δεμένος με τους κηδεμόνες του, είναι πολύ πιθανό να ονειρεύεται το πρόσωπό τους, τη μυρωδιά τους. Επίσης τα περισσότερα θηλαστικά έχουν τα ίδια στάδια ύπνου με τον άνθρωπο, όπως αυτό όπου ο εγκέφαλος βυθίζεται σε βαθύ ύπνο και είναι λιγότερο ενεργός. Το στάδιο αυτό είναι γνωστό ως REM (με ταχείες οφθαλμικές κινήσεις). Ο REM ύπνος είναι “βαθύς” και σχετίζεται με την εμφάνιση των ονείρων, αφού στο 70-80% των αφυπνίσεων κατά τη φάση REM υπάρχει ανάμνηση ονείρων. Από την άλλη, οι γάτες φαίνεται σαν να κυνηγούν ποντίκια στα όνειρά τους”.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο