5 ιδιαίτερες ράτσες σκύλων με καταγωγή από την Ιαπωνία

από Μυρτώ Τζώρτζου
Oι Ιάπωνες είναι γνωστοί για την αγάπη τους στις γάτες. Τα ζώα αυτά έχουν περίοπτη θέση στην κουλτούρα της χώρας. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια η εμφάνιση δεκάδων cat-cafes έχει πάει την αγάπη τους αυτή σε άλλα επίπεδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θέλουν τους σκύλους. Υπάρχουν μάλιστα κάποιες ράτσες από την Ιαπωνία που θεωρούνται από τις πιο δημοφιλείς στον κόσμο.
Δείτε 5 από αυτές.
 1. Akita Inu
O σταρ των σκύλων στην Ιαπωνία είναι ο σκύλος Akita Inu ή αλλιώς Akita Ken. Τα μεγαλόσωμα αυτά σκυλιά πήραν το όνομά τους από τις ορεινές περιοχές της Βόρειας Ιαπωνίας. Πρόκειται για μια δυναμική, ανεξάρτητη και κυρίαρχη ράτσα που συνήθως είναι επιφυλακτική με τους ξένους. Για αυτό χρειάζεται και εκπαίδευση.
Το πιο δημοφιλές Akita της χώρας ήταν ο Χάτσικο, ο θρυλικός πιστός σκύλος που έζησε εκεί πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
 2. Shiba Inu
Η ράτσα αυτή θεωρείται “φυσικό μνημείο της Ιαπωνίας” και βρίσκεται σε προστασία από τη χώρα από το 1936. Χαρακτηριστικό αυτών των σκύλων είναι η εμμονή τους με την καθαριότητα, σε βαθμό που συχνά μπορεί να γλείφουν τα πόδια και τις πατούσες τους, σαν τις γάτες, προκειμένου να είναι καθαρά.
Το Shiba είναι λίγο πιο μικρό από το Akita, ευκίνητο με καλούς και δυνατούς μύες. Έχει λίγο ανεξάρτητο χαρακτήρα, πράγμα που μπορεί να δυσκολέψει τον κηδεμόνα του κατά την περίοδο της εκπαίδευσης. Από την αρχαία εποχή κυνηγούσε κάθε είδους και μεγέθους θήραμα. Έχει μεγάλο θάρρος και ανάγκη για σωματική άσκηση.
3. Ιαπωνικό Spitz
Το Ιαπωνικό Σπιτζ (Japanese Spitz) ανήκει στους μικρούς λευκούς σκύλους. Οι ρίζες της φυλής βρίσκονται στους πιο μακρύτριχους σκύλους του Βορρά που ήρθαν στην Ιαπωνία στις αρχές του 20ού αιώνα.
Έξυπνο, τολμηρό και ζωηρό, το Spitz έχει το χαρακτήρα όλων των λευκών φυλών. Προσαρμόζεται στη ζωή της πόλης και κοιμάται μέσα στο σπίτι. Το τρίχωμά του μαδάει και χρειάζεται συχνή περιποίηση. Έχει ανάγκη λίγης ποσότητας τροφής. Χρειάζεται εκπαίδευση και καθημερινά μέτρια άσκηση.
 4. Ιαπωνικό Spaniel
Τα μικρά αυτά σκυλιά με το μεγάλο πρόσωπο λέγονται και Chin Chin. Κάποιοι τα παρομοιάζουν με τις γάτες γιατί έχουν κάποιες συνήθειες που μοιάζουν με αυτές της γάτας. Είναι αξιολάτρευτα, ήσυχα και ζωηρά όταν πρέπει.
Το τρίχωμά τους είναι μεταξένιο, απαλό, μακρύ, άφθονο και μπορεί να έχει ελαφρύ κυματισμό. Το βασικό χρώμα είναι το λευκό με μαύρα ή κόκκινα σημάδια, συμμετρικά τοποθετημένα σε κεφάλι, αυτιά και σώμα.
 5. Shikoku
Το μεσαίου μεγέθους Shikoku προέρχεται από τις οροσειρές του νομού Κότσι του ομώνυμου νησιού της Ιαπωνίας. Το χρησιμοποιούσαν κυρίως για το κυνήγι ελαφιού και αγριογούρουνου στην ορεινή. Και αυτό είναι ένα από τα σκυλιά που έχουν αναγνωριστεί στην Ιαπωνία σαν «φυσικό μνημείο», καθώς είναι από τα πιο καθαρόαιμα σκυλιά της χώρας.
Επειδή είναι ιδιαίτερα ενεργητικό σκυλί, αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο σε έναν άνθρωπο με ίδιο χαρακτήρα. Είναι πολύ ενεργητικό και γρήγορο έξω, αλλά είναι ήρεμο και ήσυχο μέσα σε εσωτερικούς χώρους.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο