Τι συμβαίνει όταν δείτε τη γάτα σας να κάθεται μέσα στην αμμολεκάνη της;

από Μυρτώ Τζώρτζου
Oι γάτες είναι από τα πιο καθαρά ζώα και μανιώδεις με την καθαριότητά τους. Πόσες φορές δεν τις βλέπουμε καθημερινά να καλλωπίζονται και να καθαρίζουν τη γούνα τους; Συνέχεια. Για αυτό κάποιες συμπεριφορές που πάνε κόντρα στην πιο πάνω κατάσταση θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά. Όπως αν τις δείτε να κοιμούνται στην αμμολεκάνη τους. Κοιμούνται στην αμμολεκάνη; Ναι, και υπάρχουν λόγοι που μπορεί να το κάνουν αυτό. Καλό είναι λοιπόν να τους γνωρίζουμε ώστε να ξέρουμε πώς θα αντιδράσουμε. 4 είναι οι βασικοί:
Γιατί νιώθουν ασφάλεια
Ένας από τους λόγους που μπορεί μια γατούλα να επιλέξει τη λεκάνη της για να κοιμηθεί είναι για να νιώσει ασφαλής. Αν παρατηρήσετε στα καταφύγια, τα κτηνιατρεία ή τις πανσιόν, υπάρχουν γάτες που δεν πάνε ούτε βήμα πιο πέρα από τη λεκάνη τους. Η λεκάνη αυτή είναι κάτι οικείο και δικό τους. Τις γεμίζει ασφάλεια και νιώθουν καλά όταν βρίσκονται εκεί. Σε αυτούς τους χώρους τα ζώα είναι ιδιαίτερα στρεσαρισμένα και έχουν μεγάλη ανάγκη να νιώσουν ασφαλή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί όμως και στο σπίτι. Αν υπάρχουν παιδιά που κάνουν φασαρία, αν υπάρχουν σκυλιά ή άλλες γάτες που την κυνηγάνε, είναι πολύ πιθανό η γατούλα σας να στρεσαριστεί και να τη δείτε να κοιμάται στη λεκάνη της. Αν εντοπίσετε κάτι τέτοιο, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να της δημιουργήσετε ένα ασφαλές και ήσυχο μέρος να κάθεται, μια φωλίτσα.
Γιατί μπορεί να είναι άρρωστες
Ένας άλλος λόγος που μπορεί να κάνει τη γατούλα σας να κοιμάται πάνω στην αμμολεκάνη της μπορεί να έχει να κάνει με την υγεία της. Συνήθως είναι είτε μόλυνση του ουροποιητικού ή κάτι με τα νεφρά της. Αυτό είναι κάτι που το συνηθίζουν οι άρρωστες γάτες και συναντάται συχνά σε κλινικές ζώων. Φυσικά δεν θα πρέπει να το αφήσετε έτσι. Η επίσκεψη στον κτηνίατρο σε αυτήν την περίπτωση εκτός του ότι επιβάλλεται πρέπει να είναι και άμεση.
Γιατί θέλουν να προστατευτούν
Αν στο σπίτι σας ζουν περισσότερες από μια γατούλες, τότε ενδέχεται η γάτα που κοιμάται μέσα στη λεκάνη της να θέλει να την προστατέψει από τις άλλες γάτες. Έχουμε πολλές φορές πει ότι η τουαλέτα της γάτας είναι κάτι ιερό και καμιά γάτα δεν κάνει συμβιβασμούς με αυτό. Για αυτό θα πρέπει να έχετε και άλλες λεκάνες -ανάλογα τις γάτες- ώστε καμιά να μη νιώσει ανασφάλεια πάνω σε αυτό το θέμα.
Γιατί μπορεί να βρίσκονται σε εγκυμοσύνη    
Αν η γατούλα σας δεν είναι στειρωμένη, ενδέχεται να κοιμάται μέσα στη λεκάνη της επειδή είναι έγκυος. Και όμως, είναι πιθανόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο λόγος είναι απλός. Αν δεν υπάρχει εκεί κοντά κάποιο ασφαλές μέρος για να γεννήσει, θα επιλέξει τη σιγουριά και την…οικειότητα της αμμοδόχου της για αυτό.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο