Ουκρανία: Εθελόντρια πήγε να ταΐσει ζώα σε καταφύγιο που ήταν νηστικά 3 μέρες και σκοτώθηκε από ρωσικά πυρά

από Μυρτώ Τζώρτζου
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με τις εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου να μας ματώνουν στην κυριολεξία την καρδιά. Αυτό που θα θέλουμε όσο τίποτα άλλο είναι να δοθεί ένα τέλος σε όλο αυτό. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν ξεκινήσει, χωρίς όμως μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα.
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η Ρωσία αξιώνει από την Ουκρανία τέσσερις όρους για το τέλος των εχθροπραξιών: Να σταματήσει η Ουκρανία τη στρατιωτική της δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις “αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ” ως ανεξάρτητα εδάφη.
«Πραγματικά ολοκληρώνουμε την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Θα την τελειώσουμε. Αλλά το βασικό είναι να σταματήσει η Ουκρανία τη στρατιωτική της δράση. Να σταματήσουν τη στρατιωτική τους δράση και τότε ουδείς θα πυροβολεί», ανέφερε ο Πεσκόφ.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στόχευε αμάχους στην επίθεση. Ο επίσημος όμως μέχρι τώρα απολογισμός των νεκρών αμάχων των Ηνωμένων Εθνών είναι 364, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 20 παιδιά, αν και οι αξιωματούχοι λένε ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανώς μεγαλύτερος.
Μια από τις αμάχους που έχασαν τη ζωή τους αυτές τις μέρες είναι η 26χρονη Anastasiia Yalanskaya, η οποία σκοτώθηκε από ρωσικά πυρά μέσα στο αυτοκίνητό της καθώς επέστρεφε από ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων, έξω από το Κίεβο. Είχε πάει εκεί για ταΐσει τα ζώα.
Τα ζώα των καταφυγίων στην Ουκρανία, μετά από τόσες μέρες βομβαρδισμών, είχαν μείνει χωρίς τροφή και περίθαλψη. Οι εθελοντές έκαναν καθημερινά έκκληση για βοήθεια. Πολλά καταφύγια έμειναν χωρίς φως και χωρίς ίντερνετ, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι εκεί να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με τους άλλους ώστε να ζητήσουν βοήθεια.
Η Anastasiia Yalanskaya, χωρίς να σκεφτεί, αποφάσισε να πάει με το αυτοκίνητό σε ένα καταφύγιο στα περίχωρα του Κιέβου. Το καταφύγιο ήταν στην πόλη Bucha, κοντά στο Irpin, μια πόλη στο στόχαστρο του ρωσικού βομβαρδισμού. Τα ζώα εκεί ήταν χωρίς φαγητό για τρεις ημέρες.
Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram, που έγινε λίγες ώρες πριν το θάνατό της, τη δείχνει να κάθεται στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου χαμογελώντας και έχοντας σακούλες με τροφές για σκύλους. Μαζί της ήταν 2 ακόμα εθελοντές. Επιστρέφοντας από το καταφύγιο και οι τρεις πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από ρωσικά στρατεύματα. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν βρέθηκε γεμάτο σφαίρες.
Η Yalanskaya γεννήθηκε στο Κίεβο και εργαζόταν σε μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, την DataRobot. Ο πρώην σύζυγός της, Yevhen Yalanskyi από τη Σρι Λάνκα, κάνει λόγο για έναν άνθρωπο με τεράστια καρδιά που βοηθούσε όσους είχαν ανάγκη. Εκείνες μάλιστα τις μέρες είχε επισκεφτεί και ένα νηπιαγωγείο στο Brovary όπου τα παιδιά είχαν και εκεί ξεμείνει από φαγητό αλλά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Ο Yalanskyi είναι συντετριμμένος. Της έλεγε συνέχεια να προσέχει αλλά δεν τον άκουγε. Ήθελε να πηγαίνει να βοηθάει ρισκάροντας τη ζωή της. Της είχε πει να φύγουν και εκείνη έλεγε ότι σύντομα θα έχουν ειρήνη. Και επιθυμούσε να παραμείνει εκεί. Αγαπούσε πολύ τα ζώα και ήταν εθελόντρια σε καταφύγια.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο