Για τη Χασίγια, το λευκό πανέμορφο τιγράκι των σκουπιδιών, που έζησε μόνο 4 μήνες

από Μυρτώ Τζώρτζου
Αττικό Πάρκο

Το λευκό τιγράκι, η Χασίγια, έφυγε από τη ζωή καθώς οδηγήθηκε σε ευθανασία. Και βρίσκεται πλέον ελεύθερη να τρέχει σε άλλα μέρη και σε άλλους κόσμους, σίγουρα καλύτερους από το δικό μας.

Η 4 μηνών Χασίγια, με τα χαρακτηριστικά μπλε μάτια, βρέθηκε πριν από 6 περίπου εβδομάδες έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα, πεταμένη δίπλα από τα σκουπίδια. Αυτός που την πέταξε το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου τη θεώρησε σκουπίδι και θέλησε να την ξεφορτωθεί. Τη βρήκαν οι άνθρωποι της καθαριότητας του δήμου. Ήταν ανάπηρη από τη μέση και κάτω. Αυτός που την πέταξε έφυγε σαν κύριος. Οι κάμερες μάθαμε ότι δεν έδειξαν κάτι.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος και γιατί την είχε μέχρι τώρα. Από πού την πήρε και από ποιους. Μπορεί να αγοράστηκε για να διακοσμεί βίλες ανθρώπων που δεν δίνουν δεκάρα για τη φύση και τα ζώα. Μπορεί να αγοράστηκε από τσίρκο.

Δεν ξέρουμε πώς της φερόταν, τι μπορεί να την έκανε. Το παράνομο λαθρεμπόριο άγριας ζωής ανθεί και οι διακινητές σπάνια πιάνονται. Και μιλάμε για μια μπίζνα με κέρδη που δεν τα βάζει ο νους.

Η πανέμορφη Χασίγια αφέθηκε στα χέρια δωδεκαμελούς ομάδας κτηνιάτρων υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, οι οποίοι αποτέλεσαν την «Ομάδα Εργασίας» που συστήθηκε από το υπουργείο. Η κατάσταση της υγείας της ήταν πολύ κακή. Αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Τα γενετικά προβλήματά της ήταν τεράστια και μη αναστρέψιμα. Στις ακτινογραφίες που της έκαναν διαπίστωσαν πως μέρος από τα κόκαλά της δεν φαίνονταν, ήταν ανύπαρκτα.

Και το πανηγύρι στα social media ξεκίνησε. Δεν θέλει και πολύ. Ο καθένας είχε μια γνώμη. Η Χασίγια ήταν το πρώτο θέμα για 6 εβδομάδες. Επικοινωνιακά παιχνίδια ακόμα και από ανθρώπους του φιλοζωικού χώρου πάνω σε ένα πλάσμα που υπέφερε.

Οι πληροφορίες που είχαμε ήταν αντιφατικές. Είπαμε, ο καθένας είχε μια γνώμη. Να γίνει ευθανασία; Να μη γίνει. Να πάει στο εξωτερικό μήπως έχει ελπίδα; Να μην πάει. Τι απάντησαν τα κέντρα εκτός Ελλάδας στα οποία απευθύνθηκαν οι κτηνίατροι; Να γίνει ευθανασία μάθαμε. Και γιατί δεν την έκαναν από την πρώτη στιγμή αφού ήδη ήξεραν ότι δεν μπορεί να ζήσει; Και άφηναν το ζώο να υποφέρει;

Και ο καιρός περνούσε. Και το τιγράκι ζούσε με φριχτούς πόνους. Και τα επικοινωνιακά παιχνίδια όλων συνεχίζονταν. Κάθε μέρα και μια νέα είδηση. Όλοι ειδήμονες, όλοι με άποψη.

Τελικά τα πανέμορφα μάτια της Χασίγια έκλεισαν για πάντα μετά από τόσες εβδομάδες ταλαιπωρίας. Το ζώο οδηγήθηκε σε ευθανασία. Έζησε μόνο 4 μήνες. Τόσο της επέτρεψε ο άνθρωπος.

Αναρωτιέμαι αν αγάπησε πραγματικά κανείς αυτό το υπέροχο πλάσμα, το οποίο δείχνει την απληστία του ανθρώπου που βιάζει καθημερινά τη φύση και τα ζώα.

Η Χασίγια δεν ήταν για εδώ. Η θέση της ήταν στο φυσικό της περιβάλλον. Εκεί θα ζούσε ευτυχισμένη. Και όχι δίπλα στον άνθρωπο. Όχι σε πάρκο. Όχι σε τσίρκο. Όχι σε κλουβί.

Και αυτός που την πέταξε; Αυτός θα συνεχίσει με μια άλλη Χασίγια κάτω από τη μύτη των αρχών.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Αττικό Πάρκο

Διαβάστε επίσης

1 σχόλιο

Αριάδνη Παπαδόπουλου 11 Απριλίου, 2023 - 9:36 μμ

Με πατέρα κτηνίατρο και με συζητήσεις με τον κτηνίατρο των ζώων μου η ευθανασία είναι κάτι που οι σωστοί κτηνίατροι δεν αποφασίζουν ως λύση αβίαστα.
Κανείς δεν βγήκε επίσημα να δηλώσει την κατάσταση του ζώου. Οι εικασίες είναι εύλογες όταν δεν υπάρχουν τα τεκμήρια.
Πάντως και το εμπόριο θα συνεχίσει και τα ζώα όποια και εάν είναι αυτά θα υπομένουν το τέλος τους καλό ή κακό.

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο