Για τον κυρ Αλέκο της Θεσσαλονίκης- Που έζησε όλη του τη ζωή στο δρόμο όπου και πέθανε

από Μυρτώ Τζώρτζου
Αφορμή για να γράψουμε τα παρακάτω είναι μια ανάρτηση του Φιλοζωικού Σωματείου Noiazomai -Animal Rescue Thessaloniki Greece -Φιλοζωική Οργάνωση Θεσ/νίκης για έναν αδέσποτο σκυλάκο της πόλης της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους, που πέθανε. Για τον κυρ Αλέκο ή Σούρτα, όπως τον έλεγαν.
Ο κυρ Αλέκος ζούσε αδέσποτος όλη του τη ζωή στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Τον γνώριζαν και τον φρόντιζαν όπως μπορούσαν. Δεν μπορείς να κάνεις άλλωστε πολλά για ένα ζώο που το σπίτι του είναι ο δρόμος. Φαγητό, νερό και ίσως κάποια θεραπεία, αν χρειαστεί. Και αγάπη. Οι άνθρωποι που τον ήξεραν τον αγαπούσαν και του το έδειχναν.

Ο κυρ Αλέκος πήγαινε στους Aristoeteli Bitsani-Tsimiski και στην είσοδο που ήταν το Κοσμοράδιο 95,1/Cosmoradio 95,1. Τα παιδιά από το Κοσμοράδιο τον έβαζαν μέσα. Όμως εκείνος, μετά από λίγο, ήθελε να φύγει, εξού και το παρατσούκλι Σούρτας.

Όμως όλα αυτά τα χρόνια είχε και άλλους ανθρώπους δίπλα του. Τους ανθρώπους του πολύ όμορφου καφέ μπαρ “Άνωθεν”,”Anothen Cafe Bar “, στην Καρόλου Ντιλ. Ο σκυλάκος σχεδόν όλα τα βράδια κοιμόταν μέσα στο μαγαζί. Τον άφηναν εκεί και του άνοιγαν το πρωί. Ξάπλωνε μέσα στο καφέ. Είχαν επίσης αναλάβει να του δίνουν φάρμακα για την αρθρίτιδα και φυσικά τον τάιζαν. Ένας από τους ιδιοκτήτες τον είχε βαφτίσει Σούρτα, από το σούρτα φέρτα.

Πολλές φορές ο Σουρτάκος- κυρ Αλέκος πήγαινε λίγο πιο πάνω από εκεί που βρισκόταν το καφέ, στο δεύτερο όροφο και κοιμόταν στο διαμέρισμα των ιδιοκτητών του καφέ, όσο έμεναν στην ίδια οικοδομή.  Αξίζει να πούμε ότι το το μπαρ ” Άνωθεν”, “Anothen Cafe Bar “, είναι από τα καφέ που επιτρέπεται να μπουν σκυλάκια. Και εκτός από αυτό οι άνθρωποί του έχουν στη φροντίδα τους και γύρω στα 15 αδέσποτα γατάκια που ζουν στον ακάλυπτο.

Το Νοέμβριο που μας πέρασε ο σκυλάκος μεταφέρθηκε σε κτηνίατρο για προληπτικές εξετάσεις. Έγιναν, όπως αναφέρει το σωματείο Noiazomai βιοχημικές εξετάσεις, γενική αίματος, αυτάκια και καρδούλα και τετραπλό τεστ για λοιμώδη νοσήματα. Δυστυχώς είχε βρεθεί θετικός στη Λεισμανίαση. Και μαζί με τα ποδαράκια του που τον πονούσαν και τον ταλαιπωρούσαν αλλά και τη λεκάνη του έκαναν δύσκολη την επιβίωσή του έξω.

Έτσι οι εθελοντές έκαναν εκκλήσεις να βρεθεί ένα σπίτι για αυτόν. Ήταν ένα υπέροχο πλάσμα, ένα γλυκύτατο παππουδάκι. Μασκότ εκεί που τον ήξεραν όλοι και χαίρονταν να τον συναντούν.

Δύσκολο να βρει σπίτι ένα μεγάλο σε ηλικία ζώο. Ελάχιστα βρίσκουν. Το γνωρίζουμε αυτό.  Δεν βρήκε παρά τις εκκλήσεις. Και αυτές τις μέρες δυστυχώς πέθανε.

Οι άνθρωποι που τον αγάπησαν γράφουν: Στο δρόμο που ξεκίνησες να πας μη φοβηθείς. Άγγελοι θα σε βάλουν στα φτερά τους να είναι το φευγιό σου λιγότερο μοναχικό ….💔Καλό ταξίδι κυρ Αλέκο.

Ναι, η ιστορία του κυρ Αλέκου είναι μια συνηθισμένη ιστορία. Μια ιστορία ενός αδέσποτου που πέθανε εκεί που έζησε όλη του τη ζωή, στο δρόμο. Δυστυχώς ο δρόμος είναι δρόμος και τις περισσότερες φορές βρίσκεται κάποιος που θα κάνει κακό. Ο κυρ Αλέκος στάθηκε τυχερός.

Όμως κανένα πλάσμα δεν πρέπει να πεθαίνει στο δρόμο. Κανένα πλάσμα δεν πρέπει να ζει στο δρόμο. Αντιμέτωπο με τις καιρικές συνθήκες και αντιμέτωπο με τη σκληρότητα των ανθρώπων. Αυτό κυρίως. Γιατί μπορεί ο σκυλάκος αυτός να στάθηκε τυχερός, όπως είπαμε πιο πάνω, και να μην πήγε από το χέρι κάποιου, όμως ανά πάσα στιγμή κινδύνευε. Όσο και να τον αγαπούσαν και να τον φρόντιζαν, ο κίνδυνος υπήρχε.

Οι άνθρωποι των φιλοζωικών ξεπερνούν τον εαυτό τους. Κάνουν τόσα πολλά που δεν έχουν οι ίδιοι ζωή. Τη ζωή τους την έχουν αφιερώσει στα ζώα. Και είναι λίγοι. Συνήθως μια χούφτα άνθρωποι καλούνται στα αμέτρητα περιστατικά που προκύπτουν. Είναι αδύνατον να τα βγάλουν πέρα με όλα.

Τα αδέσποτα είναι ευθύνη όλων μας. Δεν φύτρωσαν μια μέρα στο δρόμο. Είναι ζώα που κάποιος παράτησε ή ζώα από γέννες επίσης παρατημένων ζώων. Δεν επέλεξαν τα ίδια τη ζωή που κάνουν. Τους την επιβάλαμε.

Το λάθος που κάνουμε πολλοί είναι ότι νομίζουμε ότι τα αδέσποτα που κάποιοι φροντίζουν δεν έχουν ανάγκη. Εδώ είναι το λάθος. Έχουν. Και μάλιστα πολύ μεγάλη. Ιδίως τα ηλικιωμένα. Χρειάζονται και αυτά μια ζεστή γωνιά να ζήσουν και να πεθάνουν ήσυχα, με αγάπη γύρω τους. Και όχι να πεθάνουν στο δρόμο. Χρειάζονται προστασία. Χρειάζονται περίθαλψη. Έλεγχο στο τι τρώνε.

Ο γλυκός και καλόψυχος κυρ Αλέκος, το τονίζουμε, μπορεί να στάθηκε τυχερός. Είχε κα τους ανθρώπους του που τον φρόντιζαν. Πόσα όμως στέκονται τυχερά και ζουν πολλά χρόνια στο δρόμο; Ελάχιστα.

Το έχουμε ξαναπεί. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος που αποφασίζει να υιοθετήσει ένα αδέσποτο είναι να αφιερώσει λίγα λεπτά για να το βρει. Δεν χρειάζεται περισσότερο. Απλά να κατέβει κάτω από το σπίτι του και να βγει στο δρόμο. Εκεί θα βρει θησαυρούς. Και να γυρίσει πίσω με έναν από αυτούς. Μη σκεφτεί το χρώμα, την ηλικία, το μέγεθος, και ό,τι άλλα χαζά σκεφτόμαστε για να ικανοποιήσουμε το εγώ μας. Απλά βγαίνουμε έξω από το σπίτι μας και σώζουμε μια ψυχή. Όταν μάλιστα αυτή η ψυχή είναι και μεγάλη σε ηλικία, τότε η υιοθεσία τους είναι υπέρτατη πράξη φιλοζωίας.

Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Διαβάστε επίσης

1 σχόλιο

Φρόσω 4 Απριλίου, 2022 - 10:42 πμ

Καλό σκυλοπαραδεισο ψυχή μου!

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο