Καύσωνας: Δείτε γιατί ένας σκύλος σε κλειστό αυτοκίνητο μπορεί να πεθάνει σε 6 λεπτά

από Μυρτώ Τζώρτζου

Πριν από κάποια χρόνια το δικαστήριο επέβαλε ποινή 500 ευρώ σε έναν κηδεμόνα σκύλου, στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας, ο οποίος είχε αφήσει το ζώο του κλεισμένο στο αυτοκίνητο ενώ έκανε αφόρητη ζέστη. Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από περαστικό που το κατήγγειλε στις αρμόδιες αρχές της Καβάλας. Και τιμωρήθηκε όπως προβλέπεται από το νόμο.

Οι περισσότεροι που αφήνουν τα κατοικίδιά τους στο αυτοκίνητο και φεύγουν για κάποια δουλειά το κάνουν, όπως λένε, για λίγο. Αυτό όμως που θα πρέπει να ξέρουμε είναι ότι δεν υπάρχει λίγο. Ένα ζώο, σύμφωνα με τους οργανισμούς υγείας, μπορεί μια ζεστή μέρα να χάσει τη ζωή του ακόμα και αν μείνει μόνο 6 λεπτά μέσα σε αυτοκίνητο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί ακόμα και αν αφήσουμε λίγο ανοιχτά τα παράθυρα ή αν έχουμε παρκάρει σε ίσκιο.

Το βασικότερο από όλα είναι να κατανοήσουμε το τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα ενός σκύλου όταν αυτός εκτίθεται σε πολλή ζέστη.

Μια μέρα που η θερμοκρασία έξω, για παράδειγμα, είναι 22 βαθμούς Κελσίου, μέσα σε ένα κλειστό αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει τους 47 βαθμούς. Από τους 41 βαθμούς και πάνω η πιθανότητα θερμοπληξίας στο ζώο είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Το δε 50% των σκύλων που παθαίνουν θερμοπληξία δεν καταφέρνει να επιβιώσει. Καταλαβαίνουμε λοιπόν τι μπορεί να συμβεί σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες που έχουμε αυτές τις μέρες στη χώρα μας.

Ένα άλλο σημαντικό είναι ότι κάποιες ράτσες είναι πιο επιρρεπείς στη θερμοπληξία από ό,τι άλλες, όπως τα μπουλντόγκ και τα μπόξερ. Όλες οι βραχυκέφαλες ράτσες σκύλων έχουν δυσκολία στην αναπνοή και υποφέρουν πολύ τις ζεστές μέρες.

Σε αντίθεση με εμάς οι σκύλοι δεν μπορούν να ιδρώσουν. Έχουν λίγους ιδρωτοποιούς αδένες στις πατούσες τους. Για το λόγο αυτό, προκειμένου να αποβάλλουν θερμότητα και να ανταπεξέλθουν σε περιβάλλοντα θερμά και υγρά χωρίς να πάθουν θερμοπληξία, αναγκάζονται να αναπνέουν γρήγορα, βγάζοντας ζεστό αέρα από τα πνευμόνια και βάζοντας δροσερό από το περιβάλλον. Σε περίπτωση που η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή, τα σκυλιά χρειάζονται σκιά και δροσερά σημεία ώστε να αποβάλλουν θερμότητα. Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει αρχίζουν οι λειτουργίες του σώματος να μπλοκάρουν.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι υπερβολική δίψα, πολλά σάλια, γρήγορο και έντονο λαχάνιασμα, αδυναμία του ζώου να σταθεί στα πόδια του, μαύρη γλώσσα, γρήγορος καρδιακός παλμός, πυρετός, εμετός. Η υπερβολική ζέστη μπορεί επίσης να προκαλέσει και εγκεφαλική βλάβη αλλά και συσσώρευση νερού στους πνεύμονες με αποτέλεσμα να καταστραφεί το συκώτι.

Μερικοί θεωρούν ότι είναι εντάξει να αφήσουν το σκύλο στο αυτοκίνητο με τα παράθυρα ελαφρώς ανοιχτά. Αυτό δεν βοηθάει στην πραγματικότητα. Αφήνοντας τα παράθυρα ανοιχτά έχει ελάχιστη διαφορά στη θερμοκρασία και το ζώο θα υποφέρει, όπως και να έχει.

📛Μη βάλετε, σε καμιά περίπτωση, σε κίνδυνο τη ζωή του καλύτερου φίλου σας.

Τι πρέπει να κάνουμε:

👉🏻Αν δείτε ένα ζωάκι μέσα σε κλειστό αυτοκίνητο, αναζητήστε αρχικά τον κηδεμόνα του. Έπειτα και χωρίς να περάσει ώρα τηλεφωνήστε στην αστυνομία.

👉🏻Αν εσείς έχετε σκύλο, μια ζεστή μέρα δεν θα πρέπει να τον πάρετε μαζί σας στο αυτοκίνητο. Αφήστε τον καλύτερα σπίτι με αρκετό δροσερό πόσιμο νερό.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

👉Αν παρατηρήσουμε τέτοια συμπτώματα, πρέπει να δροσίσουμε αμέσως το σκύλο και να φροντίσουμε να ρίξουμε την υψηλή θερμοκρασία του.

👉Τον μεταφέρουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος. Αν διαθέτουμε ανεμιστήρα, τον χρησιμοποιούμε. Τον βρέχουμε με δροσερό νερό.
👉Μπορούμε να τον βάλουμε σε δροσερό νερό (στην μπανιέρα ή και στη θάλασσα).

👉Του δίνουμε να πιει (μόνο αν διατηρεί τις αισθήσεις του) δροσερό νερό σε μέτριες ποσότητες και όσο συχνά θέλει.

👉Φροντίζουμε να τον πάμε αμέσως στον κτηνίατρο.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο