9 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τους σκύλους-στρατιώτες

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ο σκύλος εκτός από φίλος και σύντροφος του ανθρώπου στην καθημερινή του ζωή υπήρξε-και συνεχίζει να είναι- και βοηθός του στους πολέμους. Ένας στην κυριολεξία ατρόμητος πολεμιστής, ένας γενναίος στρατιώτης που με την κατάλληλη εκπαίδευση ρίχνεται στη μάχη δείχνοντας αυτοθυσία και πίστη σε αυτό που κάνει.

Πολλές είναι οι γνωστές ιστορίες με τετράποδους πολεμιστές, οι οποίοι έχουν επίσημα βραβευτεί από τα κράτη για τα οποία πολέμησαν και πολλές επίσης είναι οι εικόνες από τα πεδία των μαχών στις οποίες φαίνονται αυτοί οι τετράποδοι ήρωες. Τι είναι όμως ο σκύλοι του πολέμου ή όπως αλλιώς τους λένε οι σκύλοι-στρατιώτες;

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτούς, σας παραθέτουμε 9 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε.

  1. Σκύλοι έχουν πολεμήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε όλες τις μεγάλες μάχες.  

Δεν υπάρχει μεγάλη μάχη στην οποία να συμμετείχε η Αμερική που να μην πήραν μέρος σκύλοι-στρατιώτες. O πιο γνωστός σκύλος-στρατιώτης ήταν ο Sergeant Stubby, ένα pit bull terrier, το οποίο υπηρέτησε για 17 μήνες στον αμερικανικό στρατό στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πήρε μέρος σε 17 μάχες και έφτασε μέχρι το βαθμό του λοχία. Μερικά από τα κατορθώματά του ήταν να μεταφέρει με επιτυχία μηνύματα μέσα από πυρά, να βρίσκει τραυματισμένους, να κάθεται μαζί τους μέχρι να έρθει βοήθεια. Πέθανε τον Απρίλιο του 1926 από γηρατειά. Ο Stubby παραμένει ακόμα και σήμερα σύμβολο γενναιότητας και ηρωισμού.

2. Εκπαιδεύονται στο να εντοπίζουν βόμβες, ναρκωτικά και διάφορα ίχνη αλλά και στο να επιτίθενται στον εχθρό.

Σήμερα στην Αμερική είναι εκπαιδευμένα και έτοιμα για πόλεμο πάνω από 1000 σκυλιά (και 2,500 σε όλον τον κόσμο). Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται προσαρμόζονται ανάλογα με τις ικανότητες του κάθε ζώου. Οι γερμανικοί ποιμενικοί και τα λαμπραντόρ μπορούν να ανιχνεύσουν βόμβες, αέρια, όπλα, αλλά και ναρκωτικά καλύτερα από οτιδήποτε άλλο έχει στη διάθεσή του ο στρατός.

3. Τ0 85% αυτών των σκύλων είναι από τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Παρόλο που το 85% αυτών των σκύλων είναι από τη Γερμανία και την Ολλανδία, ο αμερικανικός στρατός ευελπιστεί ότι τα επόμενα χρόνια οι σκύλοι-στρατιώτες που θα προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνουν πολύ περισσότεροι.

4. Οι σκύλοι αυτοί είναι πολύτιμοι, όχι μόνο για τις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με τον Louis Robinson, συνταξιούχο χειριστή ενός K9 σκύλου, ένας καλά εκπαιδευμένος σκύλος στον εντοπισμό βομβών στοιχίζει πάνω από 150,000 δολάρια. Στην πραγματικότητα όμως η αξία αυτών των σκύλων είναι ανεκτίμητη. Με ένα ποσοστό επιτυχίας στην ανεύρεση βομβών που αγγίζει το 98%, τα ζώα αυτά δίνουν μια μεγάλη σιγουριά στους στρατιώτες, κάτι που είναι το πιο σημαντικό σε μια μάχη.

5. Μόνο το 50% των εκπαιδευμένων σκύλων περνούν όλη την εκπαίδευσή τους.

Τα σκυλιά- στρατιώτες δεν επιλέγονται μόνο με βάση τη ράτσα τους ή την ικανότητά τους να εντοπίζουν πράγματα. Χρειάζεται να έχουν και άλλα προτερήματα που να τα κάνουν ικανά για να ριχθούν στη μάχη. Πρέπει να είναι απολύτως υγιή και να έχουν όρεξη και ενέργεια. Να μπορούν να επιτεθούν όταν υπάρχει ανάγκη. Οι εκπαιδευτές χρησιμοποιούν τα Kongs, γνωστά παιχνίδια που αντιπροσωπεύουν τις βόμβες, τα οποία κρύβουν σε διάφορα μέρη ώστε να τα βρουν οι σκύλοι.

Στην πραγματικότητα μόνο ο ένας στους δυο σκύλους καταφέρνει να τελειώσει με επιτυχία όλη την εκπαίδευσή του. Αυτό συμβαίνει λόγω του αυξημένου στρες που έχουν πολλά ζώα και που τα κάνει συχνά να αντιδράσουν άσχημα, όπως, για παράδειγμα, να δαγκώσουν τον εκπαιδευτή τους. Τα σκυλιά που περνούν την εκπαίδευση είναι ζώα που έχουν τα απαραίτητα επίπεδα επιθετικότητας και ενθουσιασμού. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

6. Δεν είναι όλα τα σκυλιά-στρατιώτες Γερμανικοί Ποιμενικοί.

Όταν μιλάμε για σκυλιά- στρατιώτες στο μυαλό μας έρχονται οι Γερμανικοί Ποιμενικοί. Όμως δεν είναι μόνο αυτή η ράτσα που εκπαιδεύεται για τους πολέμους. Υπάρχουν και άλλες όπως τα λαμπραντόρ ριτρίβερ που είναι σκυλιά ιδιαίτερα εκπαιδεύσιμα. Η ελίτ του αμερικανικού ναυτικού χρησιμοποιεί τα Βέλγικα Μαλινουά, που είναι μια συγγενική ράτσα με τα Γερμανικά Ποιμενικά, αλλά πιο μικρόσωμη. Τα σκυλιά αυτά έχουν 40 φορές καλύτερη όσφρηση από τον άνθρωπο και χρησιμοποιούνται σε πτώσεις με αλεξίπτωτο αλλά και άλλες δύσκολες αποστολές. Ένα τέτοιο σκυλί, ο Cairo, πήρε μέρος στην έφοδο του αμερικανικού στρατού στο κρησφύγετο του Osama Bin Laden το 2013.

7. Παθαίνουν και αυτά PTSD (σύνδρομο μετατραυματικού στρες)

Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους έτσι και οι σκύλοι του πολέμου συχνά πάσχουν από σύνδρομο μετατραυματικού στρες. Ο Gunner, ένας σκύλος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που ανίχνευε βόμβες, σε κάποια αποστολή έγινε τόσο απρόβλεπτος και νευρικός που “παύτηκε” των καθηκόντων του. Μετά από λίγο καιρό υιοθετήθηκε από την οικογένεια του Jason Dunham, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια μάχη κοντά στα σύνορα της Συρίας, το 2004. Οι Dunham και ο Gunner προσπαθούν μαζί να γιατρέψουν τις πληγές του πολέμου. Υπάρχουν αμέτρητες παρόμοιες ιστορίες.

8. Θρηνούν και αυτοί το θάνατο του ανθρώπου με τον οποίο πάνε μαζί στον πόλεμο.  

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των σκύλων που δυσκολεύτηκαν να ξεπεράσουν το θάνατο του χειριστή τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο σκύλος με το όνομα Sirius, ο χειριστής του οποίου, ο στρατιώτης Joshua Ashley, σκοτώθηκε σε μάχη στο Αφγανιστάν. Ο Sirius τον πρώτο καιρό δεν υπάκουε καθόλου στις εντολές του νέου του χειριστή λόγω του άγχους και της θλίψης του. Και αυτή δεν είναι η μόνη ιστορία.

9. Μέχρι το Νοέμβριο του 2000, τα σκυλιά- στρατιώτες όταν τελείωναν τα χρόνια της δράσης τους, οδηγούνταν σε ευθανασία ή εγκαταλείπονταν.  

Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Ο λόγος ήταν γιατί πίστευαν ότι αυτοί οι σκύλοι δεν μπορούν μετά τις μάχες να ζήσουν φυσιολογικά. Έτσι οι τετράποδοι αυτοί ήρωες είτε εγκαταλείπονταν σε κάποιο καταφύγιο είτε οδηγούνταν σε ευθανασία.

Το 2000 ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Bill Clinton πέρασε ένα σημαντικό νόμο, τον Robby’s Law, όπου επέτρεπε στους ίδιους τους χειριστές ή στις οικογένειές τους να υιοθετήσουν αυτά τα σκυλιά.

Σήμερα οργανισμοί όπως ο Saveavet.org βοηθούν αυτά τα σκυλιά να βρουν την κατάλληλη οικογένεια ώστε να ζήσουν ευτυχισμένα το υπόλοιπο της ζωής τους, όπως ακριβώς ένας ήρωας. Και ευτυχώς υπάρχουν πολλοί που θέλουν να ανοίξουν το σπίτι τους σε έναν τέτοιον ήρωα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο