petpet.newsΠΕΡΙΟΔΙΚΟ10 ράτσες σκύλων με καταγωγή από τη Μ. Βρετανία

Σκυλοπαρέες

10 ράτσες σκύλων με καταγωγή από τη Μ. Βρετανία

Ποια είναι τα μυστικά της καθεμιάς

Η Μεγάλη Βρετανία είναι ο τόπος καταγωγής μερικών από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς ράτσες σκύλων. Δείτε 10 από αυτές και μάθετε τα μυστικά τους.

Beagle, ο ιχνηλάτης

Το Μπιγκλ είναι μια αγγλική ράτσα ιχνηλατών για την οποία υπάρχουν αναφορές από τον τρίτο αιώνα. Ήταν αγαπημένο σκυλί στην αυλή του Ερρίκου του Η’ και της Ελισάβετ της Α’. Το χρησιμοποιούσαν για κυνήγι λαγών, ελαφιών, αγριογούρουνων. Τα αυτιά του είναι χαρακτηριστικά καθώς είναι μακριά και στρογγυλά, με τάση να κρέμονται στα μάγουλα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο αξιαγάπητα και δημοφιλή οικογενειακά σκυλιά. Χαρούμενο, καθαρό, γεμάτο υγεία και ενέργεια. Αυτό το σκυλί δεν χρειάζεται σχεδόν τίποτα άλλο πέρα από αγάπη και συντροφικότητα. Το μεγάλο του ατού είναι η όσφρηση. Σε ένα πείραμα, οι «διαγωνιζόμενοι» σκύλοι έπρεπε να βρουν ένα ποντίκι το οποίο κινούνταν σε έκταση 4000 τετραγωνικών μέτρων. Το Μπιγκλ διέπρεψε, εντοπίζοντάς το σε λιγότερο από ένα λεπτό!

English Cocker Spaniel, Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ

To Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ κατάγεται από το Σπάνιελ που κατοίκησε στη Μεγάλη Βρετανία το δέκατο τέταρτο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε για το κυνήγι πουλιών με δίχτυα αλιείας. To δέκατο όγδοο αιώνα χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι μπεκάτσας (woodcock) απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Αγγλικό Όμιλο το 1892.

Είναι ένας πανέμορφος, έξυπνος, κοινωνικός, και αφοσιωμένος σκύλος, με μεγάλη όρεξη για παιχνίδια. Λάτρης του νερού αλλά και του φαγητού. Υπάκουος, φιλικός με όλους τους ξένους και ιδιαίτερα με τα παιδιά.

English Setter, Αγγλικό Σέτερ

Το Αγγλικό Σέτερ είναι απόγονος των βρετανικών Σπάνιελ που βλέπουμε σε πολλές απεικονίσεις του 16ου αιώνα να κυνηγάει πουλιά, κυρίως πέρδικες. Στη συστηματική του αναπαραγωγή συνέβαλε ο σερ Έντουαρντ Λάβερακ ο οποίος ξεκίνησε να ασχολείται με αυτή τη δεκαετία του 1820. Για μεγάλο χρονικό διάστημα τα σκυλιά αυτά ήταν γνωστά σαν Λάβερακ Σέτερ.

Είναι ένα φιλικό, καλόκαρδο σκυλί που δένεται πολύ με τον άνθρωπο που το έχει. Αγαπά τα παιδιά και έχει διάθεση για παιχνίδι. Είναι πολύ ενεργητικό, ιδιαίτερα συνεργάσιμο και εκπαιδεύεται εύκολα. Είναι καλός βοηθός στο κυνήγι (φέρνει το θήραμα) αλλά και πιστός σύντροφος. Ο ιδανικός τόπος διαμονής του είναι σε ανοιχτό, ελεύθερο χώρο (κήπο ή αγρόκτημα) για να μπορεί να τρέχει και να παίζει χωρίς εμπόδια.

English Springer Spaniel, Αγγλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ 

Το English Springer Spaniel το πρωτοσυναντάμε στη Μεγάλη Βρετανία την περίοδο 1700 – 1800. Προήρθε από τα ασπροκόκκινα και ασπρόμαυρα Norfolk Spaniel που εξέτρεφε ο δούκας του Norfolk. Η λέξη “σπρίνγκερ” (αγγλικά “spring” = έλασμα, αναπήδηση, πετάγομαι) δείχνει τον εργασιακό ρόλο της φυλής, που ειδικεύτηκε στο “ξεπέταγμα” φτερωτού θηράματος, ιδιαίτερα υδρόβιου.

Το σκυλί αυτό είναι έξυπνο, υπάκουο, τρυφερό, εκδηλωτικό, αφοσιωμένο και πολύ ανθρωποκεντρικό. Συνυπάρχει ειρηνικά με άλλα κατοικίδια αν τα συνηθίσει από νωρίς και έχει ανάγκη χώρο για να μπορεί να τρέχει.

Golden Retriever, Γκόλντεν Ριτρίβερ

Το Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι ένα εξαιρετικό σκυλί. Αρχικά, η συγκεκριμένη ράτσα αναπαράχθηκε για να κυνηγά πάπιες και να φέρνει μέσα από το νερό το θήραμα στον κυνηγό. Αργότερα, λόγω της νοημοσύνης του και του εξαιρετικού χαρακτήρα του, το Γκόλντεν Ριτρίβερ έγινε το σκυλί “για όλες τις δουλειές”. Είναι σκυλί για συντροφιά, για παρέα με παιδιά, βοηθάει τυφλούς, συμμετέχει σε έρευνες της αστυνομίας για εξαφανισθέντες, σε ανεύρεση επιζώντων κλπ.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο σκύλο, με ευγενικό παρουσιαστικό, ήρεμη όψη και πολλή υπομονή. Είναι κοινωνικό, δε δαγκώνει και δεν επιτίθεται ποτέ, ενώ σπάνια θα δείξει δυσαρέσκεια σε κάτι. Είναι πολύ ενεργητικό και θέλει πάντα να κάνει κάτι ώστε να παίξει και να εκτονωθεί.

Wire Fox Terrier, σκληρότριχο Φοξ Τεριέ 

Στα τέλη του 19ου αιώνα η ράτσα Φοξ Τεριέ, ανάλογα με το τρίχωμα, διαιρέθηκε σε δύο κατηγορίες, σε Λειότριχο ή Απαλότριχο (smooth) και σε Σκληρότριχο (Wire). Από την αρχή το σκυλί αυτό το χρησιμοποιούσαν στο κυνήγι της αλεπούς. Κυνηγούσε επίσης ποντίκια, ασβούς κ.ά.

Το Φοξ Τεριέ είναι ο γνωστός σε όλους μας Mιλού, ο αγαπημένος σκύλος του  Τεν-Τεν. Το Σκληρότριχο Φοξ Τεριέ έγινε ιδιαίτερα αγαπητό μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν η πιο αγαπημένη ράτσα στην Αγγλία.

Πρόκειται για ένα χαρούµενο, αξιαγάπητο, ενθουσιώδη και παιχνιδιάρικο σκυλάκι. Λόγω του ισχυρού ένστικτού κυνηγιού που έχει, το Fox Terrier θα κυνηγήσει αλλά ζώα, όπως τα κουνέλια και τα πουλιά, αν του δοθεί η ευκαιρία.

Manchester Terrier, Μάντσεστερ Τεριέ

Η ράτσα αυτή εμφανίζεται γύρω στο 1500 στο Μάντσεστερ της Μεγάλης Βρετανίας. Πρόκειται για το πιο παλιό τεριέ, το οποίο είχαν για να πιάνει αρουραίους. Τα σκυλιά αυτά είναι καλά κατοικίδια και μπορούν να ζήσουν και σε διαμέρισμα και στην ύπαιθρο. Δεν χρειάζονται πολλή άσκηση καθώς αρκούν μια-δύο βόλτες την ημέρα. Το τρίχωμα τους δεν αναδύει καμιά μυρωδιά και δεν χρειάζεται πολλή περιποίηση. Αυτό που χρειάζεται όμως ένα τέτοιο σκυλί είναι κοινωνικοποίηση από νωρίς, γιατί διαφορετικά γαβγίζει αρκετά και αναπτύσσει επιθετική συμπεριφορά.

Old English Sheepdog, Παλαιός (αρχαίος) Αγγλικός Ποιμενικός

Η φυλή παρουσιάστηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία το 1873.Ο Αγγλικός ποιμενικός είναι ένα γλυκό, αξιαγάπητο σκυλί. Λατρεύει να είναι μαζί με την οικογένειά του και αγαπάει πολύ τα παιδιά. Όμως, πέρα από την οικογένειά του, είναι πολύ φιλικό και με τους ξένους. Η ουρά του Αγγλικού Ποιμενικού παλιά κοβόταν, εξαιτίας ενός νόμου που φορολογούσε όσους είχαν σκύλο με ουρά. Μετά κοβόταν για τις εκθέσεις σκύλων, αλλά τα τελευταία χρόνια- ευτυχώς- αυτό είναι κάτι που έχει σταματήσει.

English Bulldog, Αγγλικό Μπουλντόγκ

Το Μπουλντόγκ κατάγεται από το αρχαίο ασιατικό Μαστίφ, ένα σκυλί αγώνων που ήρθε στη Μεγάλη Βρετανία από τους Φοίνικες θαλασσοπόρους. Τα πρώτα Μπουλντόγκ εκτράφηκαν στην αρχή του 19ου αιώνα στην Αγγλία για κυνομαχίες. Για το λόγο αυτό ήταν άγρια και επίμονα. Όταν όμως τα παιχνίδια αυτά έγιναν παράνομα, τότε και αυτά άρχισαν να εκπαιδεύονται για να γίνουν ευγενικά και ήρεμα σκυλιά.

Το Μπουλντόγκ είναι σοβαρό, αφοσιωμένο, στοργικό και τρυφερό από τη φύση του. Αναζητά συνεχώς την προσοχή και δεν πρέπει να αφήνεται μόνο του για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με τον ιδιοκτήτη του. Είναι πολύ κτητικό με το φαγητό του και μπορεί να φτάσει στο σημείο να δαγκώσει. Το Αγγλικό Μπουλντόγκ είναι εξαιρετικός φύλακας.

Norwich Terrier, Νόργουιτς Τεριέ

Η φυλή αυτή υπάρχει από τα τέλη του 18ου αιώνα. Αυτά τα μικρά σκυλάκια ήταν πολύ χρήσιμα σαν κυνηγοί ποντικιών και αλεπούδων στους στάβλους και στις αυλές των σπιτιών. Η ράτσα τους συγκαταλέγεται σε μία από τις μικρότερες των τεριέ. Έχει τριγωνικά αφτιά και διπλό τρίχωμα και το χρώμα του μπορεί να είναι κόκκινο, μπρονζέ, σταρένιο, μαύρο με μπρονζέ.

Tα μικρά αλλά σκληραγωγημένα αυτά σκυλιά είναι θαρραλέα, έξυπνα και πολύ στοργικά. Είναι πολύ ενεργητικά και πρόθυμα να ευχαριστούν το αφεντικό τους. Λόγω της ομορφιάς τους και της ικανότητάς τους στην εκπαίδευση τα σκυλάκια αυτά παίζουν σε πολλές διαφημίσεις αλλά και ταινίες του Hollywood.

SHARE
MORE ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ