petpet.newsMagazineΑυτή είναι η αλήθεια πίσω από τους αγώνες ταχύτητας των Greyhounds

Σκύλοι-Εμπορεύματα

Αυτή είναι η αλήθεια πίσω από τους αγώνες ταχύτητας των Greyhounds

Από τη μέρα που γεννιούνται, το ρολόι μετρά αντίστροφα για αυτά

Greyhound σημαίνει ταχύτητα. Αυτός ο ψηλόλιγνος σκύλος μπορεί να περάσει στο τρέξιμο ακόμα και τα 65 χλμ την ώρα. Αυτό συμβαίνει γιατί η δομή του σώματός του διευκολύνει πολύ στο να πιάνει αυτές τις υψηλές ταχύτητες.

Παλαιότερα o σκύλοι της ράτσας αυτής ήταν σύντροφοι ευγενών από την εποχή του Φαραώ και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αν κάποιος είχε ένα τέτοιο σκυλί, η ποινή ήταν θάνατος, εκτός αν ο ιδιοκτήτης ήταν αριστοκράτης.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου petpetmag@gmail.com

Γενικά τα Greyhounds είναι υγιή σκυλιά. Δυστυχώς όμως όσα αναπαράγονται για αγώνες ταχύτητας (οι γνωστές σε όλους) κυνοδρομίες αντιμετωπίζουν προβλήματα που εμφανίζονται στα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Τα κυριότερα από αυτά είναι: δυσπλασία ισχίων, σπάσιμο οστών: Τα οστά τους είναι πολύ λεπτά, με αποτέλεσμα οι τραυματισμοί, μικροί ή μεγαλύτεροι, να αποτελούν κίνδυνο για αυτά.

Μια δυσάρεστη αλήθεια

Η Joy Battley διευθύνει δικό της χώρο στην πόλη Harlow της Μεγάλης Βρετανίας όπου γίνονται αγώνες. Παράλληλα έχει δημιουργήσει και ένα καταφύγιο για την περίθαλψη αυτών των σκύλων στην περιοχή του Waltham Abbey, κοντά στο Έσσεξ. Με άλλα λόγια έχει δει και έχει ζήσει έχει τη σκοτεινή πλευρά αυτών των αγώνων από πρώτο χέρι.

Η ίδια θα πει: “Για ένα έθνος όπου υποτίθεται ότι αγαπάμε τους σκύλους δεν τα πάμε καλά στο συγκεκριμένο θέμα. Θα πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβουμε τις ευθύνες μας που σημαίνει σωστή περίθαλψη για αυτά τα υπέροχα ζώα. Οι bookmakers, οι οποίοι βγάζουν τεράστια ποσά πιέζοντας τους εκπαιδευτές να εκπαιδεύσουν περισσότερα Greyhounds, θα πρέπει να φροντίζουν και για το τι θα γίνουν αυτά τα ζώα μετά. Πού θα πάνε και τι περίθαλψη θα έχουν.”

Οι αριθμοί είναι σκληροί

Στη Μεγάλη Βρετανία υπολογίζεται ότι υπάρχουν 13,500 Greyhound που συμμετέχουν σε αγώνες. Στοιχεία που ήρθαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, το 2017, κάνουν λόγο για εκατοντάδες τέτοια σκυλιά που μετά τους αγώνες είναι σακατεμένα και άρρωστα, τα οποία δυστυχώς οδηγούνται σε ευθανασία.

Τη χρονιά αυτή έγιναν περίπου 5,000 τραυματισμοί και πάνω από 900 ευθανασίες. Από αυτά τα 257 τραυματίστηκαν στον αγώνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις έγινε ευθανασία καθώς δεν ανέλαβε κανείς να πληρώσει τα πολλά έξοδα για την περίθαλψη και την αποκατάστασή τους.

Επίσης σε πολλές περιπτώσεις που δεν γινόταν τίποτα η ευθανασία ήταν μονόδρομος. Και το πιο τρομερό από όλα είναι ότι περίπου 348 από αυτά, παρότι υγιή, ευθανατώθηκαν γιατί δεν είχαν πού να πάνε μετά. Δεν τα αναλάμβανε κανείς.

Η Battley περιθάλπτει στο καταφύγιό της όσα μπορεί λέγοντας:” Όλα έχουν να κάνουν με τα χρήματα. Αυτά τα ζώα εξοντώνονται στους αγώνες για να φέρουν κέρδος και μετά στην κυριολεξία τα πετάνε. Είναι κρίμα. Αυτό που χρειάζεται είναι ειδικοί χώροι όπου θα μπορούν να πηγαίνουν αν τραυματιστούν ή όταν γεράσουν.

Όσο για υιοθεσίες, αυτό είναι εντελώς αδύνατο. Ελάχιστα σπίτια ανοίγουν την πόρτα τους για ένα τραυματισμένο ή άρρωστο ζώο. Μέρος του προβλήματος βέβαια είναι και το ότι αυτοί που τα εκμεταλλεύονται δεν έχουν την υποχρέωση να δίνουν κάποιο ποσό ως εισφορά που να πηγαίνει σε φιλοζωικά σωματεία ή σε κάτι ώστε να δημιουργηθούν τέτοιοι χώροι περίθαλψης για αυτά τα ζώα. Όλοι τα βλέπουν σαν εμπόρευμα που θα τους φέρει χρήματα. Και τίποτα άλλο”.

Με άλλα λόγια

Τα Greyhounds που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία των αγώνων ζουν μια άθλια ζωή και πεθαίνουν με άσχημο τρόπο. Από τη μέρα που γεννιούνται, το ρολόι μετρά αντίστροφα για αυτά.

Εκατοντάδες θανατώνονται κάθε χρόνο αφού οι εκτροφείς τους αποφασίζουν ότι δεν είναι αρκετά γρήγορα για να κερδίσουν μια κούρσα. Και θέλουν να τα ξεφορτωθούν. Άλλα πυροβολούνται, άλλα θάβονται ή άλλα απλά εγκαταλείπονται χωρίς νερό ή τροφή. Πριν λίγα χρόνια, βρέθηκαν τα πτώματα 10.000 Greyhounds στην Αγγλία, σε ένα χωράφι. Όλα τα σκυλιά είχαν πυροβοληθεί.

Πέρα από αυτά οι εμπλεκόμενοι στη συγκεκριμένη βιομηχανία έχουν πολλάκις κατηγορηθεί για πρακτικές που βλάπτουν την υγεία των αγωνιζόμενων σκύλων, όπως τη χορήγηση θανάσιμων ουσιών (ντοπάρισμα) στα ζώα με σκοπό να βελτιώσουν ή να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους.

Σε όλο το κόσμο οι φιλόζωοι αντιδρούν και αρνούνται να επισκεφτούν τέτοια θεάματα. Από το 2001 στις ΗΠΑ έχουν ήδη κλείσει 25 στίβοι αγώνων λόγω της μη προσέλευσης του κοινού. Σε κάποια μάλιστα μέρη έχει γίνει απαγόρευση σε αυτούς τους αγώνες.

SHARE
MORE MAGAZINE