petpet.newsΠΕΡΙΟΔΙΚΟ7 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τα ζώα του Τσερνόμπιλ

ΚΟΣΜΟΣ

7 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τα ζώα του Τσερνόμπιλ

Αυτά που ζούσαν και ζουν μέσα στην αποκλεισμένη ζώνη 30 χιλιομέτρων

Τρεις δεκαετίες μετά το φριχτό ατύχημα του Τσερνόμπιλ, το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα που έγινε ποτέ στον κόσμο, κάποια σημάδια ζωής έχουν αρχίσει δειλά δειλά να εμφανίζονται στο απίστευτα αυτό μολυσμένο και επικίνδυνο μέρος.

Άγρια ζώα επιβιώνουν ήδη στην περιοχή, πουλιά και έντομα πετούν όπως παλιά και μικρά κουταβάκια περιφέρονται στα μολυσμένα εδάφη, με τις φωτογραφίες τους να κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή, έχοντας στο μυαλό τους τις εικόνες της γνωστής τηλεοπτικής σειράς της HBO “Chernobyl” δεν σταματούν να βγάζουν selfies στα χαλάσματα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Το δυστύχημα, το οποίο συνέβη στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Τσερνόμπιλ στις 26 Απριλίου του 1986, υπήρξε το μεγαλύτερο δυστύχημα στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας. Περισσότεροι από 600 χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην εξάλειψη των συνεπειών του δυστυχήματος αυτού, 600 άνθρωποι, μέλη του προσωπικού του σταθμού και πυροσβέστες, εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ραδιενεργού ακτινοβολίας, εκ των οποίων 28 πέθαναν σε διάστημα ενός χρόνου μετά το δυστύχημα. Ραδιενεργό μόλυνση υπέστη μια έκταση μεγαλύτερη των 200.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην επικράτεια της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης.

Σήμερα στη ζώνη αποκλεισμού των 30 χιλιομέτρων ορισμένα είδη του ζωικού βασιλείου έχουν επιστρέψει, ενώ οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η μόλυνση δεν είναι ενιαία. Γιατί μπορεί ορισμένες περιοχές να είναι αρκετά καθαρές, αλλά σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων απ’ αυτές ενδέχεται να βρίσκονται “θερμές ζώνες”, όπου τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι σαφώς υψηλότερα.

Τι γίνεται όμως με τα ζώα; Εκτός από τα γνωστά κουταβάκια της περιοχής, που όλοι έχουμε δει στις φωτογραφίες, τι συνέβη και τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα ζώα; Διαβάστε 7 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την πανίδα του τόπου αυτού, την πριν και τη μετά.

1. Τα ζώα του Chernobyl επιβίωσαν παρά όλα τα προγνωστικά

Τα αποτελέσματα του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνόμπιλ ήταν πολύ καταστροφικά για το περιβάλλον. Το Πριπιάτ, η κοντινότερη πόλη, εκκενώθηκε δύο μέρες μετά την καταστροφή. Σε αυτό το διάστημα πολλοί άνθρωποι είχαν ήδη εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Το δάσος κοντά στο σημείο της καταστροφής ονομάζεται «Κόκκινο Δάσος», γιατί τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σκότωσαν τα δέντρα και κάλυψαν μεγάλες εκτάσεις με το έντονο κόκκινο χρώμα του νεκρού πεύκου. Οι εργάτες γκρέμιζαν τα ραδιενεργά δέντρα και τα έθαβαν στο έδαφος. Οι Ρωσικές Αρχές τότε είχαν δώσει εντολή να πυροβοληθούν τα αδέσποτα ζώα του Chernobyl.

Παρόλα αυτά σήμερα, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μέρη αυτά θα είναι για πάνω από 20 χιλιάδες χρόνια άκρως επικίνδυνα για τον άνθρωπο, πολλά ζώα, αμέτρητα για να είμαστε σαφείς, όχι μόνο καταφέρνουν και επιβιώνουν αλλά και δημιουργούν και απογόνους. Και μην ξεχνάμε: Η ζώνη του Τσέρνομπιλ θα παραμείνει ραδιενεργή για χιλιετίες ακόμη, αφού η ημιζωή του πλουτώνιου-239 είναι 24.100 χρόνια.

2. Αρκούδες, λύκοι και άλλα ζώα ξεπερνούν σε αριθμό τους ανθρώπους γύρω από την πέριοχή του Chernobyl 

Φαίνεται αδιανόητο ότι η περιοχή του Τσερνόμπιλ έγινε καταφύγιο για ελάφια, κάστορες, κουκουβάγιες, αρκούδες, λύγκες και λύκους. Αλλά αυτό ακριβώς έχει συμβεί. Και ο λόγος, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, είναι ότι η άγρια ζωή εκεί ευδοκιμεί – παρά τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας – γιατί λείπει η ανθρώπινη παρέμβαση.

Στην περιοχή λείπει το κυνήγι και δεν καταστρέφονται οι οικότοποι και οι φωλιές των ζώων. Οι αριθμοί των ζώων που βρίσκονται πλέον εκεί είναι σημαντικά μεγαλύτεροι απ’ ό,τι ήταν πριν την καταστροφή. Αυτό που αξίζει όμως να σημειώσουμε είναι ότι τα ζώα αυτά έχουν χαμηλό προσδόκιμο ζωής λόγω της ραδιενέργειας.

 3. Τα περισσότερα ζώα στην περιοχή δεν δείχνουν διαφορετικά από ό,τι τα άλλα ζώα στον κόσμο

Οι τουριστικοί οδηγοί συμβουλεύουν τους τουρίστες της περιοχής να μην χαϊδεύουν τα σκυλάκια ή τις γάτες που συναντούν λόγω της πιθανής συγκέντρωσης ραδιενέργειας στη γούνα τους. Και όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί στην πανίδα εκεί είναι λιγότερες από ό,τι περίμεναν. Οι περισσότερες δε εμφανίστηκαν αμέσως μετά το ατύχημα.

Στην απαγορευμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ οι ερευνητές εξέτασαν 15.000 χελιδόνια. Τα μεταναστευτικά πουλιά διαπιστώθηκε πως έχουν όγκους και 15 διαφορετικά είδη χρωμοσωματικών και μορφολογικών ανωμαλιών (10 εκ των οποίων δεν έχουν εντοπιστεί πουθενά στον κόσμο). Σε κάποια επίσης ζώα παρατηρήθηκε η γενετική πάθηση που λέγεται αλμπινισμός ή λευκοπάθεια.

Τα ποντίκια της περιοχής, αντίθετα, δεν παρουσιάζουν ουδεμία επίπτωση της ραδιενέργειας. Διαπιστώθηκε μάλιστα πως διαθέτουν απρόσμενα ισχυρούς μηχανισμούς άμυνας.

4. Η ραδιενέργεια σκότωσε τα έντομα της περιοχής

Σε αντίθεση με τα σαρκοβόρα ζώα και την άλλη πανίδα, ο αριθμός των εντόμων μειώθηκε απίστευτα μετά την πυρηνική καταστροφή. Πεταλούδες, τζιτζίκια και πουλιά σχεδόν εξαφανίστηκαν σε αντίθεση με τα άλλα ζώα.

5. Παρόλο που φαίνονται κανονικά τόσο τα φυτά όσο και τα ζώα της περιοχής είναι μεταλλαγμένα

Μπορεί να μη βλέπουμε αγελάδες, για παράδειγμα, με τρία κεφάλια, όμως τα ζώα της μολυσμένης περιοχής έχουν γενετικές μεταλλάξεις που είναι αποτέλεσμα του πυρηνικού ατυχήματος.

Τα ζώα που ζουν μέσα στην αποκλεισμένη ζώνη 30 χιλιομέτρων, γύρω από το Τσερνόμπιλ, έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, αυξημένες γενετικές μεταλλάξεις και χαμηλό ποσοστό γεννήσεων.

6. Ένα άγριο, υπό εξαφάνιση, άλογο εμφανίζεται και πάλι χάρη στο Chernobyl

Οι Βρετανοί οικολόγοι Mike Wood και Nick Beresford, οι οποίοι ειδικεύονται στην επίδραση του πυρηνικού ατυχήματος στην άγρια ζωή, παρατήρησαν ότι τα άγρια άλογα Przewalski, ένα υπό εξαφάνιση είδος που έχει τις ρίζες του στην Μογγολία, εμφανίστηκε πάλι στη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ.

Στα τέλη του 1990, 30 τέτοια άλογα αφέθηκαν ελεύθερα στην Ουκρανία, στην περιοχή που έγινε το ατύχημα. Σύμφωνα με την κάμερα του Wood, υπολογίζεται ότι κάποια από αυτά τα άλογα είναι ακόμα ζωντανά.

 7. Και όμως, μπορείτε να υιοθετήσετε ένα από τα σκυλάκια του Chernobyl

Μετά το πυρηνικό ατύχημα του 1986 οι κάτοικοι του Τσερνόμπιλ δεν είχαν το δικαίωμα να πάρουν μαζί τους τα κατοικίδια ζώα τους. Έτσι εκατοντάδες σκυλάκια έμειναν μόνα τους πίσω. Σήμερα, οι απόγονοί τους εξακολουθούν να περιφέρονται στην περιοχή και ενώ η ζωή τους δεν είναι εύκολη, αποτελούν την ανεπίσημη μασκότ της περιοχής.

Μέχρι το 2018 ήταν παράνομο να πάρει κάποιος ένα τέτοιο ζώο από τη μολυσμένη εκεί περιοχή λόγω του ρίσκου της μόλυνσης. Τα σκυλάκια όμως πλέον δεν είναι μολυσμένα από ραδιενέργεια και μέσω των οργανώσεων Clean Futures Fund and SPCA International, μπορεί κάποιος να υιοθετήσει ένα τέτοιο ζώο, το οποίο θα πάρει στειρωμένο, εμβολιασμένο και απολύτως υγιές. Και θα το σώσει φυσικά από τις δυσκολίες επιβίωσης και τον απίστευτα παγωμένο χειμώνα.

SHARE
MORE ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

TOP LINE

Οι φωτογραφίες με χάσκυ που τρελαίνουν τα social media
Οι 10 σταρ που έχουν μετατρέψει τη βόλτα με το σκύλο τους σε πασαρέλα
Σκύλοι από καταφύγια βοηθάνε τους επιστήμονες στην προστασία των άγριων ζώων
Ένα πρώην κακοποιημένο παιδάκι υιοθετεί γέρικα ζώα από καταφύγια που δεν τα θέλει κανείς
Βίντεο: Η ηθοποιός Φιλίτσα Καλογεράκου λέει ότι πήγαινε βόλτα το σκύλο της και την έβρισαν που είχε σκύλο
Ξεκινά το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς – Ψηφίστηκε το Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Ενώσεων
Κεφαλονιά: Έσωσαν την παγιδευμένη μέρες σε δέντρο γάτα. Αυτός που είχε το οικόπεδο δεν έπαιρνε τα σκυλιά του από κάτω για να γίνει η διάσωση
Ομάδα Απεγκλωβισμού Ζώων: Διέσωσαν γατούλη από φρεάτιο που είχε σφηνώσει στο λαιμό του ένα πλαστικό
Δήμος Αλεξανδρούπολης: Έκπτωση 50% στο νερό για όσους υιοθετήσουν αδέσποτο ζώο από το καταφύγιο
Δήμοι και αδέσποτα: Δείτε το ενημερωτικό σποτάκι του Φιλοζωικού Σωματείου “Φροντίζω” Νεάπολης-Συκεών
9 μύθοι σχετικά με τη στείρωση
Γατούλες από καταφύγιο φιλοξενούνται σε φυλακή για να κάνουν παρέα στους κρατούμενους