Ντροπή στο Δήμο Ηγουμενίτσας: Τόσο είναι το νερό που πίνουν σε τέτοια ζέστη τα 100 σκυλάκια του καταφυγίου

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας που έχουν να κάνουν με τα αδέσποτα έχει ένα όνομα: ΔΗΜΟΙ. Οι περισσότεροι είναι παντελώς αδιάφοροι για τα αδέσποτα. Ανάλγητοι, απάνθρωποι και συχνά υπεύθυνοι για πολλές κακοποιήσεις.

Ας δούμε απλά τη φρίκη των περισσότερων καταφυγίων της χώρας. Απαράδεκτες συνθήκες, άθλιες καταστάσεις, ζώα που λιώνουν εκεί μέσα χωρίς καμιά ποιότητα ζωής. Υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία, την οποία οι Δήμοι παραβιάζουν. Αυτό είναι παράνομο και συνιστά κακοποίηση.

Το θέμα των αδέσποτων είναι δουλειά των Δήμων. Γνωρίζουμε όπως και αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα σύμφωνα με τη νομοθεσία. Αρνούνται να τα κάνουν επειδή απλά έτσι θέλουν. Και επειδή καμία κυβέρνηση, κανένας αρμόδιος υπουργός δεν τους ελέγχει. Γιατί ούτε και αυτοί νοιάζονται.

Το πιο άτιμο που κάνουν μάλιστα οι Δήμοι είναι να πετάνε το μπαλάκι στις Φιλοζωικές. Οι εθελοντές των Φιλοζωικών είναι, όπως λέει η λέξη, “εθελοντές”. Και όμως κάνουν τη δουλειά των Δήμων και των δημοτικών υπαλλήλων που πληρώνονται από τα λεφτά μας για αυτό. Για να μην πούμε και το ότι συχνά εμποδίζουν το έργο των φιλόζωων για να μη φανεί η δική τους αδιαφορία.

Το βίντεο που αυτές τις μέρες ανέβασε στη σελίδα της στο Facebook η “Φιλοζωική Δράση Εθελοντών Ν. Θεσπρωτίας” είναι ένα παράδειγμα.

Όπως βλέπετε και όπως γράφουν οι εθελοντές στη σελίδα τους αυτή είναι η ροή του νερού που τρέχει για να πιούν τα 100 αδέσποτα στο καταφύγιο. Είμαστε στο καλοκαίρι, απίστευτη ζέστη και συχνά καύσωνες. Και όμως αυτό το νερό “δικαιούνται” 100 ψυχές που είχαν την ατυχία είτε να γεννηθούν είτε να γίνουν στην πορεία της ζωής τους αδέσποτα.

Ας πάμε όμως στο Δήμο και το δήμαρχο Ιωάννη Λώλο. Σήμερα Παρασκευή 19 Ιουλίου τα ζώα δεν είχαν σταγόνα. Οι άνθρωποι της Φιλοζωικής Δράσης Εθελοντών Ν. Θεσπρωτίας επικοινώνησαν με το Δήμο Ηγουμενίτσας να τον ενημερώσουν. Να τον ενημερώσουν για κάτι που είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει. Μετά από δυο ώρες ο Δήμος έστειλε υδροφόρα. Ζώα είναι, ας περιμένουν.

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι στο συγκεκριμένο καταφύγιο. Ο λόγος είναι ότι το δίκτυο έχει πρόβλημα επειδή είναι η εποχή που ποτίζουν. Κάποιοι λένε ότι το νερό αυτό κόβεται γιατί κάποιοι επιτήδειοι και πονηροί συνάνθρωποί μας το κλέβουν. Και έτσι δεν πηγαίνει στα ζώα.

Η φιλοζωική έχει πολλές φορές ενημερώσει το Δήμο για το πρόβλημα. Ο δήμαρχος το γνωρίζει, το παραδέχεται σαν πρόβλημα αλλά δεν το λύνει. Κλασικά πράγματα. Πώς θα μπορούσε να το λύσει και να έχουν τα ζώα κανονικά νερό; Να φτιάξει το δίκτυο. Δική του δουλειά είναι. Να βρει τα χρήματα, τα οποία για άλλα πράγματα τα βρίσκει, και να λύσει το πρόβλημα. Να βρει τον τρόπο να το λύσει.

Για την ιστορία: Ο Ιωάννης Λώλος, ο οποίος εξελέγη και πάλι δήμαρχος τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, αποφοίτησε από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1985 εργάζεται ως Δασολόγος στη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας και είναι μέλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Αν κοιτάξει δε κάποιος στο προφίλ του στο Facebook δημοσιεύει συχνά πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις Μουσείων και τα σχετικά. Α, και μια υπογραφή σύμβασης επέκτασης ποδηλατοδρόμου γράφοντας: “Συνεχίζουμε το έργο αναβάθμισης της ζωής των πολιτών και κάνουμε πράξη το όραμά μας για μια πόλη ανθρώπινη, περιβαλλοντικά φιλική με υιοθέτηση στρατηγικών ολιστικής προσέγγισης. Η χρήση του ποδηλάτου για τη μετακίνηση των πολιτών και για την εξυπηρέτηση της καθημερινότητάς τους αποτελεί την απαραίτητη στροφή, που ως Δήμος επιλέγουμε να πάρουμε, προς μια νέα κουλτούρα βιώσιμης αστικής κινητικότητας για εμάς και τα παιδιά μας”.

Εμείς απλά έχουμε μια ερώτηση, ίσως χαζή: Πώς μπορούμε να μιλάμε για περιβάλλον, αναβάθμιση ζωής, νέα κουλτούρα βιώσιμης αστική κινητικότητας για εμάς και τα παιδιά μας, και άλλες ωραίες τέτοιες λέξεις, και τα ζώα στο καταφύγιό σας να μην έχουν νερό; Όχι δεν θέλουμε απάντηση. 

Κείμενο: Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Με αυτή την ΡΟΗ του νερού πρέπει να ποτιστούν εκατό ζώα …Σε κάποια άλλη χώρα δήμαρχος και υπεύθυνοι θα περνούσαν την διαδικασία του αυτοφώρου …Εμείς παρακαλάμε και μας κοροϊδεύουν όχι θέμα του ενος όχι του άλλου .Ντροπή σας κύριοι μόνο αυτό

Δημοσιεύτηκε από Φιλοζωική δράση εθελοντών Ν.Θεσπρωτίας/filozoiki drasi N. thesprotias στις Κυριακή, 7 Ιουλίου 2019

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο