Πήγαμε στο δημοτικό καταφύγιο Χαλκίδας- Τι τελικά συμβαίνει, δυο χρόνια μετά τις καταγγελίες;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ήταν πριν από περίπου 2 χρόνια όταν φωτογραφίες από το Δημοτικό Κυνοκομείο Χαλκίδας, που βρίσκεται στην περιοχή Δοκού, βγήκαν στη δημοσιότητα δείχνοντας την άσχημη κατάσταση που επικρατούσε εκεί και την επίσης άσχημη κατάσταση των ζώων.

Το κυνοκομείο δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που όριζε ο νόμος και τα σκυλάκια δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι φιλοζωικές οργανώσεις και το καταφύγιο αυτό να γίνει θέμα στα κανάλια.

Ο τότε δήμαρχος Χαλκιδέων, κ. Χρήστος Παγώνης, με ανάρτησή του στο facebook, προσπάθησε να πείσει τους φιλόζωους ότι αυτό το κυνοκομείο «φιλοξενίας» αδέσποτων πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας. Τα ίδια ισχυρίστηκε και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η απάντηση στο δήμαρχος ήρθε από την κυρία Μάρθα Πουλτίδου, πρόεδρο της «Πανελλήνιας Ομάδας κατά της Κακοποίησης των Ζώων», η οποία έφερε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο μέσα από το Δημοτικό Κυνοκομείο Χαλκίδας που «μιλούν» από μόνες τους και αποκαλύπτουν ότι ο Δήμος Χαλκιδαίων παραβιάζει τις διατάξεις του νόμου σχετικά με την προστασία των ζώων.

Το φωτογραφικό υλικό, το οποίο δημοσίευσε στη σελίδα του στο facebook ο Ζωόφιλος και Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκίδας «Το Καταφύγιο», αποκάλυπτε ένα νεκρό σκυλί να κείτεται στο έδαφος, άρρωστα και εμφανώς υποσιτισμένα ενήλικα ζώα και κουτάβια, ζώα με δερματικά προβλήματα, βρώμικο νερό σε βρώμικες ποτίστρες, εκτεθειμένα ζώα στις καιρικές συνθήκες, σε σκουπίδια και άλλα αντικείμενα που τα θέτουν σε κίνδυνο.

Τι συμβαίνει όμως σήμερα στο δημοτικό καταφύγιο, τι καταγγέλλουν άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση, και τι απαντούν οι υπεύθυνοι;

Το petpet.news επισκέφτηκε το δημοτικό καταφύγιο ΧΩΡΙΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ για να δει από κοντά τις συνθήκες των ζώων. Φτάνοντας εκεί μια Κυριακή μεσημέρι δεν υπήρχε κάποιος μέσα. Κάποια σκυλάκια-περίπου 2-3- βρίσκονταν έξω από το καταφύγιο. Υπήρχε ποτίστρα για να πίνουν νερό.

Μέσα τα ζώα ήταν χωρισμένα σε δυο κατηγορίες. Τα τυχερά που ήταν έξω από τα κλουβιά και που έτρεξαν κουνώντας τις ουρές να μας υποδεχτούν. Η κατάστασή τους ήταν καλή. Με μια πρώτη ματιά φυσικά καθώς για την υγεία τους μόνο ένας κτηνίατρος μπορεί να μιλήσει με σιγουριά. Και ο χώρος που βρίσκονταν ήταν καθαρός.

Στην άλλη κατηγορία ήταν τα άτυχα ζώα, τα οποία ζουν στα κλουβιά. Αρκετά ζώα σε ένα κλουβί. Όμως η κατάστασή τους, φαινομενικά πάντα, ήταν καλή. Ο χώρος ήταν καθαρισμένος και προσεγμένος.

Τα περισσότερα κλουβιά ήταν με ένα πράσινο στέγαστρο, κάτι σαν τέντα, το οποίο είναι ιδιαίτερα ζεστό το καλοκαίρι. Είχαν όμως χώρο να μπαίνουν και να προστατεύονται από το κρύο και τη βροχή. Για τη ζέστη δεν νομίζουμε. Ένα άλλο μέρος κλουβιών δεν είχε μέρος να μπαίνουν μέσα παρά μόνο κάποια μεγάλα πλαστικά σπιτάκια, τα οποία δεν είναι κατάλληλα για να μένουν εκεί τα ζώα.

Είναι όμως όλα έτσι όπως φαίνονται; Οι καταγγελίες ακόμα υπάρχουν από ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση. Τι μας απάντησαν οι υπεύθυνοι.

Έχοντας ακούσει πολλά απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους για το θέμα του καταφυγίου αλλά και των αδέσποτων γενικά. Έτσι μιλήσαμε με την κ. Δέσποινα Τοραμάν, προϊσταμένη της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας:

  1. Εμείς: Από ό,τι είδαμε το καταφύγιο είναι σε καλύτερα κατάσταση από ό,τι πριν από δυο χρόνια.   

Η κυρία Τοραμάν μας είπε ότι η επίθεση που έγινε πριν από δυο χρόνια στο δήμο ήταν άδικη και κατευθυνόμενη. Ότι δεν ήταν έτσι το καταφύγιο, όπως παρουσιάστηκε, και ότι το ζώο που ειπώθηκε ότι ήταν νεκρό, δεν ήταν. Απλά κοιμόταν. (Βέβαια αν δείτε τις πιο κάτω φωτογραφίες, θα καταλάβετε αν κοιμόταν ή όχι).

2. Εμείς: Ο νόμος λέει ότι πρέπει να υπάρχει μόνιμος κτηνίατρος-κτηνίατροι στο καταφύγιο.

Η απάντηση ήταν ότι έχει στο παρελθόν ζητηθεί κάτι τέτοιο αλλά το αίτημα έχει απορριφθεί. Βέβαια ο δήμος συνεργάζεται με κτηνίατρο που πηγαίνει στο καταφύγιο αν χρειαστεί. Επίσης έχουν σκοπό να προσλάβουν μόνιμο κτηνίατρο για το κυνοκομείο μέσω ΑΣΕΠ. (Δηλαδή, με άλλα λόγια, μόνιμος κτηνίατρος ακόμα δεν υπάρχει, όπως ορίζει ο νόμος. Και αναρωτιόμαστε αν χρειαστεί εκτάκτως περίθαλψη κάποιο σκυλάκι ή αν τύχει και μαλώσουν κάποια ζώα μεταξύ τους, τι θα γίνει; Ποιος θα είναι εκεί να τα δει, αφού από το μεσημέρι και μετά είναι μόνα τους;)

 3. Εμείς: Στα ζώα μπαίνει μικροτσίπ καταχωρημένο στο δήμο ή σε μπαίνουν τσιπάκια γενικώς ακαταχώρητα, όπως μάθαμε, οπότε στο σύστημα φαίνεται απλά ένας αριθμός;

Η απάντηση ήταν ότι το μικροτσίπ μπαίνει φυσικά και πάντα στο όνομα του δήμου. (Ίσως την επόμενη φορά που θα επισκεφτούμε την περιοχή θα πρέπει να έχουμε μαζί μας ένα σκάνερ).

4. Πού γίνεται η επανένταξη των ζώων; Μάθαμε ότι συχνά γίνεται στο βουνό, στο πουθενά δηλαδή.

Η απάντηση ήταν ότι αυτό δεν συμβαίνει ποτέ, να επανενταχθεί  δηλαδή ένα ή περισσότερα ζώα στο βουνό. Όταν είναι σε κάποιο κεντρικό σημείο αγέλες, τότε ο δήμος “σπάει” τις αγέλες για να μη δημιουργούνται προβλήματα και επανεντάσσει τα ζώα σε άλλα μέρη της πόλης. Όχι όμως στο βουνό.

5. Είδαμε στο καταφύγιο ότι υπάρχει αυτό το πράσινο, να το πούμε στέγαστρο, η τέντα, το οποίο είναι πολύ ζεστό το καλοκαίρι και τα ζώα μάλλον θα σκάνε.

Η απάντηση ήταν ότι τους είχε γίνει μήνυση στο παρελθόν από φιλόζωους και με την καθοδήγησή τους έβαλαν το συγκεκριμένο. (Εμείς δεν μάθαμε κάτι για κάποια μήνυση. Επίσης στο παρελθόν τα ζώα ήταν χωρίς στέγαστρο, με ό,τι μπορεί να σήμαινε αυτό).

6. Είδαμε σε κάποια κλουβιά να έχουν αυτά τα πλαστικά σπιτάκια, τα οποία δεν είναι για να μένουν τα ζώα μόνιμα. Και θα έπρεπε να υπάρχει άλλος χώρος που να μπαίνουν μέσα για να προστατευτούν. 

Η απάντηση ήταν ότι σε αυτά τα σπιτάκια μπαίνουν ζώα που είναι μόνο για να κάνουν θεραπείες. Για λίγο καιρό δηλαδή και όχι μόνιμα.

7. Μάθαμε ότι γίνονται ελάχιστες υιοθεσίες. Πολλά κουταβάκια μπαίνουν στο καταφύγιο, τα οποία θα μπορούσαν να βρουν σπίτι. Και τα άλλα ζώα φυσικά. Με δυσκολία δίνεται ζώο για υιοθεσία. Υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό;

Η απάντηση ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι γίνονται κανονικά υιοθεσίες.

Για την ιστορία για να επισκεφτεί κάποιος το δημοτικό καταφύγιο, ακόμα και μέλη φιλοζωικών, χρειάζεται απαραιτήτως ραντεβού. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Κείμενο και φωτογραφίες από τη σημερινή κατάσταση του κυνοκομείου: Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Πώς ήταν το καταφύγιο πριν από δύο χρόνια 

Το καταφύγιο σήμερα

    

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο